5 ideja za slatko-slane obroke s voćem

Image

U proteklim godinama, sve su popularnije kombinacije voća sa slanim namirnicama, a kušanju slatko-slanih obroka ne uspijevaju odoljeti ni najtradicionalniji gurmani. I dok se kombinacije poput grožđa i različitih vrsta tvrdoga sira ili pršuta s dinjom nalaze na gotovo svim menijima čak i osrednjih restorana, sve je više i kućanstava u kojima se uživa u naoko neobičnim kombinacijama koje sadrže voće.

Donosimo vam pet prijedloga pripreme obroka koji sadržavaju svježe voće.

Salata s kupinama

salata kupine

Sastojci:

  • 100 g kupina
  • 50 g rukole
  • 50 g feta sira
  • 1/2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 žlice aceta balsamica

Postupak:

Na tanjur ili u posudicu stavite kupine, rukolu i usitnjeni feta sir pa preko dodajte začine. Predlažemo da kupine prije pripreme salate, dobro ohladite.

Piletina s jabukama u curryju

piletina curry

Sastojci:

  • 1 glavica luka
  • 2 jabuke
  • 300 g pilećih prsa
  • 1 žlica curryja
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • sol, papar
  • riža, kao prilog

Postupak:

Luk narežite na kolutove, a jabuke ogulite, očistite od koštica i narežite na veće kockice. Piletinu također narežite na kockice. Na tavi zagrijte kokosovo ulje pa dodajte luk i pustite da se malo omekša. Potom dodajte curry i promiješajte pa dodajte piletinu koju ste prethodno posolili i popaprili. Dinstajte meso na laganoj vatri a kad je meso napola gotovo dodajte jabuke. Poklopite i ostavite da se smjesa krčka, dok meso nije gotovo.

Za to vrijeme rižu skuhajte prema uputama na pakiranju. Na tanjuru preko riže prelijte meso s jabukama u curryju.

Biftek s grejpom

biftek grejp

Sastojci:

  • 300 g bifteka
  • 1 grejp
  • 1 žličica meda

Postupak:

Zagrijte tavu. Na dobro zagrijanu tavu stavite meso, pa nakon 2 minute okrenite na drugu stranu. Pecite ovisno koliko želite da vam biftek bude pečen. Kad je meso gotovo, izvadite ga iz tave i ostavite sa strane da otpusti sokove. Za to vrijeme, polovicu grejpa iscijedite pa promiješajte s medom. Drugu polovicu grejpa očistite tako da ostane samo čisti plod.

Meso stavite na tanjur pa prelijte mješavinom meda i soka grejpa, a preko mesa stavite grejp.

Piletina s narančom

piletina naranca

Sastojci:

  • 5 bataka i zabataka
  • 5 naranči
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol, papar, kurkuma
  • ružmarin, lovorov list

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U posudi promiješajte meso, maslinovo ulje, sol, papar, kurkumu, ružmarin i lovorov list. Dvije naranče procijedite te sok dodajte mesu i dodatno promiješajte. Smjesu izlijte u dublji protvan. Preostale tri naranče operite, razrežite na četvrtine i dodajte ih mesu.

Preko svega stavite aluminijsku foliju i pecite 30-ak minuta. Potom otkrijte meso, promiješajte sve i ostavite još 15-ak minuta da se peče, da piletina dobije hrskavu koricu.

Losos s mangom i povrćem

losos mango

Sastojci: 

  • 150 g lososa
  • sol, papar
  • 1 žlice svježeg peršina
  • 1/4 crvene paprike
  • 1/4 manje glavice luka
  • 1/4 manga
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica cijeđenog limuna

Postupak:

Zagrijte tavu. Losos začinite s malo soli i papra. Stavite ga na tavu i poklopite. Nakon minutu okrenite na drugu stranu. Pazite da ne prepečete ovu cijenjenu ribu. Naime, mora ostati sočna i mekana. Luk, papriku i mango nasjeckajte na kockice. Peršin usitnite.

Kad je losos gotov stavite ga na tanjur, pa mu dodajte svježe povrće i mango. Prelijte maslinovim uljem.

Objavljeno 30.07.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
8
0
Podijeli s prijateljima!