5 ideja za slatko-slane obroke s voćem
Prehrana

5 ideja za slatko-slane obroke s voćem

U proteklim godinama, sve su popularnije kombinacije voća sa slanim namirnicama, a kušanju slatko-slanih obroka ne uspijevaju odoljeti ni najtradicionalniji gurmani. I dok se kombinacije poput grožđa i različitih vrsta tvrdoga sira ili pršuta s dinjom nalaze na gotovo svim menijima čak i osrednjih restorana, sve je više i kućanstava u kojima se uživa u naoko neobičnim kombinacijama koje sadrže voće.

Donosimo vam pet prijedloga pripreme obroka koji sadržavaju svježe voće.

Salata s kupinama

salata kupine

Sastojci:

  • 100 g kupina
  • 50 g rukole
  • 50 g feta sira
  • 1/2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 žlice aceta balsamica

Postupak:

Na tanjur ili u posudicu stavite kupine, rukolu i usitnjeni feta sir pa preko dodajte začine. Predlažemo da kupine prije pripreme salate, dobro ohladite.

Piletina s jabukama u curryju

piletina curry

Sastojci:

  • 1 glavica luka
  • 2 jabuke
  • 300 g pilećih prsa
  • 1 žlica curryja
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • sol, papar
  • riža, kao prilog

Postupak:

Luk narežite na kolutove, a jabuke ogulite, očistite od koštica i narežite na veće kockice. Piletinu također narežite na kockice. Na tavi zagrijte kokosovo ulje pa dodajte luk i pustite da se malo omekša. Potom dodajte curry i promiješajte pa dodajte piletinu koju ste prethodno posolili i popaprili. Dinstajte meso na laganoj vatri a kad je meso napola gotovo dodajte jabuke. Poklopite i ostavite da se smjesa krčka, dok meso nije gotovo.

Za to vrijeme rižu skuhajte prema uputama na pakiranju. Na tanjuru preko riže prelijte meso s jabukama u curryju.

Biftek s grejpom

biftek grejp

Sastojci:

  • 300 g bifteka
  • 1 grejp
  • 1 žličica meda

Postupak:

Zagrijte tavu. Na dobro zagrijanu tavu stavite meso, pa nakon 2 minute okrenite na drugu stranu. Pecite ovisno koliko želite da vam biftek bude pečen. Kad je meso gotovo, izvadite ga iz tave i ostavite sa strane da otpusti sokove. Za to vrijeme, polovicu grejpa iscijedite pa promiješajte s medom. Drugu polovicu grejpa očistite tako da ostane samo čisti plod.

Meso stavite na tanjur pa prelijte mješavinom meda i soka grejpa, a preko mesa stavite grejp.

Piletina s narančom

piletina naranca

Sastojci:

  • 5 bataka i zabataka
  • 5 naranči
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol, papar, kurkuma
  • ružmarin, lovorov list

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U posudi promiješajte meso, maslinovo ulje, sol, papar, kurkumu, ružmarin i lovorov list. Dvije naranče procijedite te sok dodajte mesu i dodatno promiješajte. Smjesu izlijte u dublji protvan. Preostale tri naranče operite, razrežite na četvrtine i dodajte ih mesu.

Preko svega stavite aluminijsku foliju i pecite 30-ak minuta. Potom otkrijte meso, promiješajte sve i ostavite još 15-ak minuta da se peče, da piletina dobije hrskavu koricu.

Losos s mangom i povrćem

losos mango

Sastojci: 

  • 150 g lososa
  • sol, papar
  • 1 žlice svježeg peršina
  • 1/4 crvene paprike
  • 1/4 manje glavice luka
  • 1/4 manga
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica cijeđenog limuna

Postupak:

Zagrijte tavu. Losos začinite s malo soli i papra. Stavite ga na tavu i poklopite. Nakon minutu okrenite na drugu stranu. Pazite da ne prepečete ovu cijenjenu ribu. Naime, mora ostati sočna i mekana. Luk, papriku i mango nasjeckajte na kockice. Peršin usitnite.

Kad je losos gotov stavite ga na tanjur, pa mu dodajte svježe povrće i mango. Prelijte maslinovim uljem.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Večera - smijemo li jesti kasno navečer i kako bi zdrava večera trebala izgledati x 142
    Postoji nekoliko uvriježenih mišljenja koliko vremena prije odlaska na počinak je najbolje večerati, jedno od njih je dva do tri sata prije spavanja. Također bitno je da večera bude dovoljna kako ne b...
  • 5 recepata za hladne obročne salate x 17
    Salata može biti osvježavajući i brzi hranjivi obrok za konzumaciju bilo gdje i bilo kada. Sastojci koje ćete kombinirati u salati, naravno, ovise o vašim nutritivnim potrebama.
  • Masno voće i light svinjetina x 8
    Zaboravite stara pravila. Niti je svo voće nemasno, niti je svinjetina više na listi proskibiranih. Zbog kontrolirane prehrane svinja, to meso sada sadrži istu količinu zasićenih i nezasićenih masti. ...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 30.07.2016
Piše:
Zorana Jagodić