Kokosova voda - prednosti konzumacije i kako je napraviti kod kuće
Prehrana

Kokosova voda - prednosti konzumacije i kako je napraviti kod kuće

Kokosovo ulje (ili maslac) je namirnica koja dobiva sve više zasluženog prostora u našim jelovnicima. Ne samo da je nutritivno vrlo kvalitetna, već i odlično podnosi visoke temperature pa je pogodna za pečenja (za razliku od maslinovog ulja). Stoga, ako dosad niste, kokosovo ulje svakako uvrstite u svakodnevnu prehranu.

Kokos sadrži zasićene masne kiseline u kojima prevladava laurinska kiselina. Laurinska kiselina je poznata po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, a koristi je se kod problema s bolestima želuca i crijeva poput gljivica, Candide i sličnih bolesti.

Osim kokosovog ulja, u mnogim zdravim receptima među namirnicama ćete pronaći i kokosovu vodu. Ona je izvrsna zamjena za pasterizirano kravlje mlijeko ili prerađeno sojino mlijeko. Možete je koristiti u izradi smoothieja, zdravih slastica ili je jednostavno - piti kao napitak!

Napomena: Kokosovu vodu ne treba izjednačavati s kokosovim mlijekom. Naime, kokosovo mlijeko je dio ploda kokosa iznimno visoke kalorijske vrijednosti te s visokim udjelom zasićenih masti. Istovremeno, kokosova voda ima malo kalorija, nizak udio masti i visok udio kalija. Usporedbe radi, kokosovo mlijeko ima 10 puta više kalorija od kokosove vode.

Prednosti konzumacije kokosove vode?

Zbog niza prednosti koje kokos kao hrana ima u našoj prehrani i kokosova voda je izvrstan napitak, kako samostalno, tako i kao sastojak smoothieja, pudinga, deserata i drugih obroka.

Kokosova voda se može koristiti kao sportski napitak (izotonik) nakon napornog treninga – sadrži visoke količine kalija koje gubimo znojenjem. Ako u kokosovu vodu dodate malo soli, dobit ćete kompletan sportski napitak po znatno prihvatljivijoj cijeni od one drugih izotoničnih napitaka.

Budući da sadrži malo kalorija, kokosova voda je dobar odabir za one koji nemaju naviku piti vodu već bi radije posegnuli za sokom. Dodate li kokosovoj vodi različite arome, dobit ćete napitke željenih okusa, bez dodanih šećera i konzervansa.

Za kokosovom vodom će posegnuti mnogi koji pate od mamurluka. I u ovom slučaju, kokosova voda će nadomjestiti dehidracijom izgubljene elektrolite te ubrzati proces oporavka nakon trovanja alkoholom.

Neproporcionalna razina elektrolita u organizmu može izazvati promjene u tlaku te biti uzrok povišenog krvnog tlaka. Budući da se kokosova voda koristi kao energetski napitak za oporavak nakon treninga, može je se smatrati kao mehanizam za stvaranje balansa među elektrolitima i normalizaciju krvnog tlaka.

Kako napraviti kokosovu vodu?

Izrada kokosove vode u vlastitom domu zaista ne može biti jednostavnija: potrebna su vam 2 sastojka i 10 minuta slobodnog vremena.

Sastojci:

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Postupak:

Zagrijte vodu, ali ne dozvolite da zakuha. Vodu ulijte u blender pa joj dodajte kokosovo brašno. (Ako u blender ne stane ova količina vode, podijelite oba sastojka na dva, pa kokosovo mlijeko pripremite u 2 puta.) Miksajte na visokoj brzini nekoliko minuta, dok ne postane kremasto. Kad je gotovo, tekućinu procijedite kroz cjediljku, pa potom i kroz gazu kako biste je "očistili" od preostalih komadića kokosa.

Ako vašoj kokosovoj vodi želite dodati okus, uvijek u gotovu vodu možete staviti pola žličice ekstrakta vanilije ili pola žličice kakaa u prahu.

Odmah nakon pripreme kokosova voda je spremno za konzumaciju. Držite je u hladnjaku, pa popijte u 3-4 dana nakon pripreme. Budući da u ovoj vodi nema konzervansa, moguće je odvajanje masnoće na vrh vode, pa je samo promućkajte prije svake konzumacije.

Kokosov smoothie s jagodama i mangom

Sastojci (za 2 smoothieja):

  • 150 ml kokosove vode
  • 1 banana
  • 1 mango
  • 150 g jagoda
  • 60 g malomasnog jogurta
  • 1 žlica meda

Postupak:

Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Odmah servirajte i uživajte!

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 7 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Kokosova voda - prednosti konzumacije i kako je napraviti kod kuće

Odmah sam isprobao i mogu samo reći da je odlično :D
NiksaV
16.06.15. u 20:45
line
Nije mi jasno to u vezi kokosovog brasna.
Koliku vrijednost ima i nisu li iz njega vec izvucene sve "dobre stvari" poput kalija, ostalih minerala i vitamina.
Dali je kokosovo brasno koje kupimo samo "otpad" iz kojeg se radilo kokosovo mlijeko ili je to samljeveni kokos???fpotter2015-06-16 23:18:34
fpotter
16.06.15. u 23:17
line
Kokosova voda je tekuæina iz mladog kokosa, ovo je više 'obrana' varijanta kokosovog mlijeka pošto se na slièni naèin pravi kokosovo mlijeko, samo ipak od originalne sirovine i malo dužeg procesa pripreme.
Goranchero
17.06.15. u 07:40
line
Kolika je energetska vrijednost litre ovog? Ipak se stavi dosta kokosovog brasna po litri, ali nesto se cijedi, ovo, ono, pa koliko to ispadne kasnije kalorija. Meni je svaki gram UH bitan jer sam na keto, inace ne bih mario...
r4mb0
17.06.15. u 08:57
line
Uf, tesko je procijeniti točno nutritivnu vrijednost jer se na gazi dosta toga zadrži. Stoga, ja se ne bih igrala da me ovo izbaci iz ketoze.
ZorroRi
17.06.15. u 09:30
line
meni nije bitno koliko kcal ima vec ima li dovoljnu kolicinu elektrolita i ostalih tvari bitnih za oporavak nakon treninga npr.
fpotter
18.06.15. u 18:20
line
Udio UH je zanemariv. Veæina kalorija dolazi iz koksove masti, pošto kokosovo brašno iz trgovine nije do kraja odmašæeno. Da pustiš ovo da odstoji 4 sata pa onda procijediš imalo bi oko 200kCal/100ml, ovako na brzake vjerojatnije je oko 50-100kCal/100ml, praktièki gotovo sve kalorije iz kokosova ulja i nešto zanemarivo UH i proteina.
Goranchero
19.06.15. u 07:11
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 16.06.2015
Piše:
Zorana Jagodić