4 slatke ideje za blagdanski stol!

Image

Vrijeme je blagdana. Meni osobno najljepše doba u godini zbog mira, zajedništva i živosti koje sa sobom donosi, kao i mirisa pećnice i finih bakinih kolačića urezanog u pamćenje još od malih nogu.

Upravo zbog tih uspomena ljubitelj sam tradicije i priznajem da se, bez obzira na to što inače pazim na svoj jelovnik, u tim danima volim prepustiti tom bogatstvu okusa. Ipak, tu i tamo se poigram sa nekim zdravim sastojcima da ipak u cijelu tu priču unesem dašak nečeg novog i zdravijeg.

Nekad uspije, nekad ne, a ovaj put vam predstavljam četiri uspješna i jednostavna recepta nalik nekim poznatim blagdanskim delicijama kojima ćete i u ovo nezgodno vrijeme opravdati svoj zdravi način života, osigurati koji nutrijent više, a opet na neki način ostati u tradicionalnom blagdanskom duhu.

Čupavi muffini od banane i badema

Vjerujem da većina vas obožava muffine, u svakom dijelu godine. Ne samo zato što ih nalazimo u bezbroj verzija, već su i jako jednostavni za pripremu. Zašto ih onda ne iskoristiti i u ove blagdanske dane kao protutežu svim kaloričnim slasticama koje će biti teško izbjeći?

Ovi lagani muffini bez brašna i šećera pokazat će vašim najbližima da zdravo može biti ukusno i lijepo se uklopiti u bogati blagdanski stol. Banana i kokosovo brašno daju potrebnu, prirodnu slatkoću, a ako vam baš prifali okusa, slobodno se poslužite nekim sladilom ili pak medom ukoliko vam ne smetaju dodatni ugljikohidrati.

Ne samo da je ovo jedna dobra ideja za zdravu i uravnoteženu blagdansku slasticu, već isto tako može poslužiti za doručak ili pak međuobrok u ostale dane.

Sastojci (za 12 muffina):

  • 4 zrele banane, zgnječene vilicom
  • 4 jaja
  • 1/2 šalice maslaca od badema
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije (ili 1 izdubljeni štapić vanilije)
  • 1/2 šalice kokosovog brašna
  • 2 žličice cimeta
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/4 žličice soli
  • 50 g tamne čokolade (otopite u malo mlijeka ili slatkog vrhnja)
  • mljeveni orasi, bademi ili kokos

Čupavi muffini od banane i badema

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Posložite košarice u kalup za muffine. U velikoj zdjeli mikserom izmiksajte banane, jaja, maslac od badema, kokosovo ulje i vaniliju. Dodajte suhe sastojke – kokosovo brašno, cimet, muškatni oraščić, prašak za pecivo i sodu te sol, polagano ih umiješajte u mokru smjesu. Jednomjerno napunite košarice, do 2/3. Pecite 20-25 min na navedenoj temperaturi.

Gotove muffine prelijte tamnom čokoladom te po želji pospite mljevenim orašastim plodovima ili kokosom.

Kuglice od datulja, smokvi i pistacija

Jedna vrlo zanimljiva kombinacija, u zamjenu za tradicionalne kalorične kuglice bogate šećerom i mastima. Vjerujem da će vam se svidjeti!

Sastojci (za cca 40 kuglica):

  • 250 g suhih smokvi
  • 250 g datulja
  • 175 g očišćenih neslanih pistacija (ukoliko kupite slane pistacije nakon čišćenja ih operite u mlakoj vodi 1-2 puta da se izgubi slanost. Prostrite ih na ravnu podlogu i pustite da se suše)
  • 125 g maslaca
  • 100 g tamne čokolade (po želji otopiti u malo slatkog vrhnja)
  • malo istostiranih i grubo nasjeckanih badema ili lješnjaka

Kuglice od datulja, smokvi i pistacija

Priprema:

U mikser ubacite navedene sastojke i sve smiksajte u glatku smjesu, polagano dodavajući maslac na kraju. Izradite kuglice, umočite ih u čokoladni preljev, pospite orašastim plodovima te ih ostavite u hladnjaku da se stisnu.

Integralni biscotti s grožđicama i bademima

Slijedi eksperiment sa izvornim receptom koji je zapravo ispao dosta dobro. Posebnost ovih poznatih talijanskih keksića je u tome da se peku dva puta, što im daje njihovu karakterističnu tvrdoću. Integralno brašno zamjenjuje bijelo te osigurava nužno potrebna vlakna, a med služi za malo prirodne slatkoće. Ako ste kao i ja ljubitelj suhih kolačića, probajte ovaj jednostavan receptić. Dobro je to da su sve bolji što duže stoje!

Sastojci (za 10 biscotta):

  • 50 g oguljenih badema
  • 1 veliko jaje
  • 60-80 g meda
  • 140 g integralnog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • žličica mljevenog cimeta
  • 55 g grožđica

Integralni biscotti s grožđicama i bademima

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Bademe rasporedite na lim za pečenje i pecite 10-ak minuta, dok lagano ne porumene. Ostavite ih sa strane da se hlade.

U posudi pomiješajte jaje i med te miksajte dok smjesa ne postaje vrlo gusta i blijeda. U drugoj posudici prosijte brašno, prašak za pecivo i cimet te ih prosijte još jednom prilikom usipavanja u smjesu jaja i meda. Velikom metalnom žlicom pažljivo promiješajte smjesu jaja i brašna te zatim polagano dodavajte bademe i grožđice dok ne dobijete čvrsto tijesto.

Tijesto žlicom prebacite na lim za pečenje (nauljen ili prekriven papirom za pečenje) te ga pobrašnjenim rukama oblikujte u ciglu dimenzija 25 * 6 * 2 cm. Pecite 20-25 minuta dok smjesa ne porumeni nakon čega ju izvadite i ostavite da se hladi 5 minuta na limu te ju prebacite na dasku za rezanje. Nazubljenim nožem narežite na 20 blago dijagonalnih kriški.

Kriške posložite na lim za pečenje te ponovo vratite u pećnicu. Pecite 10-15 minuta dok keksi ne dobiju zlatnosmeđu boju. Pustite ih na limu da se hlade 5 minuta, a zatim ih premjestite na neku podlogu da se sasvim ohlade.

U čvrsto zatvorenoj kutiji mogu se čuvati do 2 tjedna.

Savjet: umjesto grožđica u smjesu možete ubaciti 50 g grubo nasjeckane tamne čokolade, a u smjesu jaja i meda dodati malo vanilije. Grožđice isto tako možete zamijeniti i brusnicama.

Kolačići od zobenih pahuljica i banane

Na kraju, može li biti jednostavnije? Svima dobro poznati sastojci udružuju se u pokušaju zamjene prhkih kolačića, neizostavnog dijela svakog blagdanskog stola. Jesu li uspjeli? Pokušajte!

Sastojci (za 16 kolačića):

  • 4 banane
  • 200 g sitnih zobenih pahuljica
  • 1-2 žličice cimeta
  • 2 žličice kakao praha
  • malo mlijeka
  • orašasti plodovi
  • kokos – za posipanje

Kolačići od zobenih pahuljica i banane

Priprema:

Zgnječite banane vilicom te im pridružite zobene pahuljice i cimet. Dobro promiješajte da dobijete čvrstu smjesu. Ravni pleh prekrijte papirom za pečenje te na njega slažite oblikovane kekse (možete upotrijebiti kalupe za kolače pa ih raditi u različitim oblicima ili raditi obične okrugle kolačiće). Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva, oko 15 minuta.

Prelijte ih sa preljevom od kakaa i ukrasite mljevenim orasima, bademima, lješnjacima ili pospite sa kokosom.

Savjet: Ove keksiće je najbolje pojesti isti dan ili dan kasnije. Da bi vam malo duže izdržali u smjesu ubacite malo masnoće u vidu maslaca, ulja ili pak orašastih plodova. Ovo je izvoran recept, no prilagodite ga svojim ukusima.

U slast i sretni blagdani!

Objavljeno 23.12.2014.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!