3 ukusne, zdrave i proteinske božićne torte
Prehrana

3 ukusne, zdrave i proteinske božićne torte

Božić je pred vratima i svugdje se prave kolači. Kako održati formu i napraviti ukusne torte? Slijedi nekoliko tradicionalnih torti s malim izmjenama koje će vam pomoći u ostvarivanju tog cilja – izbjegavanje prevelikog kalorijskog suficita.

Sacher torta

Torta nastala 1832. godine koju je pripremio mladi šegrt Franza Sachera. Torta napravljena od jaja, maslaca i čokolade, premazana pekmezom od marelice i prelivena gorkom čokoladom očarala je bečke plemiće. Ja sam dobila recept koji je oduševio moje ukućane, a ovom prilikom sam ga malo doradila, u bb smislu.

Vrijeme pripreme:

60 min

Vrijeme pečenja:

40 min

Sastojci:

Za nadjev:

  • 6 jaja (M veličine)
  • 100 g whey proteina od čokolade
  • 75 g čokolade u prahu (ja sam uzela gotovu Kandit čokoladu u prahu)
  • 150 g mljevenih zobenih pahuljica
  • 10 g kokosovog maslaca

Za glazuru:

  • 100 g marmelade od marelica (koristila sam od Schneekoppea marmeladu s manje šećera)
  • 40 g whey proteina od čokolade
  • 10 g kakaa sa smanjenim udjelom masti (također od Kandita)
  • 1 žumanjak
  • 4 g sladila
  • 15 g čokolade u prahu

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 100 °C. Zobene sameljite u prah.

Whey pomiješajte s čokoladom u prahu. Dodavajte pomalo vode i umiješajte gustu smjesu. Dodajte žumanjke i zobene pahuljice te dobro izmiksajte.

Sacher torta

Kokosov maslac rastopite (ja sam ga 2 minute pustila u mikrovalnoj) i dodajte 6 bjelanjaka te izmutite u čvrsti snijeg.

Sacher torta

Snijeg dobro umiješajte u smjesu sa zobenima, čokoladom i wheyom.

Sacher torta

Kalup malo namastite i ulijte u njega smjesu pa sve ubacite u pećnicu. (Ja sam uzela kalup promjera 22 cm, što je bilo malo preveliko pa je torta ispala malo tanja. Ako želite deblju tortu, ili malo povećajte količine, ili uzmite manji kalup).

Nakon 15 minuta povećajte temperaturu na oko 130 °C. Zadnjih 10 minuta prekrijte tortu alu-folijom da ne zagori.

Sacher torta

Tortu premažite marmeladom od marelice. Čokoladnu glazuru pripremite tako da u žumanjak dodate kakao i whey te dobro izmutite. Dodavajte vodu dok smjesa ne postane tekuća i maziva. Tortu premažite i na kraju posipajte čokoladom u prahu. Pustite pola sata da se ohladi u hladnjaku.

Sacher torta

Nutritivne vrijednosti (za 1/8 kolača):

Energetska vrijednost: 270 kcal
Bjelančevine: 24 g
Masti: 11,5 g
Ugljikohidrati: 30 g

Cheesecake

Ovo je jednostavna visokoproteinska varijanta cheesecakea. S obzirom da ne sadrži puno ugljikohidrata odlična je za večernji obrok, a pogodna je i za dijabetičare.

Vrijeme pripreme:

30 min

Sastojci:

Za nadjev:

  • 1 kg svježeg posnog sira
  • 40 g želatine u prahu
  • 40 g kokos brašna

Za premaz:

  • 40 g whey proteina od čokolade
  • 10 g kakaa sa smanjenim udjelom masti
  • 20 g čokolade za kuhanje
  • 4 g sladila

Priprema:

Posni sir izmiksajte i pomiješajte s kokosovim brašnom.

Cheesecake

Želatinu pripremite prema uputama (dodajte 24 žlica vode i pustite da nabubri. Nakon toga ju zagrijavate dok se skroz ne otopi).

Cheesecake

Otopljenu želatinu umiješajte u smjesu i ulijte u kalup (promjer cca 22 cm) i pustite da se stisne.

Cheesecake

Za premaz pomiješajte kakao i whey i dodajte vode dok ne dobijete tekuću smjesu te time premažite tortu.

Cheesecake

Čokoladu ugrubo nasjeckajte i pospite preko premaza.

Nutritivne vrijednosti (za 1/8 kolača):

Energetska vrijednost: 169 kcal
Bjelančevine: 24 g
Masti: 4,3 g
Ugljikohidrati: 8 g

Schwarzwald torta

Kolač koji se sastoji od biskvita i čokolade, punjen je višnjama i vrhnjem, a ukrašen šlagom i komadićima čokolade. Postao je popularan 1930.-ih godina u Njemačkoj. Ova je verzija preuzeta s coolinarike i, naravno, malo preuređena prema našim zahtjevima.

Vrijeme pripreme:

30 min

Sastojci:

Za biskvit:

  • 8 jaja (M veličine)
  • 60 g mljevenih badema
  • 15 g kakaa smanjenog udjela masti
  • 15 g whey proteina od čokolada
  • 120 g mljevenih zobenih pahuljica
  • sladilo

Za kremu

  • 1 kg šlag pjene (pripremljene s vodom)
  • 200 g očišćenih višanja

Priprema:

Promiješajte whey i kakao i umutite s vodom u gustu smjesu. Dodajte samljevene zobene pahuljice i bademe. Izmiksajte i umutite još i žumanjke.

Bjelanjke istucite u snijeg i pomiješajte sa smjesom badema i zobenih pahuljica. Ispecite 3 kore biskvita.

Šlag pjenu izmiksajte s vodom u čvrstu smjesu.

Na prvu koru poslažite višnje i prelijte 1/3 šlaga. Stavite drugu koru i prelijte sa šlagom (1/3). Stavite i treću koru. S ostatkom šlaga i malo višanja ukrasite tortu po želji.

Schwarzwald torta

Nutritivne vrijednosti (za 1/8 kolača):

Energetska vrijednost: 169 kcal
Bjelančevine: 14,5 g
Masti: 12,8 g
Ugljikohidrati: 32,5 g

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Proteinske slastice za savršen blagdanski stol x 27
    Božić je pred vratima i svugdje se peku kolači. Kako održati formu i napraviti ukusne torte? Slijedi nekoliko recepata koji će vam pomoći u ostvarivanju tog cilja – izbjegavanje prevelikog kalorijskog...
  • Osvježavajuće i zdrave pite za ljetne dane x 25
    Nastavljamo dalje u istom smjeru. Lagani proteinski obroci koji se mogu poslužiti i topli, ali i hladni kao osvježavajući međuobrok ili desert. Priprema je malo dulja, ali nikako i komplicirana. Na kr...
Na forumu ima 12 komentara na ovu temu
Forum
snijeg od bjelanjaka , malo stevije u prahu, prašak za pecivo i umjesto brašna mljevene zobene.. i dobije se super tijesto Slavonka232012-12-24 18:05:40
Slavonka23
24.12.12. u 18:05
line
Hvala Slavonka :) Zapisaću recept pa ga verovatno isprobavam za doček :)
Amy***
24.12.12. u 18:11
line
i peci ga na papiru za pečenje.. Smile
Slavonka23
24.12.12. u 18:14
line
@Markan - kod visih temperatura dolaz do denaturacije proteina. Tj kidaju se veze, trodimenzionalna struktura proteina, a zatim i tercijarna struktura, pa dalje sekundarna i primarna, sto drugim rijecima znaci da proteini razlazu na sastavne dijelove - aminokiseline. U pravilu nema nekog problema, jer i dalje su to aminokiseline. Ako je wheyu dodano nesto od vitamina i minerala, naravno da ce se oni djelomično unistiti toplinskom obradom, ali to je sve. Ne dolazi do "gubitka" proteina. Evo izgluglala sam sažetak jednog rada, ne znam hoces li dobiti odgovor na pitanje: http://scindeks.ceon.rs/article.aspx?artid=0354-75310203123M A na ovom linku je malo detaljnije opisana struktura proteina: http://www.pmf.unizg.hr/_download/repository/12obk-p5-strukture_proteina.pdf
KateTheGreat
24.12.12. u 21:53
line
@amy - sigurno bi mogla i takva kombinacija, pa speci kao sto Slavonka kaze na papiru za pecenje. Ili mljeveni bademi povezani s malo maslaca. Ljudi cesto koriste zdrobljene kekse s malo maslaca. E sad, koliko peci, vjerojatno ne treba dugo ;)
KateTheGreat
24.12.12. u 21:57
line
Eh, gotovo je vec za Zicbo, mama sve spekla... A ja pojela vec dio. :p hahah
Za dovcek Nove ze-mo!
LolitaInChains
24.12.12. u 22:08
line
Hvala vam na savetima :) Kad isprobam, javljam kako je ispalo ;)
Amy***
25.12.12. u 02:05
line
Postovani, Sta mogu da koristim umesto zobenih pahuljica u receptima..? Hvala unapred!
oliva46
09.12.15. u 16:38
line
Sta fali zobenima?:) Probaj mozda brasno od rize ili heljdino
never-give-up
09.12.15. u 19:55
line
Hvala :)
oliva46
09.12.15. u 22:25
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova