3 recepta za zdrave medenjake

Image

Medenjaci su slastica koju rijetki ne vole, a kad postoji i zdrava opcija ovih medenjaka onda imamo odlično rješenje za uživanje u slasticama koje volimo, bez grižnje savjesti.

Zdravi medenjaci s đumbirom 

Sastojci:

  • 1,5 šalice pirovog brašna
  • 1 šalica raženog brašna
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 1/2 čajne žličice soli
  • naribana korica limuna
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 1/2 čajne žličice đumbira
  • 1/2 šalice meda
  • 1/2 šalice kokosovog ulja
  • 1 zrela banana
  • cijeli bademi ili orasi

Priprema:

Sve suhe sastojke pomiješajte u posudi. Bananu vilicama stisnite u pire i dodajte suhim sastojcima. Kokosov maslac otopite, dodajte mu med i dobro promiješajte da se med otopi, a dva sastojka sljube. Sve sastojke pomiješajte i tijesto stavite 30 minuta u hladnjak.

Pećnicu zagrijte na 200°C.

Čajnom žličicom vadite tijesto iz posude i među dlanovima oblikujte u kuglice. Medenjake ukrasite bademima ili orasima. Posložite ih na protvan na kojem je papir za pečenje i pecite u pećnici 10 minuta na 200°C.

Medenjaci s brusnicama

Sastojci:

  • 200 g kokosovog ulja
  • 200 g meda
  • 400 g zobenih pahuljica, sitniji tip
  • 50 g sušenih brusnica

Priprema:

Na izvor topline stavite kokosov maslac i med i zagrijte dok se sve ne otopi u jednoličnu smjesu. Dodajte zobene pahuljice i sušene brusnice i dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Pećnicu zagrijte na 180°C. U protvan stavite papir za pečenje pa izlijte smjesu i rasporedite je da po cijeloj površini protvana bude jednake debljine. Pecite na 180°C 15-20 minuta, dok ne postane zlatno-smeđe boje. Kad je gotovo ostavite da se ohladi pa potom narežite na kockice.

Medenjaci s pistacijom i sušenim marelicama

Sastojci:

  • 140 g kokosovog ulja
  • 2 žlice meda
  • 175 g zobenih pahuljica
  • 75 g pistacija, narezanih na sitno
  • 140 g sušenih marelica, narezanih na sitno

Priprema:

Na izvor topline stavite kokosov maslac i med i zagrijte dok se sve ne otopi u jednoličnu smjesu. Dodajte zobene pahuljice, sušene marelice i pistacije i dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Pećnicu zagrijte na 160°C. U protvan stavite papir za pečenje pa izlijte smjesu i rasporedite je da po cijeloj površini protvana bude jednake debljine. Pecite na 160°C 30-45 minuta, dok ne postane zlatno-smeđe boje. Kad je gotovo ostavite da se ohladi pa potom narežite na kockice.

Objavljeno 28.05.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!