Božićna akcija: iskoristi do 30% popusta na kettlebelle, bučice i pločaste utege!

Za prste polizati: 3 recepta za superukusan omlet

Image

Istina, nismo svi virtuozi u kuhanju. No, u jedno sam sigurna – velika većina nas se može barem pohvaliti time da zna napraviti dobar omlet! Makar to značilo samo umutiti par jaja i baciti na tavu. I to je sasvim ok, ja cijenim jednostavnost u kuhinji, a i moramo priznati da su ipak jaja kao odličan, praktičan i jeftin izvor proteina i mnogih drugih nutrijenata glavni glumci u ovoj priči. Ipak, to ne znači da tu i tamo ne možemo malo probuditi svoju kreativnost, počastiti se nečim novim te usput pojačati hranjivu vrijednost cijelog obroka dobrom porcijom raznog povrća i začina.

Ja sam tu da vam malo pomognem svojim favoritima, a na vama je da ih isprobate i osmislite svoje varijante. Izbor je velik jer je zbilja teško pronaći nešto što se ne bi uklopilo u ovaj super zdravi obrok. Možemo ga nazvati i fritajom, no kako god - poigrajte se svojim omiljenim namirnicama i započnite dan savršenim doručkom...ili ga završite ukusnom, zdravom i laganom večerom.

Napomena: ja sam kao izvor masnoće u sva 3 recepta koristila kokosovo ulje (zbog izvrsnog okusa i mnogobrojnih pozitivnih svojstava), no vi se možete poslužiti onime što preferirate.

Sastojci su za 1 porciju, prilagodite ih svojim potrebama.

Zeleni omlet

Zeleni omlet

Obožavam brokulu! I često mi ostane malo viška od dana prije. Omlet je jedan od omiljenih načina da je iskoristim, a ujedno i osiguram veliku dozu vitamina C, kalcija, folne kiseline i tijelu potrebnih vlakana. Pureća šunka zamjenjuje sol i obogaćuje proteine, mlijeko daje mekoću, a malo kajenskog papra „pali“ metabolizam i dodatno upotpunjuje okus.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 50 g pureće šunke, narezane na kockice ili trakice
  • 2 žlice mlijeka
  • 100 g brokule
  • malo kajenskog papra
  • žličica kokosovog ulja

Priprema:

Brokulu iskoristite od dana prije ili je svježu skuhajte u kipućoj, posoljenoj vodi. Ocijedite i pustite sa strane dok ne pripremite omlet.

Jaja dobro izmutite u posudici te im dodajte narezanu šunku i mlijeko. Začinite s malo kajenskog papra. Tavu premažite žličicom kokosovog ulja, zagrijte pa ulijte omlet tako da ravnomjerno prekrije cijelu površinu. Pustite minutu da se donji dio zapeče. Dodajte brokulu na vrh te pustite još koju minutu dok se cijela smjesa ne sjedini. Na kraju, jedan kraj omleta preklopite do trećine površine te tako poslužite.

Omlet a'la tortilja

Omlet a'la tortilja

Crvena paprika, to divno povrće niske kalorijske vrijednosti i visokog postotka vode, poboljšava okus gotovo svakog jela, dok obiluje vitaminima i mineralima – ponajprije vitaminima C i A te mineralom kalijem kao i karotenoidima, prirodnim antioksidansima, prijeko potrebnim borcima protiv slobodnih radikala.

Gljive nas daruju vitaminom D, vitaminima B kompleksa, kalijem i selenom koji se ubraja u najjače antioksidanse, a posjeduje i antikancerogeno djelovanje. Umakom od rajčice dobit ćemo i malo vrijednog likopena. To je samo dio priče. Odvažite se probati i uživajte u svim navedenim blagodatima, a i u vizualnom efektu!

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 1 dcl bjelanjaka (ili 3 bjelanjka)
  • 1 crvena paprika
  • 100 g šampinjona, svježih ili konzerviranih
  • 2 žlice umaka od rajčice
  • žličica parmezana
  • pola glavice manjeg luka
  • žličica mješavine začina (češnjak, čili, majčina dušica, origano, paprika, peršin)
  • 2 žličice kokosovog ulja

Priprema:

Prvo pripremite šampinjone. Na žličici kokosovog ulja popržite luk par minuta. Kada malo omekša dodajte mu narezane šampinjone, zalijte s malo vode i pustite oko 5 minuta da se prže. Narežite papriku na tanje trakice.

U posebnu posudicu ulijte 1 cijelo jaje, bjelanjke, žličicu parmezana te mješavinu začina. Dobro zamutite. U drugoj tavi zagrijte žličicu kokosovog ulja te ubacite smjesu. Pustite da se malo zapeče, oko 1 minute, dok se dno omleta ne počne odvajati od tave. Na vrh pospite narezanu papriku, pripremljene šampinjone i umak od rajčice te lagano zamiješajte u sredini da se sve ravnomjerno ispeče. Pustite par minuta pazeći da se ne prepeče. Pred kraj, preklopite omlet kao tortilju i tako poslužite. Po želji pospite s još malo parmezana.

Uz prilog poslužite miješanu salatu, a dobro se slaže i grah!

Omlet s porilukom

Omlet s porilukom

Koliko često jedete poriluk? Ne zanemarujte ovo ljekovito povrće, vrijedan izvor mnogih vitamina i minerala - između ostalog vitamina K, mangana te mnogih korisnih sastojaka i fitonutrijenata istovjetnih onima koje dobivamo iz mnogo poznatijih srodnika češnjaka i luka. Također, vjerujem da će vas oduševiti jedna zanimljiva, slatka nota koju daje muškatni oraščić. Sve skupa – vrijedno kušanja!

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 1 dcl tekućih bjelanjaka
  • žlica svježeg sira
  • 100 g poriluka
  • sol
  • papar
  • malo muškatnog oraščića
  • žličica kokosovog ulja

Priprema:

Poriluk narežite, pustite da odstoji 5 minuta, isperite te stavite kuhati u kipuću vodu na 10-ak minuta. Ocijedite te začinite s malo soli i papra.

1 jaje i bjelanjke umutite u posudici. Dodajte žlicu svježeg sira i malo muškatnog oraščića.

Na tavicu stavite žličicu kokosovog ulja te na njemu par minuta popržite skuhani poriluk. Dodajte jaja te ih ravnomjerno rasporedite po poriluku. Pustite da se zapeče par minuta, te lagano miješajte u sredini da se sve ravnomjerno ispeče.

Gotovi omlet poslužite sam, uz cjeloviti kruh ili tost ili s prilogom po želji.

Objavljeno 13.04.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!