Proširite kulinarske vidike i isprobajte 3 jednostavna recepta s tofuom
Prehrana

Proširite kulinarske vidike i isprobajte 3 jednostavna recepta s tofuom

Ako ste željni malo promjene ili ste pak stava da namirnicama životinjskog podrijetla nema mjesta u zdravom načinu prehrane, sigurno ste već dobro upoznati s njihovim alternativama.

Soja je jedna od najpoznatijih, kao izvrstan i kompletan izvor biljnih proteina. Mnogostruka je ponuda proizvoda načinjenih na njenoj bazi, no danas vam predstavljamo tofu - kao dijetalnu, niskokaloričnu namirnicu i odličan izvor aminokiselina, kalcija, željeza i ostalih mikronutrijenata, što je čini namirnicom s mnogim dobrobitima za zdravlje.

Stoga, uključite tofu u svoj jelovnik ukoliko još niste, te time proširite vaše kulinarske vidike uživajući pritom u novim okusima. Ne znate kako? Pogledajte recepte koji slijede i dajte priliku ovom ukusnom bezmesnom zalogaju da vas, ako već nije, osvoji na prvi pogled.

Povrće i gljive s curryjem i tofuom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 3 žlice maslinovog ulja (ili druge masnoće po želji)
  • 60 g luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 150 g mrkve
  • 1/2 ljute papričice
  • 200 g gljiva
  • 200 g graška
  • 200 g brokule
  • 200 g karfiola
  • 400 g pelata
  • sol, papar
  • 1 žličica curryja
  • 1/2 žličice origana
  • 300 g tofua

Priprema:

Na željenoj masnoći popržite sitno nasjeckan luk. Dodajte na kolutiće narezanu mrkvu, nasjeckanu papričicu i protisnuti češnjak. Kratko popržite i dodajte na listiće narezane gljive, a potom grašak i zdrobljene pelate. Poklopljeno pirjajte 10 minuta i zatim začinite origanom, solju, paprom i curryjem. Umiješajte cvjetiće karfiola, brokule i na kockice narezan tofu. Ako je potrebno, podlijte vodom da sve bude u umaku i poklopljeno pirjajte još 10-15 minuta dok se povrće ne smekša. Toplo jelo po želji poslužite uz malo preprženog integralnog kruha.

Povrtna juha s tofuom

Sastojci (za 3 osobe):

  • 250 g tofua
  • 3 žlice sojinog umaka
  • 200 g poriluka
  • 2 celera
  • 50 g mrkve
  • 200 g kupusa
  • 150 g mahuna
  • 1 rajčica
  • 150 g šampinjona
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • sol i papar
  • svježe naribani muškatni oraščić
  • pola svežnja svježeg peršina

Priprema:

Tofu osušite i narežite na kockice. Stavite u dubok tanjur, nakapajte sojinim umakom i pustite da se marinira. U međuvremenu pripremite povrće tako da poriluk i celer operete, očistite i narežite na kolutove. Mrkvu ogulite i naribajte na tanke ploške ili narežite. Kupus operite i sitno narežite. Mahune operite, očistite i natrgajte na komadiće. Rajčice prelijte vrelom vodom, skinite kožicu i narežite na osmine. Šampinjone istrljajte kuhinjskom krpom, očistite i narežite na tanke ploške.

Češnjak sitno nasjeckajte. Ulje zagrijte u većoj posudi za kuhanje i na njemu popržite poriluk, celer, mrkvu i kupus. Dodajte kockice češnjaka, kratko popržite i prelijte povrtnim temeljcem, pustite da zakuha. Dodajte mahune, rajčice, šampinjone te sve začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta.

Na kraju dodajte tofu da se zagrije. U međuvremenu operite peršin pod vodom, obrišite ga, listiće otrgnite s peteljke i sitno nasjeckajte. Juhu još jednom začinite, stavite u tanjure, pospite peršinom i poslužite.

Pita s blitvom i tofuom

Sastojci:

  • šalica integralnog brašna
  • pola žličice soli
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1/3 šalice hladne vode
  • 300 g blitve
  • žlica maslinovog ulja (ili druge željene masnoće)
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 200g tofua
  • žlica integralnog brašna
  • malo vode

Priprema:

Pomiješajte šalicu integralnoga pšeničnog brašna, pola žličice soli i tri žlice maslinovog ulja. Dodajte 1/3 šalice hladne vode i umijesite tijesto. Ostavite da odstoji 30 minuta. Valjkom razvucite tanko tijesto, malo ga pobrašnite i stavite u nauljeni okrugli kalup  (22 cm). Izbodite tijesto vilicom na više mjesta i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 10-15 minuta.

Operite blitvu, očistite ju od peteljki pa je mokru stavite u posudu u kojoj ste zagrijali žlicu maslinova ulja. Posolite i pirjajte blitvu oko tri minute dok ne splasne pa dodajte dva-tri češnja češnjaka. U međuvremenu sameljite u blenderu oko 200 g tofua s malo vode i žlicom integralnog brašna. Pomiješajte smjesu od tofua s blitvom i rasporedite preko pečenog tijesta. Pecite u pećnici još 15-ak minuta. Poslužite toplo.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Lagana večera: 3 proteinske juhe za večeru x 47
    Često zanemarene namirnice leća, slanutak i bob, mogu poslužiti kao hranjiva večera u obliku gustih juha koje će vas zasititi i uz koje ćete lakše zaspati. Zbog bogatstva proteina, predstavljaju vrije...
  • 6 osvježavajućih recepata s lubenicom i dinjom! x 10
    Sam spomen vrućine, voća i vode sigurno vas je odmah asocirao na lubenicu i dinju, kraljice ljeta koje najčešće vežemo uz voćne salate. No, zašto ostati na tome? Ako ste ljubitelji ovih osvježavajućih...
  • Malo kalorija, ali puno zadovoljstva x 27
    Konzumiranje zdrave, niskokalorične hrane ne mora značiti da se odričete dobrog okusa ili namirnica u kojima najviše uživate. Kuhana riba i povrće svaki dan na tanjuru zdravo je, ali kolika je vjeroja...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 07.10.2015
Piše:
Martina Banić