Zašto i kome su potrebni proteini?
Prehrana

Zašto i kome su potrebni proteini?

Hrana koju jedemo sastoji se od tri makronutrijenta – proteina, ugljikohidrata i masti, a svaki od njih ima važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju organizma. Stoga, kako bi se održalo zdravlje i pravilno funkcioniranje organizma, sva tri makronutrijenta moraju biti pravilno zastupljena u prehrani.

Omjer makronutrijenta koji se unose, pak, ovisi o nizu faktora, od godina, spola i genetskih faktora, do specifičnih ciljeva i razine aktivnosti pojedinca. Nažalost, zbog užurbanog načina života, čest je slučaj da u prehrani nedostaje proteina, a njihova je funkcija iznimno bitna.

Proteini doprinose održavanju normalnih kostiju te rastu i održavanju mišićne mase, a prema preporukama nutricionista proteini bi trebali biti zastupljeni u svakom obroku.

hrana

Kome trebaju proteini?

Kako je rečeno ranije, proteini su (uz masti i ugljikohidrate) makronutrijenti koji su potrebni za optimalno funkcioniranje organizma i potrebni su svim osobama.

Aktivni pojedinci i profesionalni sportaši imaju veće potrebe za pojačanim unosom proteina zbog mišićnih napora kojima su kronično izloženi pa im veći proteinski unos osigurava oporavak nakon tjelesne aktivnosti i spremnost za sljedeću aktivnost uz smanjen rizik od ozljede.

Kako se tjelesna aktivnost preporuča svima, zbog niza prednosti koje ima na zdravlje, kako fizičko, tako i psihičko, tako je i unos proteina bitno povećati i prilagoditi s početkom bavljenja nekom fizičkom aktivnošću.

proteini

Koliko proteina je potrebno?

Potrebe za proteinima razlikuju se od osobe do osobe, a značajno ovise i o količini aktivnosti koju osoba u danu obavlja. Također, unos proteina se određuje i prema specifičnim ciljevima, pa osoba koja treningom želi povećati mišićnu masu ima i veći unos proteina od osobe koja želi održati postojeću mišićnu masu.

Raspon unosa proteina ide od 0,8 g/kg tjelesne mase pa čak do 3 g/kg tjelesne mase, što je slučaj kod profesionalnih sportaša koji žele značajan mišićni prirast, a i pritom imaju jako velike dnevne kalorijske potrebe.

Preporuka je unos proteina rasporediti na više obroka u danu, kako bi tijelo moglo iskoristiti maksimalne količine ovog važnog nutrijenta pa je stoga optimalan unos proteina u svakom obroku te postojanje 3-5 obroka (3 glavna i 2 međuobroka) u danu.

sirevi

Gdje nalazimo proteine?

Proteine možemo podijeliti na one biljnog i životinjskog porijekla. Među proteine životinjskog porijekla ubrajamo meso, ribu, morske plodove, jaja i mliječne proizvode. Proteine biljnog porijekla nalazimo u mahunarkama, žitaricama, sjemenkama i orašastim plodovima te u nekim algama.

Kako bi se unijelo sve važne aminokiseline koje nalazimo u pojedinim proteinima, preporučljivo je u prehranu imati uključeno više različitih izvora proteina, različitog porijekla.  

sirevi

Stoga, u pripremi svog sljedećeg obroka svakako isplanirajte uvrstiti i neki izvor proteina jer redovan unos proteina je preduvjet zdravlja i izostanka bolesti.

Advertisement

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • Nagrađujemo najbolje transformacije u 2018. godini! x 11
  Fitness.com.hr uvijek podržava one koji se trude steći zdrave životne navike koje uključuju redovnu fizičku aktivnost i uravnoteženu prehranu. Fitness.com.hr nagrađuje najbolje u tome!
 • Pravi božićni desert: Crumble od jabuka s integralnim Grancereale keksima x 7
  Miriše na Božić! Odlična kombinacija zimskih začina kao što su cimet, vanilija, muškatni oraščić i đumbir, u spoju sa sočnim slatkim jabukama i posipom od integralnih Frutta keksa daju prekrasan deser...
 • Nabacite mišiće u dijeti! x 40
  Ako ste ozbiljni u namjeri da promijenite svoje tijelo, vjerojatno već vodite računa o prehrani, pazite da unesete dovoljno proteina za rast mišića i izbjegavate ugljikohidrate iz šećera ne biste li s...
 • Izbor koncentrata proteina x 5
  U prometu u SAD nalazi se nekoliko stotina raznih proteinskih koncentrata i preparata na bazi aminokiselina. U Europi i kod nas taj je broj nešto manji ali još uvijek dosta značajan. Osobito bodybuild...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 06.03.2018
Piše:
Native sadržaj