Odabirete li light hranu prilikom kupovine?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovine

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva pronađi u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu (Vrbani, Središće)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Koliko ste samo puta u trgovinama posegnuli za proizvodima s oznakom „light“ umjesto njihovom masnijom inačicom, uvjereni kako činite dobro za sebe i pritom čak konzumirali više tog proizvoda, upravo zato jer je manje kaloričan/mastan pa se višak kilograma neće nakupiti?

Sastav namirnice

Mnogi optužuju upravo light namirnice za vraćanje kilograma ili za sadržaj aspartam kojeg se koristi umjesto šećera. Mnogi mu znanstvenici pripisuju negativne učinke i preporučuju izbjegavanje, u najblažem slučaju dijareju, glavobolju, opadanje kose, kvalitete noktiju i sl. U nekim se namirnicama koristi fruktoza umjesto saharoze jer je ona lakše probavljiva odnosno ne podiže naglo razinu šećera u krvi pa se takvi proizvodi preporučuju dijabetičarima, ali i ostalima na dijetalnim programima ili svakome tko se želi što zdravije hraniti.

Većina light proizvoda malo se razlikuje okusom od originalne verzije – okus je možda malo drugačiji, ovisno o sladilu kojim se mijenja šećer; mlijeko je više „vodenasto“ što je manje masno, a kod jogurta se razlika i ne primijeti toliko.

Light hrana

Glavna razlika je u količini smanjenog šećera ili masti u odnosu na original, odnosno „tvrdu“ verziju proizvoda. Najčešće je riječ o 30% smanjenom udjelu kalorične tvari. Takav proizvod i dalje sadrži npr. šećer i to nikako ne bismo smjeli smetnuti s uma. Taj proizvod je i dalje kaloričan, i dalje sadrži ono što smo htjeli izbjeći samo u nešto manjoj količini.

Pravilnik o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama navodi da proizvod s oznakom „light“ na sebi mora nositi naznaku svojstava koji ga takvim određuju; bilo to smanjenje količine šećera ili masti. Ukoliko je riječ o smanjenom sadržaju masti, proizvod može biti bezmastan (ukoliko ima manje od 0,5g masti/100g ili ml proizvoda) ili s malom količinom masti (ako ima najviše 3g masti/ 100g ili 1,5g/100 ml proizvoda).

Namirnice u kojima se mjeri količina šećera, a označene su „bez šećera“ moraju sadržati manje od 0,5 grama šećera na 100g/ml, dok namirnice označene natpisom „bez dodanog šećera“ ne sadrže dodane monosaharide/disaharide. Ukoliko su prirodni šećeri sadržani u određenoj namirnici, ako je primjerice riječ o voćnom soku, na ambalaži mora biti označeno „sadrži prirodne šećere“ ili ako je riječ o namirnici „s malom količinom šećera“ riječ je zapravo o proizvodu koji ne sadrži više od 5g šećera na 100g krutog proizvoda ili 2,5 g šećera na 100ml tekućeg proizvoda.

Energetska vrijednost proizvoda, odnosno kalorijska vrijednost, bez obzira sadržavao proizvod šećer ili masti, namirnice se klasificiraju na one „bez kalorija“ ukoliko određeni artikl ima manje od 4 kcal na 100g u krutom stanju; na „niskoenergetske“ ukoliko artikl ima najviše 40 kcal/100g ako je u krutom stanju ili više od 20kcal/100 ml, ako je tekuć. Oznaku namirnice „sa smanjenom energetskom vrijednosti“ imaju namirnice koje imaju minimalno 30% smanjeno kalorijsku vrijednost u odnosu na originalan proizvod s nepromijenjenim udjelom kalorija.

Sve ove činjenice nepobitno navode da gotovo svaki od ovih proizvoda ipak sadrži i masti i šećere pa je možda najbolje rješenje ravnati se po kalorijskim vrijednostima ukoliko se odlučujete za „light“ verziju kako bi postigli željenu težinu. Ukoliko takav proizvod birate zbog zdravlja, najbolje je svaki od parametara posebno provjeravati jer same kalorije ne govore koliko ima primjerice šećera u proizvodu, ukoliko ga moramo izbjegavati. Budite na oprezu i u tom slučaju jer proizvodi označeni oznakom „bez šećera“ svejedno sadrže šećer u velikoj većini slučajeva pa provjerite o kojoj je vrsti šećera, odnosno zaslađivača riječ.

Možda bi najbolje rješenje bilo kada bi izbjegavali proizvode koji na sebi nose ikakve oznake; jer one najviše naznačuju koliko je proizvod prerađen. Posni sir, umjesto sirnih namaza, u običnoj ili light varijanti, kao i suho voće umjesto bombona i sličnih slastica. Punomasni sirevi su izuzetno bogati kalcijem stoga ih nemojte izbjegavati; odlučite se za njih umjesto za čips ili pomfrit. U cijeloj priči duhanske proizvode u light verziji nismo spominjali, otrovni su i nadamo se da ih odavno izbjegavate u širokom luku.

Objavljeno 26.09.2011.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!