Hit na tanjuru: Jestivo cvijeće!

Image

Mnogima se čini da je jestivo cvijeće neki moderni hit koji se u kulinarstvu pojavio u proteklih nekoliko godina, no istina je potpuno suprotna: cvijeće je na tanjuru prisutno stotinama godina, posebno u nekim nama egzotičnim kuhinjama, poput azijskih.

No, i stari Grci i Rimljani su koristili cvijeće u prehrani, pa se može reći da je ono usađeno uz same temelje mediteranske kuhinje.

macuhice

Dodavanjem cvijeća u prehranu, ne samo da se tanjur obogaćuje bojama, već cvijeće doprinosi okusom: neko je papreno i nalik začinskom bilju, dok je drugo nježnog cvjetnog i osvježavajućeg okusa – raspon okusa kojeg jestivo cvijeće ima zapravo je iznenađujuće širok!

Budite oprezni, nije sve cvijeće jestivo, pa preporučamo da jedete samo provjereno cvijeće, a ne eksperimentirate jer su cvjetovi pojedinih biljaka otrovni, poput cvjetova kale, narcisa (sunovrata), zumbula, irisa, božićne zvijezde…

narcisi

Kod odabira cvijeća koje ćete uključiti u prehranu vodite se ovim smjernicama:

  • Birajte cvijeće za koje sigurno znate da je jestivo.
  • Jedite cvijeće koje ste sami uzgojili ili je iz provjerenog uzgoja. Svijeće koje kupite u cvjećarni je najčešće trenirano pesticidima i drugim kemikalijama i nije primjereno za prehranu.
  • Ne jedite cvijeće koje naberete u parku ili uz cestu jer osim što je ovo u parku vjerojatno tretirano pesticidima, izloženo je i zagađenju, kao i ovo uz cestu.
  • Jedite samo latice, prije konzumacije uklonite čašku i tučak.
  • Ako bolujete od alergija, polako u prehranu uvodite cvijeće i promatrajte reakcije, jer neki od njih mogu biti alergeni.
  • Kako bi vam cvijeće ostalo svježe, stavite ih na mokar papirnati ručnik pa u vrećicu pa stavite u hladnjak. Tako vam mogu stajati u hladnjaku i do 10 dana.

Jestivo cvijeće

ruze

Sljedeće cvijeće je potvrđeno jestivo i sigurno ga možete konzumirati:

  • Allium: Cvjetovi biljaka iz porodice allium: poriluk, češnjak, vlasac, luk… jestivi su i snažnog okusa. Cvjetovi poriluka su nježni, a oni češnjaka snažni i dominantni. Si dijelovi biljaka iz ove porodice su jestivi.
  • Anisov izop: i cvjetovi i lišće imaju suptilan okus začinskog anisa i imaju sladak okus.
  • Boražina: cvjetovi su prekrasno plavi, a okusom najviše nalikuju krastavcima.
  • Bosiljak: cvjetovi dolaze u različitim bojama, od bijele do ružičaste i ljubičaste. Cvjetovi su okusom slični listovima, ali znatno blaži.
  • Bundeva ili buča: potrebno je prvo maknuti tučak. Cvjetovi su izvrsni za punjenje, a okusom nalikuju samom plodu.

budevan cvijet

  • Cikorija: cvjetovi i pupoljci su lagano papreni. Može ih se jesti svježe ili ukiseljene.
  • Citrusi (cvjetovi naranče, limuna, limete, grejpa i kumkvata): jako su slatki i dominantno mirisni, budite umjereni jer bi mogli izdominirati okusom jela više nego što to želite.
  • Djetelina: cvjetovi su slatkasti s lagano oporom notom.  
  • Dragoljub: jedan od najpopularnijih cvjetova u prehrani: cvjetovi različitih boja imaju slatkastu aromu s laganom paprenom notom. Kada se cvijet pretvori u sjeme, ono je iznimno slatko i pikantno. Cvjetovi se mogu puniti, listovi dodati u salatu, pupoljci se mogu kiseliti poput kapara, a i samo kao začin će obogatiti jelo.

dragoljub

  • Jasmin: ovi iznimno nježni cvjetovi su česti u čajevima, a ako ih dodate slatkim jelima, nemojte pretjerivati jer je njih miris snažan.
  • Jorgovan: cvjetovi su snažnog okusa, ali citrusna aroma se najviše osjeti u njihovom okusu.
  • Kadulja: cvjetovi imaju suptilan okus sličan listovima.
  • Kamilica: maleni cvjetovi nalik tratinčici imaju slatkast okus i osim u čaju, mogu se koristiti i u prehrani. Ne savjetuje se onim s alergijom na kamilicu.
  • Karanfil: kada ih odvojite od čaške, cvjetovi su slatki. Kao što je njihov miris topao i vedar, takav im je i okus i obogatit će jelo kojem ih dodate.
  • Komorač: maleni nježni cvjetovi imaju okus sličan listovima, suptilno gorkast.
  • Kopar: žuti cvjetovi imaju okus vrlo sličan listovima.

kopar cvijet

  • Korijander: baš kao i s listovima, cvjetove korijandera ili jako volite ili ne možete smisliti. Cvjetovi imaju okus vrlo sličan listovima. Preporučljivo je jesti ih svježe jer s termičkom obradom gube svoj okus i snagu.
  • Krizanteme: svjetovi ove biljke okusom su u rasponu od paprenih do oporih. Jestivi su samo cvjetovi.  
  • Lavanda: cvjetovi lavande su slatki, puni okusa i mirisni, može ih se dodati i u slatka i u slana jela.
  • Ljekovita anđelika: ovisno o vrsti biljke cvjetovi su u rasponu od svijetle lavanda-plave boje do duboke ružičaste i imaju slatkast okus.
  • Ljubičice: prekrasnog izgleda, uljepšaju svaki obrok. Okus im je nježan, sladak i svaki će obrok obogatiti mirisom i svježinom.

ljubicice

  • Maćuhice: latice nemaju neki izražen okus, ali ako pojedete cijeli cvijet, dobit ćete puno više okusa.
  • Metvica: očekivano, okus cvjetova je poput mente, samo se intenzitet razlikuje od vrste do vrste.
  • Neven: jestivi cvjetovi su lagano papreni i pikantni, a vesela boja daje život obroku u koji ih dodate.
  • Origano: cvjetovi su okusom blaža verzija listova.
  • Različak: listovi imaju okus nalik povrću, pomalo travast. Čašica je gorkasta pa je bolje izbjegavati je.

razlicak

  • Rikola: maleni cvjetovi imaju tamnu sredinu, a boja latica seže od bijele do žute s ljubičastim linijama. Cvjetovi su okusom slični listovima rikole.
  • Rotkvica: u različitim bojama, svim cvjetovima rotkvice je zajednička paprena i prepoznatljiva aroma.
  • Ruža: kada s latice maknete bijeli, donji dio, ostatak ima snažan mirisan i nježan okus, koji varira od boje do boje. Izvrsne su u različitim pićima jer im daju aromu.
  • Ružmarin: cvjetovi imaju okus sličan, ali umjereniji od listova.

ruzmarin

  • Suncokret: latice se mogu jesti sirove, a pupoljak se može skuhati na pari i jesti poput artičoka.
  • Vrtni sljez: nježnog biljnog okusa, cvjetovi sljeza su izvrsna dekoracija obroku koja neće preuzeti zasluge za okus.

Birajte cvjetove koji će vašem obroku dati dodatnu aromu, ali ga i vizualno uzdići na višu razinu. A jasno je, ono što lijepo izgleda, automatski će vam biti i – ukusnije!

Objavljeno 22.04.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
4
0
Podijeli s prijateljima!