Poklanjamo ti kupon kod za 10% popusta u webshopu

Multipowerova škola: Sve što trebate znati o whey proteinu!

Image

Jedan od svakako najpoznatijih i najprodavanijih dodataka prehrani je - protein sirutke (whey). Zasluga za popularnost whey proteina leži u njegovoj iskoristivosti, kvaliteti, dostupnosti, ali i okusu. Osim toga, whey protein je prikladan za sve ciljeve (i mršavljenje i stjecanje mišićne mase), blago utječe na želudac pa je prikladan i za osjetljivije osobe, a biološka razgradivost i sadržaj bogat esencijalnim aminokiselinama dodatne su prednosti ove vrste proteina pred onima drugih izvora.

Što je whey protein?

Protein sirutke je protein koji se dobiva iz mlijeka. Koncentrat ovog proteina se dobiva procesom ultrafiltracije iz mlijeka te je bogat aminokiselinama razgranatog lanca (BCAA), l-glutaminom te ima visoku biološku vrijednost, a čistoća koncentrata proteina je 30-70%, ovisno o kvaliteti provedenog procesa proizvodnje. BCCA su aminokiseline s anaboličkim djelovanjem te koje neposredno potiču porast nove mišićne mase, opskrbljuju organizam energijom u uvjetima povećanog stresa i umora do kojih dolazi nakon treninga.

whey protein

Biološka vrijednost se odnosi na razinu iskoristivosti pojedinog proteina u ljudskom organizmu, a whey se u ljudskom organizmu iskorištava brzo i jednostavno: u samo 45 minuta ovaj protein doseže najveću razinu aminokiselina u ljudskoj krvi, a nakon 90 minuta već potpuno napušta želudac.

Uz koncentrat, whey protein nalazimo i u obliku izolata koji se dobiva procesom mikrofiltracije pri čemu se dobiva whey protein s minimalnim udjelom laktoze i masnoće. Ova vrsta whey proteina je još brža: nakon 30 minuta aminokiseline su na vrhuncu. Ovaj oblik proteina ima još viši udio BCAA i l-glutamina od koncentrata. Upravo zbog svoje visoke kvalitete i iskoristivosti, whey izolat protein je sve traženiji protein na tržištu.

Zašto uzimati whey protein?

Whey protein je nezaobilazan dodatak prehrani za sve sportaše i rekreativce kojima je stalo do očuvanja mišićne mase i kvalitetnog oporavka nakon treninga. Naime, tijekom svakog treninga u mišićnim stanicama dolazi do oštećenja, odnosno do sitnih mikrotrauma. Zbog toga je nakon treninga jako važno organizam opskrbiti svim važnim hranjivim tvarima potrebnima za regeneraciju stanica. Najvažnija hranjiva tvar za to su proteini, a što ih organizma brže dobije, to efikasnije i brže može započeti s regeneracijom.

Upravo zbog brzine apsorpcije i kvalitete, whey protein je najbolji odabir za unos neposredno nakon treninga: organizmu vrlo brzo isporučuje važne i visokokvalitetne proteine te omogućuje oporavak i mišićni rast. Uz to, jednostavnost konzumacije proteinskog shakea dodatna je prednost ovog izrazito važnog obroka.

Koliko proteina zaista trebamo?

Prema podacima koje pružaju tri najutjecajnije institucije za sportsku medicinu i prehranu American College of Sports Medicine (ACSM), National Strength and Conditioning Association (NSCA) i International Society of Sports Nutrition (ISSN), količina proteina koje su dnevno potrebne se računaju prema tjelesnoj težini.

Prema preporuci, 1,4 - 2g proteina su dovoljna prema kilogramu tjelesne težine. Primjerice, osoba od 70 kilograma treba dnevno unositi 100-140g proteina, ovisno o vrsti aktivnosti kojom se bavi. Osobe koje se bave treninzima izdržljivosti trebaju nešto manji unos proteina, od osoba koje se bave treninzima snage, a žele zadržati tjelesnu težinu.

Sportaši koji žele pridobiti mišićnu masu podižu unos proteina so 3g/kg tjelesne mase, pa se ukupan unos proteina za osobu od 70 kilograma penje i to 210g.

Koje proteine odabrati?

Kod odabira proteina slijedite nekoliko smjernica: kvalitetu sastava, prepoznatljivost brenda te svakako okus. Uzimajući sva tri navedena kriterija u obzir, odabrali smo dva vrhunska proteina Multipowerov 100% Whey Isolate Protein i 100% Pure Whey Protein kao dva proizvoda vrhunske kvalitete, sastava, okusa i teksture.

100% Pure Whey Protein se može podičiti trostrukom mješavinom visokokvalitetnih vrsta sirutke, visokim udjelom proteina i izvrsnim aminokiselinskim profilom te dodanim vitaminom B6. Većina proteina u ovom proizvodu je izolat proteina sirutke kojem su dodani hidrolizat sirutke koji organizma vrlo brzo može razgraditi te koncentrat sirutke koji se sporije apsorbira. Zbog različite brzine apsorpcije, ovaj proizvod osigurava opskrbljenost proteinima za duži vremenski period.

Kada u jednom obroku dobijete 80% proteina, a samo 1,4 grama ugljikohidrata i 1.3 grama masti, jasno vam je da se radi o najboljem proizvodu na tržištu. Pojačanim aminokiselinskim sastavom potiču se mehanizmi za obnovu i rast stanica, a dodan B6 poboljšava iskoristivost unesenih proteina. Birajte između 5 različitih okusa: pet vrsti okusa: francuska vanilija, jagoda, čokolada, kava-karamela i banana-mango, a koji god odaberete - nećete pogriješiti!

100% Whey Isolate Protein je priča za sebe! S visokim stupnjem biološke raspoloživosti, jedinstvenom čistoćom, aminokiselinskim profilom, te nevjerojatnim okusima i brzinom pripreme ovo je protein kojem ćete teško naći konkurenciju. Sadrži sve esencijalne aminokiseline

koje su brižljivo proizvedene da zadrže biološki aktivne frakcije proteina.

S 98% čistim izolatom proteina sirutke, 85%-tnim sadržajem proteina, a nevjerojatnih 0.3g masnoće i 0.7g ugljikohidrata u jednom obroku, radi se o vrhunskom proizvodu, dok 6,7g BCAA i 4,9g glutamina po mjerici daju dodatnu vrijednost ovom proizvodu. Dva ugodna okusa: čokolada i francuska vanilija koji se brzo i jednostavno u običnom shakeru pretvaraju u kremasti shake, zadovoljit će i najizbirljivije.

A što za one koji rade na dobivanju mišiće mase?

Multipower i ovdje nije ostao dužan te ima svog konja za utrku: novi Mass Gainer Complex ima cilj opskrbiti organizam hranjivim sastojcima koji su mu potrebni za rast za vrijeme treninga i oporavka, tako da se mišićni rast postiže ugodno i jednostavno. Cilj u osmišljavanju ovog proizvoda je bilo napraviti proizvod sastavljen od vrhunskih sastojaka i više izvora kvalitetnih ugljikohidrata, a koji je dobrog okusa i teksture.

Multipowerov Mass Gainer Complex je sačinjen od više različitih izvora ugljikohidrata s različitim brzinama apsorpcije čime se izbjegavaju oscilacije u dostupnoj energiji. Glukoza i fruktoza se apsorbiraju brzo, maltodekstrin je sporiji dok Vitargo s dva visokokompleksna visokomolekularna oblika škroba (najnoviji oblik ječmenog škroba i škroba voštanog kukuruza), osigurava postizanje sastava s manjim udjelom šećera koji mišićima daje snagu brže čak i od jednostavnih šećera, dok u želucu nije teško probavljiv.

Uz kvalitetne različite izvore ugljikohidrata, Mass Gainer se može pohvaliti i mješavinom osam izvora proteina osigurava anabolička i antikatabolička svojstva. Kvalitetnim proteinima je dodana funkcionalna masnoća (srednjelančani trigliceridi) za dodatne visokokvalitetne kalorije, te vitamin B6 za rast mišićne mase i metabolizam energije.

Objavljeno 04.12.2015.

Trebate savjet stručnjaka? Tu smo za vas

Besplatne savjete možete dobiti od fitness trenera i nutricionista zaposlenih u Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu.


Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!