Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Kako prepoznati gubite li mast ili mišiće?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Svima koji ulaze u proces gubljenja viška kilograma cilj treba uvijek biti gubljenje viška masnoga tkiva uz očuvanje mišića. No, kako prepoznati događa li se pravi proces ili umjesto masti gubite visokovrijedno mišićno tkivo?

Važnost očuvanja mišića je u tome što nam mišići služe u odrađivanju svakodnevnih obaveza i normalnom životu, ali su mišići i metabolički aktivna tkiva – što znači da čak i u stanju mirovanja troše kalorije, što nije u toj mjeri slučaj s mastima. Održavanje što više stope mišićnog tkiva čuva stopu bazalnog metabolizma (količina kalorija koju organizam troši tijekom dana u stanju mirovanja), a porast mišića tu stopu povećava što osigurava veću kalorijsku potrošnju i u mirovanju.

vaga

Stoga, ako se pitate gubite li mišiće ili masti, razmislite o sljedećem:

1. Radite samo kardio trening

Jedan od najboljih načina da saznate gubite li masnoću ili mišiće je taj da promislite o svojoj vježbačkoj rutini. Ako puno radite kardio, ali ne dodajete trening snage, postoji velika vjerojatnost da ćete podjednako gubiti i mišiće i masti.

Pod pretpostavkom da želite zadržati mišiće, pobrinite se da radite trening snage najmanje dva dana u tjednu i da aktivirate sve velike mišićne skupine (npr. gluteuse, noge, ramena, leđa i prsa). Prednost dajte većim mišićnim skupinama što će rezultirati većom energetskom potrošnjom, tijekom ali i nakon treninga.

2. Imate nisku razinu energije

Veću potrošnju mišića u usporedbi s mastima ćete prepoznati i po visokoj razini umora i manjku energije tijekom aktivnosti koje uobičajeno obavljate. Ipak, neka ovo ne bude jedini test po kojem ćete pokušati prepoznati mršavite li pravilno jer uzrok umora može biti i manjak sna, loša prehrana ili neki lijekovi. Stoga, neka ovo bude samo jedan način prepoznavanja, ali ne jedini.

3. Napredak vidite na fotografijama

Jedan jednostavan, iako donekle subjektivan, način na koji možete prepoznati gubite li mast je fotografiranje svaka 2-4 tjedna. Slikajte se uvijek na istom mjestu, u istoj odjeći (idealno u donjem rublju) te sprijeda-bočno i straga te usporedite fotografije. Potražite trendove promjena koje vidite na svom tijelu – ako vidite promjene na struku, bokovima ili vama kritičnim mjestima, to je znak da gubite masno tkivo.

kaliper

4. Vaga s mjerenjem impedancije

Ove napredne vage mjere sastav tijela na temelju električnih impulsa. Naime, mišići su vrlo provodljivi u usporedbi s masnoćom. Stoga, ako vaga registrira brže električne impulse, vjerojatno imate veću količinu čiste mišićne mase. Važite se svakih 2-3 tjedna (uvijek u približno isto vrijeme) kako biste vidjeli kako se mijenja sastav vašeg tijela te gubite li masti ili mišiće.

5. Koristite kaliper za mjerenje nabora

Kod ove metode se, na nekoliko karakterističnih mjesta na tijelu, pomoću kalipera mjeri veličina kožnih nabora. Veličina nabora u stvari je debljina potkožnog masnog tkiva. Žene se obično mjere na tricepsu, bokovima i bedru ili trbuhu, dok se muškarci mjere u prsima, trbuhu i bedru, iako to može varirati. Zatim se različita mjerenja uključuju u jednadžbu koja nudi procijenjenu razgradnju tjelesne masnoće i postotak mišića.

Ova metoda također ne bi trebala biti jedina koju provodite, ali i savjetujemo da vas mjeri stručna osoba kako biste izbjegli pogreške i uzimanje mjera na različitim mjestima od mjerenja do mjerenja. Također, mjerite se jednom u 2-3 tjedna, približno u isto vrijeme u danu.

Kako biste osigurali da topite masno tkivo uz čuvanje mišićne mase, svakako provedite više navedenih testova kako biste bili sigurni da čuvate vrijedne mišiće, a rješavate se neželjenih masnoća.

Objavljeno 25.12.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!