Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

5 stvari zbog kojih ne možete održati vitku liniju

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Mršavljenje nije kompliciran proces, ali je zahtjevan. Od vas se traži disciplina, konstantnost, ali i odgovarajuća količina znanja o onome što radite. Smršaviti može svatko, no ne može svatko održavati svoju vitku i lijepu liniju.

Upravo to je ono s čim se većina danas bori. Danas, u moru informacija teško je razaznati što je dobro, a što ne za nas. Odnosno, koje informacije su korisne, a koje ne i na što bismo se trebali fokusirati kad je naše zdravlje u pitanju.

Kad je fitness industrija u pitanju, složiti ćemo se da se oko ničega ne možemo složiti. Jedni tvrde kako su keto dijeta i LCHF najbolje rješenje za fat loss, dok će drugi tvrditi kako je upravo dijeta s niskim udjelom masnoća bolji način.

Onda smo pak s druge strane bombardirani reklamama s magičnim napitcima za fat loss, detox čajevi, detox programi, čokoladice za supresiju apetita, razni rekviziti za lokalno gubljenje potkožnog masnog tkiva, elektrostimulatori za stimulaciju mišića dok sjedimo na kauču itd.

U ovom članku navesti ću vam neke od učestalih navika, koje kad je riječ o mršavljenju, mogu biti kontraproduktivne onim što vi želite postići.

dijeta

Velika kalorijska restrikcija

Krećemo u novu prehranu, stavljamo restrikcije na sve ono fino što volimo jesti i pokušavamo se pridržavati nečeg što je nerealno. Umjesto kreiranja takvog neodrživog plana prehrane, kreirajmo prehranu koja će biti održiva na duge staze, koja će postati lifestyle. Nešto čega ćemo se uvijek moći pridržavati.

Nije rješenje potpuno izbaciti sve ono što volimo jesti u prehrani, jer pokoja čokoladica, trokut pizze ili gazirani sok nisu krivci za vaš višak kilograma. Kriva je vaša učestala navika konzumiranja istih koja je na tjednoj bazi stvarala unos energije puno veći od vaše potrošnje.

Želimo imati tijelo i metabolizam koji će moći „primiti“ ove namirnice povremeno bez straha od debljanja. Stoga, veliki kalorijski deficiti dovesti će vas do situacije u kojoj će vaša nova metabolička stopa (iznos kalorija potrošen u mirovanju) biti manji nego kad ste krenuli na dijetu.

Stvorimo veću potrebu za hranom.

Savršenost umjesto napretka

Gledati da program treninga i prehrane bude savršen u svakom pogledu je nebitno, ako se takvog ne možete pridržavati. Fokusirajte se na programe koji će vam dati napredak, a možete ih se pridržavati. Dok god napredujete, nema potrebe za traženjem savršenog plana.

Savršen plan je onaj kojeg možete provoditi svakodnevno. Ne tri mjeseca, ne šest mjeseci, doživotno. Sjetite se, ovo je životni stil, a ne kratkotrajni fix.

dijeta

Motiviranost na početku

Ako ste se odlučili posvetiti nečemu, onda morate biti disciplinirani, jer nećete svakog dana biti jednako motivirani. Lako je trenirati i jesti brokulu kad ste motivirani. Veoma je teško kad niste, a nemate čvrst razlog da to nastavite. Upravo tu morate preispitati sami sebe i vidjeti što vi zapravo želite. Ako znate što želite, disciplina će vas voditi naprijed.

Zaboravite na motivaciju, disciplina je fokus. Kad motivacija ishlapi, jedino što će vas gurati naprijed je vaša disciplina da ostanete vjerni sebi i svojim ciljevima.

Slijepa usmjerenost na krajnji cilj

Ukoliko je vaš cilj bio smršaviti 20 kilograma, a u prvom tromjesečju vašeg pridržavanja programa prehrane i treninge ste izgubili samo 5 kilograma, nema potrebe za paničarenjem. Samo zato što ste vi mislili da će oni otići za 6 mjeseci, a nisu, ne znači da trebate odustati.

dijeta

Fokus na male pobjede

Fokusirajte se na male pobjede. Minus 5 kilograma je dobro. To je nekoliko konfekcijskih brojeva, to je lakše penjanje uz stepenice, to je manji rizik od srčano krvožilnih bolesti. Sad  je vrijeme da si postavite neke druge ciljeve.

Ciljeve možete postavljati na tjednoj, dvotjednoj, mjesečnoj i tromjesečnoj bazi. Puno ćete lakše doći do svog cilja ukoliko ga raščlanite na manje dijelove, odnosno na manje ciljeve koje u datom periodu želite postići.

Budite realni sa sobom. Nakupljene kilograme vrlo vjerojatno niste dobili u 6 mjeseci, stoga ne očekujte da isti odu u tom periodu. Dajte si vremena i usmjerite fokus na manje ciljeve koji će voditi ka velikom, konačnom cilju.

San nije imperativ  

Ukoliko naporno vježbate, morate svom tijelu pružiti adekvatno vremena za odmor i oporavak. Savršena prehrana i vaša konstanta u treningu neće polučiti održive rezultate ukoliko ne prioritizirate svoj san.

Sjedenje na kauču ispred tv-a dugo u noć neće doprinijeti vašim ciljevima, ali ih zato može sabotirati. Ako se, poput većine, morate buditi relativno rano, vi znate svoje prioritete. Vjerujte mi, ovo je jedna od stavki koja je izuzetno bitna ukoliko želite imati lijepu i vitku figuru.

Ne kaže se bez razloga „beauty sleep“. Do čitanja!

Objavljeno 26.10.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!