Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

5 prednosti boravka i treninga na hladnom vremenu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Zimske mjesece najčešće povezujemo s prehladama, boravkom u zatvorenom i gomilanju viška kilograma teškom hranom i božićnim slasticama. No, to uopće ne mora biti tako.

Obucite se dobro i slojevito, stavite kapu i rukavice i izađite van i tijekom hladnih zimskih dana. Niz je dobrih učinaka koje ovakvo vrijeme ima na vaše zdravlje.

zima

Pročitajte koje su prednosti boravka na otvorenom i tijekom zime:

1. Hladno vrijeme pomaže u potrošnji kalorija

Studije pokazuju da vježbanje u hladnom vremenu ili čak drhtanje i smrzavanje u kratkoj šetnji od vašeg ureda do automobila može sagorjeti dodatne kalorije.

Kad je hladno, vaše tijelo više radi na održavanju osnovne temperature. Naša tijela troše znatnu količinu energije da nas griju i vlaže zrak koji udišemo kad smo vani na hladnoći, što povećava kalorijsku potrošnju tijela te doprinose deficitu.

2. Hladno vrijeme pomaže u borbi protiv infekcija i upala

Kako stoji u studiji koju su proveli Jansky i sur., kad se ljudski imunitet privikne na hladne temperature i okruženje, njegova sposobnost za borbu protiv infekcije postaje jača.

Znate kako se obloge s ledom koriste za smanjenje oteklina i bolova nakon ozljede? Po istom principu, možda ćete primijetiti da se zglobovi zimi osjećaju manje otečeno jer hladan zrak djeluje poput prirodnog leda kako bi smanjio upalu.

3. Hladno vrijeme doprinosi boljem spavanju

Tijekom cijele godine, uvijek se savjetuje prostoriju u kojoj spavamo držati hladnom. Isto se savjetuje i preko zime: prije spavanja otvorite na pola sata prozor u sobi i spavat ćete bolje.

Naime, spavanje u hladnoj prostoriji poboljšava kvalitetu sna, ali i osigurava da brže zaspete. Stoga, barem 30 minuta prije spavanja otvorite prozor i prozračite i ohladite sobu u kojoj spavate.

zima

4. Hladno vrijeme doprinosi boljoj moždanoj funkciji

Tijekom zime ponekad se možete osjećati pomalo tromo, ali istraživanja pokazuju da vam hladno vrijeme može pojačati moždanu aktivnost i potaknuti vas na jasno razmišljanje. Imajte to na umu prije sljedeće prezentacije rada tijekom zimske sezone.

Dodatno, istraživanje koje su proveli Brennen i sur. pokazuje da su ljudi manje skloni rješavanju kognitivnih problema ljeti, za razliku od zime, jer ljeto koristi više glukoze potrebne za mentalne procese.

5. Hladno vrijeme podiže puls

Kada vježbate na hladnom zraku, vaše srce radi dvostruko da vas zagrije i održi tijelo toplim. Dakle, ako želite ostati aktivni zimi, žustro trčanje na hladnom zraku moglo bi vam dobro doći. Ipak, budite oprezni zimi ako patite od srčanih bolesti i svakako se posavjetujte s liječnikom prije početka treniranja na otvorenom.

zima

Reference:

  1. Janský L, Pospísilová D, Honzová S, Ulicný B, Srámek P, Zeman V, Kamínková J. Immune system of cold-exposed and cold-adapted humans. Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1996;72(5-6):445-50.
  2. Brennen T, Martinussen M, Hansen BO, Hjemdal O. Arctic cognition: a study of cognitive performance in summer and winter at 69 degrees N. Appl Cogn Psychol. 1999 Dec;13(6):561-80.

Objavljeno 06.12.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!