Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Sandra Petra Pintarić: Yoga osigurava bolje zdravlje - duhovno, mentalno i tjelesno

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ukoliko u svijetu polaznika yoge upitate tko je prvo ime u ovoj vještini u Hrvatskoj, gotovo jednoglasan odgovor bit će - Sandra Petra Pintarić. Kako je joga umijeće i vještina koja ima sve veći broj sljedbenika i u našoj zemlji, razgovarali smo sa Sandrom o njezinim počecima, ali i prednostima yoge kao tehnike vježbanja i stila života te eventualnim ograničenjima kad se govori o prakticiranju yoge.

Pozdrav Sandra. Molim te, predstavi se čitateljima Fitness.com.hr-a

Pozdrav svim čitateljima Fitness.com.hr-a. Rođena sam i odrasla u Zagrebu. Bavim se yogom već duže vrijeme na razne načine. Učim, prakticiram, podučavam i ispunjavam svoje odgovornosti a u slobodno vrijeme izrađujem razne dekoracije i nakit u duhu yoge te se bavim uređenjem interijera po drevnoj vedskoj arhitekturi i dizajnu Vastu.

Sandra Petra Pintaric

Otkad se baviš yogom i koje sve škole/edukacije imaš završene?

Yogom se bavim od 2001. godine kada sam odlučila promijeniti kolosijek svog života na onaj koji želim živjeti i tada me počela više interesirati, a od 2003.g. mogu reći da sam ozbiljnije krenula tim putem i već tada znala da je to moj put. Duže sam vrijeme bila samo praktikant i pohađala brojne tečajeve yoge, pranayame, meditacije, kriye i povlačenja u tišinu kod Umijeća življenja (Art of Living).

2005.g. imala sam jednu ozljedu koja me punih godinu dana vezala za dom i mirovanje. To mi je bio i veliki blagoslov da još dublje proučavam znanje i radim na sebi. Tada sam počela više raditi i sa asanama i dodatno prakticirati Ashtanga Vinyasu. Puna dubokih utisaka od iscjeljenja i snage poželjela sam to podijeliti drugima. Upisala sam Školu za učitelje yoge „Nava“ u Zagrebu 2007.g. Učila sam Power Vinyasa, Ashtanga Vinyasa i Restorative yogu i prvi put sam se upoznala sa takvim za nas novim vrstama yoge. Bila sam na brojnim radionicama sa najpoznatijim svjetskim učiteljima iz Power yoge, Vinyasa, Ashtanga, Jivamukti, Yoga Srca.

Sandra Petra Pintaric

Godine 2009. sam se srela sa učiteljem Bhakti yoge i njihovim posvećenicima što me jako nadahnulo i proširilo moje dotadašnja filozofska i duhovna shvaćanja gdje se i danas nalazim. Sljedeći korak u asana praksi bio je odlazak u New York kako bih učila od legendarnog učitelja Sri Dharma Mittre. Kod njega sam dobila puno inspiracije, znanja i entuzijazma i od 2011.sam završila sve napredne edukacije kod njega i postala senior učiteljica Dharma yoge.

Prošla sam i razne yoga radionice s njegovim dugogodišnjim učenicima, a neke najpoznatije dovela sam i u Hrvatsku. Osim zvanične edukacije trudim se što više vremena provesti s Sri Dharmom i svake godine idem u New York kod njega, i u London gdje opet uskoro dolazi. Certificirana sam učiteljica Power Vinyasa Yoge 200 RYT što više ne podučavam, a za Dharma yogu 500/800 RYT napredne razine, tehnike Yoga nidra i „Psychic Development“. Učim mudrost yoge, vedsku filozofiju, psihologiju i bhakti yogu.

Sandra Petra Pintaric

Kako bi pojasnila razliku između dharma yoge i drugih vrsta i kome je ona namijenjena?

Svaka yoga ima neke svoje specifičnosti i ono što mogu je opisati određena svojstva ove vrste yoge. Dharma yoga dobila je naziv po Sri Dharma Mittri koji podučava tradicionalnu Hatha-Raja yogu (Ashtanga) s velikim utjecajem Bhakti yoge (yoga predanosti). Ima utjecaj i od 9 glavnih grana yoge čiji izvor dolazi od njegovog učitelja, himalajskog yogija Yogi Gupte. Dharma podučava holistički, od fizičkog do duhovnog aspekta a ljudima se daje nakoliko razina da mogu lakše i postupno napredovati.

Koristi brojne tradicionalne tehnike disanja, pranayama, kriya, yoga nidru, duboko iscjeljujuće opuštanje i dr. Za mene je Dharma Mittra jedan od najzadivljujućih majstora asana na Zapadu koji je postao svjetski poznat nakon postera 908 asana. Njegovi savjeti pomažu da na bezbrižan i kvalitetan način napredujemo. Dharma učitelji prolaze kroz intenzivnu obuku u New Yorku koja uči kako biti yogi i poštovati određena pravila i upute u smislu odgovornosti prenošenja. Dharma yoga otvorena je za svakoga.

Sandra Petra Pintaric

Koliko je yoga vještina, a koliko stil života?

Biti yogi pravo je umijeće i vještina koje za sobom povlači određene životne navike, razmišljanja i standarde koje oblikuju naš životni stil. Sama vještina izvođenja yoga asana ne čini osobu pravim yogijem. Yoga nas uči etičkim načelima od kojih je prvi nenasilje ili ahimsa, to uključuje nenasilje i nad životinjama pa je vegetarijanstvo i veganstvo svakako obavezna prehrana.

Tehnike poput asana, pranayama i kriya imaju svoju svrhu u higijeni tijela i uma, pa ih se izvodi svaki dan (kao pranje zubi ujutro) a donose i puno dublja razumijevanja. Yoga preporučuje bolje životne navike kao što su, osim vegetarijanstva, rano lijeganje i rano ustajanje i regulacija ostalih prirodnih potreba tijela na način koji osigurava bolje zdravlje, kako duhovno i mentalno, tako i tjelesno.

U Hrvatskoj i dalje postoji otpor prema yogi od strane nekih kršćanskih skupina, kako odgovaraš na pitanja o tome koliko se yoga kosi s kršćanskim svjetonazorima?

Riječ yoga na drevnom sanskritu znači ponovno se povezati. Riječ religija dolazi od latinskog re-ligare, što također znači ponovno povezati. Mjereći se po ovoj definiciji svaka praksa koja povezuje može se nazvati religijom ili yogom, dok svaka praksa ili nauk koji odvaja ljude kako jedni od drugih tako i od Boga, zapravo nije religija, niti yoga.

Ovo je vedsko razumijevanje i koje podučavamo na našim satovima. S kršćanskim skupinama ne ulazimo u ovakve rasprave, barem ne javno, jer je teško argumentirati razum naspram netrpeljivosti.

Sandra Petra Pintaric

Koje su sve prednosti yoge pred drugim vještinama?

Za razliku od drugih vještina yogička praksa povezuje osobu sa našim krajnjim Izvorom i pomaže nam razviti naš duhovni identitet. To se odražava kako na mentalni tako i na tjelesni nivo jer je zadovoljstvo kroz istinsku yoga praksu daleko iznad bilo kojeg materijalnog rezultata. Mislim da je naše osobno zadovoljstvo i mir najbolje mjerilo rezultata svake vještine. Prema mom iskustvu ništa se ne može mjeriti sa yogom, barem prema ovom pitanju.

Postoji li netko kome se yoga ne preporučuje?

Yoga je vrlo kompleksna, ima mnogo znanja i tehnika, te raznih vrsta iz koje svatko može uzeti od nje najbolje za sebe. Ona se treba prilagoditi čovjeku u skladu s njegovim sposobnostima, vremenom, mjestom i okolnostima. Bilo da je čovjek zdrav ili bolestan, mlad ili star svatko može imati dobrobiti za zdravlje, smireni um i također duhovne dobrobiti.

Kvalitetan učitelj uzima u obzir potrebe pojedinca, zna dobro prilagoditi praksu i savjetovati. Pa i kada je praksa minimalna, npr. 10 minuta svakodnevno, dobra je!

U yogi se preporučuje polako napredovati, postupno se uvode naprednije tehnike i pojačava praksa. Univerzalno znanje yoge svakome je preporučeno tj. svakome otvoreno.

Sandra Petra Pintaric

Treba li za yogu imati neke predispozicije?

Osobe koje se prvi put sreću s yogom ne trebaju imati nikakve predispozicije. Dovoljna je dobra volja i dolazak na sat. Malo odlučnosti, upornosti i entuzijazma kao i drugdje. Međutim svaki ozbiljniji praktikant trebao bi naći učitelja i slijediti njegove upute.

Gdje se može kod tebe isprobati yoga?

Kod mene u Divya yoga studiju, na nekoj od radionica, tečajeva, retreatova ili osobnom podukom.

Sandra Petra Pintaric

Koliko je u Hrvatskoj razvijena svijest o yogi i zamjećuje li se pozitivan trend u broju osoba koje prakticiraju yogu?

Danas je svijest o yogi daleko veća neko prije nekih 15-20-tak godina i puno je više osoba koje znaju za yogu, te je na neki način prakticiraju. Do 2004.g. okupljali smo se oko naših učitelja u nekoliko većih i manjih grupa a otvaranjem prvog yoga studija (Nava) počele su veće promjene; niču novi studiji i škole; počeli smo se miješati i širiti.

2009.g. kada smo kolegica Petra i ja otvarale Divyu, mislim da smo bile treći studio u Zagrebu i Hrvatskoj a ako pogledate koliko ih danas ima, broj je uistinu impozantan. To znači da su mnogi prepoznali kvalitetu yoge.

Pozitivan trend se nastavlja i dalje, a osobno imam priliku sudjelovati u projektu Aktivna Hrvatska koji je uključio yogu u svoj program i gdje se promiče aktivan i zdrav način življenja koji dopire do šire publike. Postoje brojne vrste yoge koje udovoljavaju različitim karakterima i potrebama i uistinu svatko može naći ono odgovarajuće za sebe.

Objavljeno 25.01.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!