Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Ajmo u planine: Osijek i okolica (planinarski vrhovi i staze)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Slavonija je poznata kao ravničarski dio Hrvatske i u tom kraju nema nekih izraženim planinskih vrhova za pohoditi. No, to ne znači da Slavonci ne mogu dan provesti u prirodi i na planini. Slavoniju okružuju planine Psunj, Papuk, Krndija, Dilj gora i Požeška gora, a niti jedan vrh ne prelazi 1000 m .

Najviši vrh Slavonije je Brezovo polje na Psunju koje doseže 984 metra. Planinarenje u Slavoniji je ugodno i primjereno početnicima ili iskusnijim planinarima kojima također ponekad treba lagana šetnja usmjerenija na uživanje u prirodi nego na teške planinarske izazove.

Psunj

pauk

Psunj je planina koje se nalazi sjeverno od Nove Gradiške i jugoistočno od Pakraca. Najviši vrh Psunja je Brezovo polje koje doseže visinu od 984 metra. Na vrhu se nalazi geodetski toranj visok 10 metara.  

Budući da je Psunj tijekom Domovinskog rata bio pogođen raznim zbivanjima, moguće je dan a dijelovima Psunja ima zaostalih mina pa se planinarima savjetuje hodanje samo po markiranim stazama.

Papuk

papuk

Papuk je planina u Slavoniji koju treba posjetiti iz više razloga: Papuk je Park prirode i prvi Geopark u Hrvatskoj, ima bogatu floru i faunu, niz izvora vode te jako dobro organiziranu mrežu puteva i staza te niz planinarskih domova. Najviši vrh je istoga imena, Papuk i doseže 953 metra.

Područje Parka prirode Papuk predstavlja geološki najraznolikije područje u ovom dijelu Hrvatske te stoga Papuk svakako uvrstite na popis planina koje želite posjetiti.

Krndija

krndija

Krndija se nalazi istočno od Papuka, na koji se nadovezuje. Nalazi se južno od Orahovice i Našica odnosno sjeverno od Požege i Kutjeva. Najviši vrh Krndije je 790 metara visok Vrh Kapovac.

Iako su možda manje planinarski poznate i zbog vrhova koji ne prelaze 1000 metara planinarski manje atraktivne, slavonske planine svakako trebate posjetiti. Krndija, Papuk i Psunj tvore najstarije dijelove tzv. Slavonskih planina, a ujedno i najstarije stijene koje nalazimo u Hrvatskoj što svakako nije podatak koji treba zanemariti.

Držite se pravila ponašanja! 

Odlazak na planinu zahtijeva i držanje pravila ponašanja u prirodi. Svakako ih imajte na umu i pridržavajte ih se:

  • Odlažite otpad na za to predviđenim mjestima
  • Ne palite vatru
  • Ne uništavajte prirodu trganjem ili drugim oštećenjima
  • Nemojte stvarati buku

Priroda je naša prijateljica, ona nas veseli i pruža nam zdravlje i zadovoljstvo. Vratite joj brigom i poštovanjem da prijateljstvo traje vječno.

Ajmo u planine: Zagreb i okolica (planinarski vrhovi i staze)

Ajmo u planine: Split i okolica (planinarski vrhovi i staze)

Ajmo u planine: Rijeka i okolica (planinarski vrhovi i staze)

Foto: Wikipedia, PD Krndija

Objavljeno 15.06.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!