Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Ajmo u planine: Rijeka i okolica (planinarski vrhovi i staze)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako ste iz Rijeke i okolice i želite umjesto odlaska na more, dan provesti u šumi na raspolaganju vam je nekoliko planina. Prednost planinarenja u ovom kraju su prekrasni pogledi u koje ćete se zaljubiti kada se popnete na Učku, Risnjak, Snježnik ili neki od nižih vrhova u Gorskom kotaru.

Dodatno, ljepotu Učke pojačava i prekrasna crnogorična šuma koja pri vrhu prelazi u klekovinu i mnoštvo cvijeća zbog kojeg je ova planina proglašena Parkom prirode. U Parku prirode učka nalazi se čak 30-ak vrsta orhideja što ovu planinu čini posebnom i jako voljenom među planinarima.

Gorski kotar je područje koje je jako dobro povezano s većim gradovima poput Zagreba i Rijeke pa su planinarske staze Riječanima udaljene pola sata, a Zagrepčani u manje od sat vremena također mogu biti u prirodi Gorskoga kotra.

Učka

ucka

Učka je svojevrsna granica koja razdvaja Istru i kontinentalni dio Hrvatske, a s njegovog vrha pogled seže u svim smjerovima. Najviši vrh Učke je Vojak (1396 m), a na tom području još su vrhovi Knezgrad (612 m), Sisol (835 m). Vojak je ujedno i najviši vrh istarskog poluotoka, a za vedrih dana s Vojaka se vidi Istra, Kvarnerski zaljev s otocima, planine Gorskog kotara, Velebit, Alpe i Italija.

U Parku prirode Učka nalazi se nekoliko ugostiteljskih objekata i planinarskih domova u kojima će planinari moći odahnuti i nagraditi se toplim obrokom.

Risnjak

risnjak

Risnjak sa svojim bujnim zelenim šumama i stjenovitim masivnim vrhom koji doseže 1528 metra pruža planinarima jedan od najljepših pogleda u Hrvatskoj.

Risnjak mnogi, zbog njegovog biljnog i životinjskog bogatstva smatraju najljepšom hrvatskom planinom pa na stazi prema vrhu možete sresti planinare iz cijele Hrvatske, ali i iz okolnih zemalja. S vrha Risnjaka pruža se nezaboravan pogled na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe pa je ovo planina koju svakako trebate posjetiti i osvojiti. Pod samim vrhom Risnjaka nalazi se Schlosserov dom u kojem planinari mogu odmoriti i pojesti topao obrok.

Snježnik

snježnik

Sjeverozapadno od Risnjaka, nalazi se Snježnik čiji kameniti vrh bilježi 1506 metara. Ljepota ovoga vrha očituje se u planinskim livadama punima cvijeća koje ga okružuju te pogledu s vrha koji se pruža u svim smjerovima. Možete uživati u pogledu na kvarnerske otoke, Riječki zaljev, Istru i njen najviši vrh Učku, slovenski Snežnik i Kamničko Savinjske Alpe. Prema jugu i zapadu, vidi se Veliki Risnjak, Velika Kapela, a iza nje i Velebit.

Iako sam vrh Snježnika izgleda surovo, okruženo je livadama koje mu olakšavaju dostupnost.

Stoga, tri vrha koja okružuju Rijeku, Učka, Risnjak i Snježnik mogu se pohvaliti prekrasnim stazama i očaravajućim vidicima pa ih svakako preporučujemo ne samo Riječanima, već i svima koji vole planinarenje i uživanje u krajolicima.

Držite se pravila ponašanja! 

risnjak

Odlazak na planinu zahtijeva i držanje pravila ponašanja u prirodi. Svakako ih imajte na umu i pridržavajte ih se:

  • Odlažite otpad na za to predviđenim mjestima
  • Ne palite vatru
  • Ne uništavajte prirodu trganjem ili drugim oštećenjima
  • Nemojte stvarati buku

Priroda je naša prijateljica, ona nas veseli i pruža nam zdravlje i zadovoljstvo. Vratite joj brigom i poštovanjem da prijateljstvo traje vječno.

Ajmo u planine: Zagreb i okolica (planinarski vrhovi i staze)

Ajmo u planine: Split i okolica (planinarski vrhovi i staze)

Foto: Wikipedia

Objavljeno 08.06.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!