VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Ajmo u planine: Zagreb i okolica (planinarski vrhovi i staze)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Mnogi za vikend vole otići u planinu, ne samo radi fizičke aktivnosti, već i radi svježeg zraka i finog obroka koji mogu pojesti i nekom od planinarskih domova. Osim toga, planinarenje je i izvrstan način da se u zdravom okruženju družite s prijateljima i obitelji te učinite nešto dobro za svoje zdravlje.

Ako živite u Zagrebu i okolici, na raspolaganju vam je više gorja u blizini: Medvednica sa Sljemenom kao najvišim vrhom (1033 m), Samoborsko gorje u kojem je najveći vrh Japetić (879 m), staze u Hrvatskom Zagorju i Međimurju s najvišom Ivanščicom (1060 m) te Žumberačka gora sa Svetom Gerom koja doseže 1178 m.

Medvednica

medvednica

Medvednica sa Sljemenom kao svojim najvišim vrhom je jedna od najposjećenijih hrvatskih planina što može zahvaliti prvenstveno blizini Zgrebu, ali i jako velikom broju staza. Naime, po Medvednici se prostire preko 70 staza što ovu planinu čini jako dobro pokrivenom, ali i dostupnom iz bilo kojeg dijela Zagreba.

Ovisno kojom stazom se penjete po Medvednici naići ćete i na velik broj planinarskih domova, među kojima su najpoznatiji Grafičar, Glavica, planinarski dom na Puntijarki i dr. Staze su dobro obilježene i markirane te je jednostavno snalaziti se, a i velik broj planinara koji se posebno za lijepih dana vikenda penje po Medvednici svakako vam može pomoći u snalaženju na ovoj „zagrebačkoj gori“

Ako uz planinarenje želite dodatni sadržaj, svakako savjetujemo posjet špilji Veternici koja se nalazi na jugozapadnom dijelu Medvednice i koja je po veličini šesta špilja u Hrvatskoj. Uz vodstvo vodiča možete prodrijeti kroz prvih 380 metara špilje te po putu vidjeti niz posebnosti poput koncertne dvorane, kamenog slapa, fosila školjaka ili ježinaca i čeljusti špiljskog medvjeda. Napomena: Dobro se obucite jer temperatura u špilji nikad ne prelazi 10 stupnjeva.

Uz 70-ak planinarskih staza, na Medvednici se nalazi i mreža osam kružnih biciklističkih staza i jedna transverzala pa će i ljubitelji bicikala naći svoje mjesto.

Samoborsko gorje

samoborsko gorje

Samoborsko gorje, kako mu samo ime kaže nalazi se u okolici Samobora i pripada području Parka prirode Žumberačka gora. Najpoznatije staze i vrhovi u ovom gorju nadomak Samobora su Plešivica (779 m), Japetić (879 m) i Oštrc (752). Ukoliko budete imali sreće, za vedrih dana vidik s Japetića seže od vrhova gorske Hrvatske do Triglava.

Uz navedene vrhove, Samoborsko gorje krase i zaravnjena polja i usječene doline kanjona Kupčine i Slapnice što planinarenje ovim krajem čini zaista i vizualno prekrasnim iskustvom. Upravo je taj krajolik glavna atrakcija Samoborskog gorja i svi koji uživaju u takvim vizurama odabrat će ove staze.

Također, za razliku od Medvednice koja je iznimno popularna, na Samoborskog gorju ćete rijetko biti u gužvi ili nećete moći pronaći slobodan stol u planinarskom domu.

Žumberačka gora

Između Krke i Kupe te na samoj granici sa Slovenijom nalazi se Park Prirode Žumberačka gora koje se među ljubiteljima planinarenja ističe kao gorje prepuno cvijeća pa je upravo ovo dobar godine najbolje vrijeme za uživati u punom bogatstvo ovog kraja.

Upravo je Žumberačka gora dom 1000 biljnih vrsta, od kojih je 14 vrsta globalno ugroženo, a još 90 ih se nalazi na popisu ugroženih biljaka Hrvatske, pa što prije posjetite ovaj kraj kako biste uživali u njihovoj ljepoti.

Sveta Gera s visinom od 1178 metara najviši je vrh kontinentalne Hrvatske i ako volite osvajati nove vrhove i upisivati ih u svoj planinarski dnevnik, Sveta Gera je svakako vrh za osvojiti.

Hrvatsko Zagorje i Međimurje

ivanscica

Kalnička gora, Ivanščica, Strahinjčica, Ravna gora i Cesargradska gora planine su koje se ubrajaju u planinarke toče u Zagorju i Međimurju, području koje se proteže oko Krapine pa sve do Bednje.

Najviša planina Hrvatskog Zagorja je Ivanščica koja doseže 1060 metara, a na samom vrhu nalazi se Planinarski dom Pasarićeva kuća u kojoj se možete toplim obrokom nagraditi za osvojeni uspon, a potom i uživati u prekrasnim vidikovcima koji se protežu prema Ivancu, Varaždinu i Međimurju.

planina

Pravila ponašanja u šumi

Na kojem god planinskom usponu i vrhu odlučite provesti svoje slobodno vrijeme držite se pravila ponašanja u prirodi:

  1. Odlažite otpad na za to predviđenim mjestima
  2. Ne palite vatru
  3. Ne uništavajte prirodu trganjem ili drugim oštećenjima
  4. Nemojte stvarati buku

Također, prije polaska na planinu provjerite imate li sa sobom svu potrebnu opremu:

  1. Odjenite se slojevito kako se ne biste prehladili
  2. Obujte obuću primjerenu odlasku u prirodu
  3. Ponesite dovoljnu količinu tekućine
  4. Napunite baterije od mobilnih uređaja i ne skrećite sa označenih staza
  5. Pazite na vremenske prilike i izbjegavajte ostanak u šumi u kasnim večernjim satima

Uživajte u prirodi i čuvajte je da joj se i sljedeći put možete vratiti jednako lijepoj!

Objavljeno 25.05.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!