Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Anoreksija: Kada (iskrivljeni) ideal postaje opsesija!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Koliko puta ste čuli za anoreksiju?

Ne, anoreksija nije pojam koji predstavlja mršavu curu koju je potrebno nahraniti, već je ona ozbiljno mentalno oboljenje koje, ako se ne liječi, vodi do smrti. Javlja se, između ostalog, kao posljedica pritiska modne industrije i ideala koje nameće društvo, no ono što ona čini psihi i tijelu nije nimalo površno.

Sjećam se trenutka kad sam shvatila težinu ove bolesti. S tjelesnim posljedicama sam već bila upoznata – izrazito mršavo, iznemoglo tijelo, proziran pogled, žuta koža i vječito hladne ruke. Nažalost, moja prijateljica je bila žrtva ove podmukle bolesti. U bolnicu je primljena sa 16 godina i 27 kilograma. Tada je jedva imala snage hodati. Hospitalizirana je uz nadljudske napore svoje obitelji i bližnjih koji su je mjesecima nagovarali na liječenje što je ona, kao i većina oboljelih, odbijala.

Ono što me šokiralo je spoznaja o psihičkom utjecaju ove bolesti. Osoba pada u zamku vlastite psihe iz koje se gotovo nemoguće izvući, pogotovo bez stručne pomoći.

Iskrivljena slika o vlastitom tijelu, depresivna raspoloženja, abnormalna opsjednutost hranom popraćena unaprijed razrađenim ritualima, brojanje kalorija čak i iz žvakaćih gumama, skrivanje po kući u svrhu kompulzivnog vježbanja, stavljanje kamenja u džepove prije vaganja – sve su to trikovi u kojima su oboljele osobe i više nego uspješne. Uglavnom perfekcionisti po prirodi, ulažu puno napora kako bi ostali neotkriveni, a kada se to i dogodi, niječu bolest i odbijaju liječenje.

eu fond

Anoreksija nervoza

Anoreksija nervoza (lat. Anorexia nervosa) je poremećaj hranjenja od kojeg u EU boluje oko 10 milijuna ljudi. Prema zadnjim podatcima (2012.) u Hrvatskoj od ove bolesti pati više od 3.000 osoba. Većina oboljelih su djevojčice u pubertetu, a zabrinjavajuća je činjenica da je dobna granica oboljelih sve niža.

Zadnjih godina zabilježen je porast oboljelih dječaka. S obzirom na to da je anoreksija etiketirana kao „ženska bolest“, oboljeli muškarci imaju dodatan problem s priznavanjem, ali i dijagnozom. Također, mnoge institucije za liječenje ove bolesti imaju odjele samo za ženske pacijente, čime su muškarci zakinuti i diskriminirani.

Osobe oboljele od anoreksije imaju iracionalan strah od debljanja te odbijaju hranu iako su pothranjene, a kao saveznika u svojoj bolesti koriste vježbanje. Neshvaćene su od strane društva i često marginalizirane.

Od svih mentalnih bolesti, anoreksija nervoza je bolest s najvećom stopom smrtnosti, stoga je od presudne važnosti upoznati javnost s tim poremećajem, senzibilizirati ju te predstaviti tjelesnu aktivnost, ne kao negativan sindrom ovog poremećaja, već kao instrument oporavka i socijalne inkluzije.

Pravilno odabrana i dozirana zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost u ovoj situaciji treba biti usmjerena prema povećanju gustoće kostiju, jačanju srčanog mišićja i mišića lokomotornog sustava uz minimalan rizik dodatnog gubljenja tjelesne mase. Bitno je naglasiti da se oboljela osoba priključuje zdravstveno usmjerenoj tjelesnoj aktivnosti tek kada liječnik procijeni da je osoba spremna, odnosno da je rizik od bavljenja istom minimalan.

fitness

Projekt „Brighter side of exercise“

Iz tog razloga, Fitnes učilište je pokrenulo projekt „Brighter side of exercise“ koji je odobren i sufinanciran u sklopu Erasmus+ Sport programa. Projekt traje od 1. studenog 2016. do 31. listopada 2017., a cilj mu je podizanje svijesti o ovoj bolesti i važnosti liječenja poremećaja anoreksije tjelesnom aktivnošću te utjecaj tjelesne aktivnosti i sporta na socijalni aspekt osoba oboljelih od anoreksije.

Fitnes učilište je nositelj projekta, a u njemu sudjeluju 15 zemalja Europske unije. Sudionici predstavljaju vodeće europske institucije na području liječenja poremećaja anoreksije koji će prikupiti nacionalne smjernice i najbolje primjere iz prakse na tom području. Završni događaj će se organizirati u rujnu sljedeće godine u Puli i na Brijunima te će okupiti 150 osoba (oboljele, liječnike, nutricioniste, sociologe, kineziologe). Ondje će sudionici zajedno sudjelovati u radionicama, predavanjima i prilagođenim tjelesnim aktivnostima te uživati u ljepotama Jadrana, a sve kroz aktivno bavljenje sportom.

Specifični ciljevi projekta su stvoriti mrežu europskih stručnjaka koji se bave problemom anoreksije i utjecajem tjelesne aktivnosti s ciljem razvoja inovativnog modela vježbanja koji bi se implementirao u programe liječenja oboljelih diljem Europe, naglasiti važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti, ne samo u liječenju anoreksije, već u svrhu podizanja opće kvalitete življenja te jačanje kapaciteta sportskih i fitnes trenera – upoznati ih s pozitivnim, ali i negativnim utjecajem tjelesne aktivnosti kod ciljane skupine.

Na Kick-off meetingu koji će se održati u prosincu 2016. godine u Zagrebu, projekt će se predstaviti medijima i sudionicima iz 15 EU zemalja. Idući koraci su istraživanje najboljih praksi zemalja prikupili najbolji primjeri i uvrstili u projekt.

Posumnjate li da netko od vaših bližnjih boluje od ove bolesti ili je na putu prema oboljenju, nemojte okretati glavu – šanse za izlječenjem su veće ako se osobi pruži stručna pomoć na vrijeme.

Objavljeno 07.12.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!