Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Jedan dan s braćom Sinković: Što jedu, koliko spavaju i kako treniraju najbolji veslači na svijetu?

Image

Braća Martin i Valent Sinković, svjetski prvaci u disciplini dvojac bez kormilara, proglašeni su najboljom veslačkom muškom posadom na svijetu!

No, ova titula nije iznenadila kad znamo da su braća Sinković najboljom veslačkom posadom proglašeni i 2016. godine, kada su se natjecali u dvojcu na pariće. od 2009. godine do danas, braća Sinković se mogu pohvaliti s 30 zlatnih medalja, među kojima je 6 sa svjetskih prvesnstava i ona Olimpijska, 7 srebrnih medalja i 2 brončane.

Povodom osvajanja titule najbolje veslačke muške posade na svijetu, proveli smo dan s braćom Sinković, u želji da saznamo što jedu, koliko spavaju i kako treniraju najbolji veslači na svijetu. 

braca sinkovic

Koliko sati prosječno spavate u periodu priprema? Spavate li tijekom dana?

Martin: Prosječno spavamo 8 sati po noći i 2 sata preko dana.

Valent: Uglavnom je to 8 sati noć, i 2 sata preko dana. Popodnevno spavanje nam je jako važno između treninga.

Koliko treninga tjedno radite i imate li dan odmora?

Martin: Radimo 12 treninga tjedno, nemamo dan odmora nego četvrtak i nedjelju imamo popodne slobodno, ostale dane treniramo ujutro i popodne.

U koje vrijeme je i koliko dugo traje jedan trening u periodu priprema?

Martin: Ujutro je trening u 7 sati, a popodne oko 16, 17 sati, ovisno jesmo li na biciklu, na vodi ili u teretani. Treninzi traju oko 2-2 i pol sata, nekad i 3.

Valent: Jutarnji trening je uvijek veslanje, ti treninzi su teži i duži (2-2 i pol sata). Popodne imamo ili aerobni ili teretana…ovisno o danu i traje od 1 do 2 sata. Aerobni trening je nekad veslanje nekad bicikl.

braca sinkovic

Kako izgledaju treninzi?

Martin: A to jako ovisi o dobu godine i danu u tjednu. Uglavnom veslamo svaki dan i na veslanju radimo ponedjeljak, srijeda i petak aerobne treninge (A1 trening kao malo duži na pulsu između 150 i 160), a utorak, četvrtak i subotu (nekad i nedjelju) radimo dionice i to varira o dobu godine i o tome koliko smo daleko/blizu natjecanja.

Valent: Što se tiče treninga u teretani, uglavnom radim submaksimalno i maksimalno opterećenje i uglavnom radimo od 1 do 6 ponavljanja glavne vježbe, zato jer snažnu izdržljivost radimo na vodi. Glavne vježbe su nam nabačaj, čučanj, mrtvo dizanje i privlak.

Kada vozimo bicikl, to je konstantno opterećenje (70 – 80 %) u trajanju otprilike 2 sata.

Koliko obroka imate u ovoj fazi priprema?

Martin: Imamo najčešće 5 obroka dnevno: 3 glavna i 2 međuobroka. Obilna obroka, da naglasimo.

Kako izgledaju obroci? Što se jede u kojem obroku i u kojim količinama?

Martin: Ovisi kako koji dan, ali nemamo određeno i jedemo sve kako nam odgovara, samo pazimo da se ne udebljamo. Puno trošimo, tako da puno i pojedemo, ali ne pazim nikad što točno pojedem, nego uglavnom ako je bliže natjecanju onda više tjestenine i više ugljikohidrata.

Valent: Naš sport je izdržljivost i puno treniramo pa možemo puno jesti. Ne znači nam svaki gram i ne mjerimo koliko čega unosimo, bitno je da jedemo zdravo i raznoliko. Primjer dnevnog jelovnika:

  • Doručak: zobene s jogurtom  i medom
  • Nakon treninga: proteini i ugljikohidrati u prahu
  • Ručak: što u hotelu naprave – kuhano povrće, meso i ugljikohidrati
  • Prije treninga: kruh sa pekmezom
  • Večera: večera je isto hotelska, ali uglavnom raznoliko meso/riba, ugljikohidrati i povrće

sinkovic

Pijete li dodatke prehrani i ako da, koje?

Martin: Dodatke prehrani uzimam isključivo prema uputama nutricionistice HOO.

Valent: Obojica pijemo vitamine i minerale, a ja popijem nakon treninga shake proteina i ugljikohidrata.

Koliko slobodnog vremena ostane u danima priprema i kako najčešće provodite svoje slobodno vrijeme?

Martin: Slobodno vrijeme nam je jedino ono vrijeme poslije drugog treninga, a prije spavanja. Oko 6, 7 smo gotovi, tako da imamo 2-3 sata navečer. To vrijeme najviše volim provesti sa suprugom odmarajući ako je ona u Sinju ili se nađemo s prijateljima na večeri.

Valent: Slobodno vrijeme između treninga spavamo. A navečer prošećemo po gradu, gledamo film ili ako mi supruga dođe vikendom, onda zajedno odmaramo ili idemo negdje na večeru.

sinkovic

Postoji li nešto čega se jako zaželite, a što ne smijete jesti ili raditi tijekom priprema?

Martin: Jesti smijemo sve. Što se tiče neke aktivnosti, mislim da mi najviše nedostaje da ponekad mogu otići 2 dana negdje za vikend sa suprugom i odmoriti se od svakodnevnice. Nebitno jesu li pripreme ili ne, to je nešto što mi najviše nedostaje. Cijelu godinu treniramo i nemamo slobodan dan, jedino Božić i Nova godina, eventualno i Uskrs ako nemamo neko natjecanje blizu.

Valent: Za jelo se ne suzdržavamo, a budući da smo na pripremama van mjesta stalnog boravka, nedostaje mi supruga i prijatelji za druženja, večere, kino i sl.

Koji vam je najdraži obrok?

Martin: večera!

Valent: večera, jer sam gotov sa svim i u miru pojedem.

sinkovic

Koje vam je sljedeće natjecanje i koja vam je najdraža titula?

Martin: U veljači imamo državno prvenstvo na ergometrima na 2 km. Neko od većih natjecanja je 1. svjetski kup u travnju. A najdraža titula mi je Olimpijski pobjednik, zlatna medalja iz Rio de Janeira 2016.

Valent: Počeli smo pripreme za Olimpijske igre u Tokiju koje su u srpnju iduće godine, a najdraža titula mi je definitivno Olimpijski pobjednik.

Zahvaljujemo se braći Sinković na vremenu i želimo im puno uspjeha na sljedećim natjecanjima i u Tokiju sljedeće godine! 

Objavljeno 28.11.2019.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!