Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Miketa peksimeti

miketa peksimeti

Sigurna sam da se ovo što slijedi dogodilo svima vama nekad u životu: Upoznate neke ljude i već pri prvom susretu osjetite da jednostavno, gotovo neopisivo riječima, šire neku pozitivnu energiju. Doslovno svime što rade, govore ili kako se ponašaju. Eto, to je možda najbolji način da vam opišem Teu i Aleksandra Miketu, riječki dvojac koji vodi Centar Miketa, kako se oni vole nazivati - "igraonicu za odrasle".

Upoznala sam Teu i Aleksandra prije par godina i zapravo se srećemo samo par puta godišnje, ali uvijek su ti susreti meni vrlo dragi jer su njih dvoje među najpozitivnijim ljudima koje sam upoznala. Osim toga, Mikete i super papaju!

Imala sam se to priliku još jednom uvjeriti protekloga vikenda za svog boravka u Rijeci kad sam s Teom popila kavu i dobila kutiju punu "peksimeta". Naravno, čim sam ih probala, znala sam da ih želim ovdje podijeliti s vama pa mi je Tea poslala i recept koji vam kopiram u cijelosti:

Naši su popečci nastali spontano inspirirani receptom za kiselo tijesto, a dobili su to ime jer smo ih nabrzinu trebali nekako nazvati... Oni nemaju neku pravilnu formu niti originalni recept, "Miketa peksimeti" su mala pečena tijesta koja se koriste rabeći što manje ili ništa ugljikohidrata i u njih se stavljaju samo prirodni sastojci.

Na primjer, umjesto praška za pecivo koristimo sodu bikarbonu, a za zgrušnjavanje koristimo psyllium ljuskice ili sjemenke lana. Jogurt i mlijeko su domaći, ali kako je do toga dosta teško doći i ono mlijeko s mljekomata je sasvim OK.

Peksimeti u ovoj varijanti se mogu nazvati i krekerima, jer su hrskavi i plosnati. a može ih se napraviti i debljima, poput muffina.

Sastojci:

  • 250 g skute
  • 2 žlice zobenih pahuljica
  • 200 g sjemenki suncokreta
  • 2 šake svježeg špinata
  • 1 žlica psilium ljuskica
  • 1 žličica sode bikarbone
  • sol
  • kim

Priprema:

U mikseru najprije zamiješamo zobene i skutu. Kada dobijemo kompaktnu, zrnatu smjesu (zobene se ne izmiksaju skroz u brašno), ostavimo stajati desetak minuta na toplom mjestu da se poveže. Ubacimo unutra i suncokretove sjemenke, sol i špinat i ponovno miješamo.

Smjesa ne smije biti pregusta, ali ni tekuća. Ovisno o teksturi, dodaje se psyllium. Ako je vodenasto, dodajte više. Na kraju dodajte kim i sodu, promiješajte pola minute i pustite stajati na kratko, da soda počne „kuhati“.
Na zagrijan hitri pekač, čije plohe možete prethodno premazati putrom stavljajte po pola žlice tijesta na udaljenost od par centimetara. Poklopite i za 5 minuta izvadite vaše kreker-peksimete.

Jedite ih kao zamjenu za kruh uz paštetu od tune, sir ili pršut.

Hvala Tea na receptu. Hvala Mikete na energiji koju širite!

Objavljeno 22.01.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija