Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Zelena i posna shakshuka kao doručak

Možda bi najbolje bilo prvo razjasniti što je shakshuka , jer naziv asocira na nešto komplicirano, dok je ustvari realizacija recepta prilično brza i jednostavna.

Dakle, shakshuka jelo izraelskog podrijetla (iako popularno diljem zemlja Mediterana) koje se tradicionalno radi u crvenom sosu, začinjeno kimom, crvenom paprikom, kajenskim paprom, češnjakom i sličnim začinima, a krase ga tzv jaja na oko na samom vrhu.

Inačica ima milijun, ja sam radila nekoliko puta verziju sa patlidžanom, paprikom i rajčicama, ali ovoga puta zaželila sam se zelenog i napravila verziju sa porilukom i baby špinatom i blitvom, inspirirana Ottoleghijevom kuharicom.

Meni je odličan izbor za neki lagani i brzinski doručak uz tostirani kruh.

 

Sastojci za 2 osobe

2 poriluka srednje veličine

2 režnja češnjaka

100 g mix-a baby špinata (ili običnog) / blitve - onoga što imate u tom trenutku kod kuće

3-4 jaja, ovisno o tavi koju koristite

Himalajska sol

papar

1 žličica za'atar začina

po želji dodati i malo sušenog kopra ili svježeg vlasca

nekoliko kockica kozjeg feta sira

maslinovo ulje

 

Poriluk nasjeckati na kolutiće, a češnjak na sitne komadiće.

Malo ih zapeći na zagrijanoj tavi u kojoj se prethodno ulije nekoliko žlica maslinovog ulja.

Zaprižiti otprilike 5 minuta da poriluk i češnjak omekšaju, a u međuvremenu dodati i začine.

Dodati 180 ml vode i kuhati oko 5 minuta kako bi voda isparila.

Nasjeckanu i očišćenu zelenjavu umiješati u poriluk i češnjak i kuhati dodatnih 3-5 minuta da povrće omekša i voda skoro sva ispari do kraja.

Napraviti male udubine za jaja. U svakoj razbiti po jedno, posoliti, pobacati kockice feta sira okolo i poklopiti na 4-5 minuta kako bi se jaja skuhala, a žumanjak ostao fin i mekan.

Poslužiti odmah, uz malo posipanog vlasca ili peršina na vrhu.

 

 

 

 

Objavljeno 25.01.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija