Pesto "genovese" sa indijskim oraščićima

Htjela sam napraviti domaći pesto već stoljećima i nakon strke zbrke, evo ga!

Recept je ful jednostavan, sa indijskim orašćićima umjesto pinjolima, svježim bosiljkom (koliko ga se našlo), parmezanom, češnjakom i maslinovim uljem.

Ne može biti loše sa ovakvim sastojcima!

Pesto možete koristiti uz tjesteninu ili čak kao namaz jer je prilično kremast i gust.

 

Sastojci za cca 500 g pesta

 

200 g indijskih oraščića (namakati preko noći)

4-6 većih režnja češnjaka

50 g ribanog parmezana ili ovčjeg/kozjeg tvrdog sira

60-100 g svježeg bosiljka

cca 130 ml maslinova ulja

Himalajska sol

malo svježe cijeđena limunova soka, po okusu

 

Sirove indijske oraščiće potrebno je namakati preko noći, tako se dobije kremastija struktura pesta.

Ocijediti oraščiće i staviti u multipraktik te blendati kako bi dobili kompaktnu usitnjenu smjesu.

Postepeno dodavati češnjak, zatim i sir.

Svakako testirati okus pesta tokom cijelog procesa kako bi vidjeli što vam najviše odgovara.

Dodati svježi bosiljak, barem 60 g kako bi se fino osjetio, a svakako može i više za pravi pesto genovese!

Postepeno lijevati maslinovo ulje i pulsirati kako bi dobili što kremastiju smjesu.

Dodati sol i malo limunova soka po po okusu.

 

Odmah iskoristiti ili čuvati u staklenci u hladnjaku.

 

Kakav ti je post? 
Savršeno, recepti su i inače takvi :-)
batanona
30.08.18. u 15:43
line
1 Komentara
Zadnji postovi od MakeItHealthy:
  • Hrskava granola sa kikiriki maslacem i čokoladom x 1
    Davno davno davno, radila sam granolu sa kikiriki maslacem u koju sam se zaljubila. Bila je savršeno hrskava, fina i sa većim "clusterima". Odlična! Kako sam radila i zapisivala recept, papirić se izgubio i nikako da pokušam ponovo napraviti čudo od granole.   Evo, sad je stigao ponovo taj dan, ja zadovoljna, nadam se da ćete i vi biti:)   Sastojci: 200 g sitnih zobenih pahuljica 1 žličica cimeta 20 g quinoa puffs-a šaka badema 150 g kikiriki maslaca 40 g kokosovog ulja 130 g rižin...
  • Čoko bananko x 9
    S ponosom mogu reći, da je ovo najbolji banana bread koji sam ikad jela, ovoga puta u čokoladnoj varijanti. Inače ga radim bez kakaa sa dodatkom sjeckanih oraha, međutim ovoga puta sam malo prilagodila recept i napravila čoko verziju. Mekan je, sočan, odličan i nakon dva-tri dana, super užina koja će vas dobro zasititi. Ja ga volim poslužiti uz čašu jogurta ili kavu.   Sastojci 320 g omekšale banane, otprilike 3 banane sjemenke jedne vanilije ili jedan paketić bourboun vanilija šećera ...
  • Kladdkaka, švedski čokoladni raj za nepce x 6
    Znaju Šveđani kako uživati u malim stvarima... Kladdkaka je apsolutni čokoladni kolač, u mojoj varijanti bez brašna, koji se topi u ustima, tek pečen je vrlo nježan i mekan, sa prekrasnom tankom koricom. Jednostavno se stopio sa sladoledom od vanilije i višnjama iz kompota koji su osvježili ovu čoko bombu.   Vidjela sam da neki preporučaju ohladiti kolač u frižideru, za mene je onda prejak i bolji mi je kad je tek pečen ili sobne temperature.   Zasladite si vikend ovom divotom, pozovite p...
  • Proljetni orzotto sa porilukom i blitvom x 6
    Umjesto klasičnog rižota koji radim sa porilukom, inspiraciju za orzotto dala mi je Edita sa bloga Kuživancija. Ručak za prste polizati, savršeno kremast dok je topao, ali odličan i kao hladna salata dan poslije.   Sastojci za 3 porcije: 200 g ječma 2 manja poriluka, ne ona "XXL" 2-3 režnja češnjaka, ovisno o veličini 150 g svježe blitve maslinovo ulje Himalajska sol prstohvat kajenskog papra,  u prahu voda svježi ili sušeni vlasac  ovčja ili kozja skuta malo ribanog tvrdog sira ...