Začinjeni čips od kelja, pravo otkriće!

čips od kelja

Svi smo čuli za čips od kelja i svjesna sam da na prvu to ne zvuči baš primamljivo...ali kad tu nastupe začini, stvar se dakako mijenja!

 

Postupak je zapravo vrlo jednostavan i brz ako ga pečete u pećnici, sa dehidratorom je stvar malo dulja, međutim po informacijama koje sam dobila hrskavost se fino očuva, dok kad ga pečete hrkavost kraće traje pa je najbolje poslužiti odmah nakon pečenja.

 

Nekoliko trikova kako postići i malo dulje održati hrskavost kod pečenog čipsa od kelja:

1. nemojte koristiti stabiljku kelja (onaj tvrdi dio u sredini) već isključivo samo listove. Listovi postaju fino hrskavi dok se ovaj tvrđi dio ne uspije ispeći i bude tvrd i žilav (ja probala :D )

2. oprani i očišćeni kelj jako dobro posušiti prije dodavanja začina i pečenja.

3. kod slaganja listova kelja na pleh obložen masnim papirom, ostavite mjesta između njih i nemojte ih slagati jedne na druge.

4. nakon pečenja, kratko ohladiti na rešetci i odmah poslužiti

Ukoliko želite sačuvati čips od kelja, preporuča se staviti nekuhanu rižu u staklenci/limenci u kojoj ih čuvate.

Prije posluživanja može se dodatno zapeći na niskoj temperaturi 10-ak minuta kako bi se osvježio čips nakon čuvanja. Nisam probala, ali ako se odlučite čuvati dulje čips, preporučam dehidrirati.

 

Sastojci

150 g kelja- 1 manja glavica

cca 1/2 žličice Himalajske soli

cca 1 žličica češnjaka u granulama

prstohvat kajenske papričice

1 žličica prehrambenog kvasca

cca 1 žlica maslinova ulja

 

Kelj oprati, očistiti, odvojiti listove i dobro posušiti.

Nasjeckati listove na željenu veličinu i stavite u zdjelu, dodajte začine i ulje.

Promiješajte i poslažite sa razmakom na pleh obložen masnim papirom. Nemojte listove slagati jedne na druge i pecite na 150C stupnjeva otprilike 15 minuta.

 

Pazite da vam listove na zagore, najbolje bi bilo probati i vidjeti ako vam se sviđa tekstura čipsa koji će dobiti laganu hrskavu koricu.

Začine prilagodite svojim željama, ali zbilja, oni čine svaku razliku!

Kakav ti je post? 
svakako ću isporobati
FRČAK
21.03.19. u 07:20
line
1 Komentara
Zadnji postovi od MakeItHealthy:
  • Divna focaccia u ljetnom ruhu x 1
      Kada se mezi, neka se mezi sa stilom! Focaccia je super cool "kruhić" koji podsjeća na pizzu jer na njega možete staviti koje god dodatke želite. Korica je fina, tanka i hrskava, a unutrašnjost meka i prozračna. Moja je napravljena sa pirovim brašnom, polu integralna sa cherry rajčicama i ružmarinom/origanom. Napravila sam dvije od jednog tijesta, sve ovisi o plehu koji koristite za pečenje.   Sastojci: 250 g pirovog brašna 200 g integralnog pirovog brašna 1 žličica Himalajske soli ...
  • Osvježavajući smoothie sa posebnim dodatkom x 5
    Kako krenu topliji dani, tako ja pojačam pripremu smoothija! Ovaj je tako jednostavan recept, fin za poludit, sa posebnim dodatkom-maslacem od suncokretovih sjemenki (recept sam vam napisala u prošlom postu), ali može ići i tahini.   Sastojci za 1 smoothie 1 banana šaka svježih jagoda (6-7 komada) 3/4 žličice maca praha 1/2 žličice cimeta 1 žlica maslaca od suncokretovih sjemenki kokosovo mlijeko   Sve sastojke ubaciti u blender i miksati do guste jednolične smjese. Količinu mlijek...
  • Namaz od 3 sastojka za prste polizati x 3
    Gledam te suncokretove sjemenke u ormariću već neko vrijeme i šta napraviti s njima i u 15-ak minuta nastane ova divota. Jako podsjeća na tahini pastu, ja volim guste domaće namaze, taj fini orašasti, sezamov, tostirani okus, tako da je ovo za mene pun pogodak. Odličan mi je dodatak smoothieju, svježem voću ili nekoj kašici.   Sastojci 300 g sirovih suncokretovih sjemenki 50-60 ml sezamovog ulja (okviran omjer) cca 2-3 žlice sirupa od datulja   Suncokretove sjemenke tostirati par minu...
  • Veganski keksi koji se tope u ustima sa lješnjakovim maslacem x 7
      Kad ti recept iz prve ispadne točno kako treba i onda ti pas pojede cijeli pleh keksa dok te nema doma. Eto, to se meni dogodilo, mali lopov se nekako dočepao keksa koji su se hladili na šanku i onda sam morala odmah ponoviti recept i utvrditi gradivo. Ziggi, mali lopov, je ne znam kako preživio ovaj žešći overdose, a sad je vrijeme da i vi isprobate ove pre pre fine keksiće.   Sastojci za cca 14 keksa 120 g gustog maslaca od lješnjaka 60 g extra djevičanskog kokosovog ulja 20 g mlje...