Začinjeni čips od kelja, pravo otkriće!

čips od kelja

Svi smo čuli za čips od kelja i svjesna sam da na prvu to ne zvuči baš primamljivo...ali kad tu nastupe začini, stvar se dakako mijenja!

 

Postupak je zapravo vrlo jednostavan i brz ako ga pečete u pećnici, sa dehidratorom je stvar malo dulja, međutim po informacijama koje sam dobila hrskavost se fino očuva, dok kad ga pečete hrkavost kraće traje pa je najbolje poslužiti odmah nakon pečenja.

 

Nekoliko trikova kako postići i malo dulje održati hrskavost kod pečenog čipsa od kelja:

1. nemojte koristiti stabiljku kelja (onaj tvrdi dio u sredini) već isključivo samo listove. Listovi postaju fino hrskavi dok se ovaj tvrđi dio ne uspije ispeći i bude tvrd i žilav (ja probala :D )

2. oprani i očišćeni kelj jako dobro posušiti prije dodavanja začina i pečenja.

3. kod slaganja listova kelja na pleh obložen masnim papirom, ostavite mjesta između njih i nemojte ih slagati jedne na druge.

4. nakon pečenja, kratko ohladiti na rešetci i odmah poslužiti

Ukoliko želite sačuvati čips od kelja, preporuča se staviti nekuhanu rižu u staklenci/limenci u kojoj ih čuvate.

Prije posluživanja može se dodatno zapeći na niskoj temperaturi 10-ak minuta kako bi se osvježio čips nakon čuvanja. Nisam probala, ali ako se odlučite čuvati dulje čips, preporučam dehidrirati.

 

Sastojci

150 g kelja- 1 manja glavica

cca 1/2 žličice Himalajske soli

cca 1 žličica češnjaka u granulama

prstohvat kajenske papričice

1 žličica prehrambenog kvasca

cca 1 žlica maslinova ulja

 

Kelj oprati, očistiti, odvojiti listove i dobro posušiti.

Nasjeckati listove na željenu veličinu i stavite u zdjelu, dodajte začine i ulje.

Promiješajte i poslažite sa razmakom na pleh obložen masnim papirom. Nemojte listove slagati jedne na druge i pecite na 150C stupnjeva otprilike 15 minuta.

 

Pazite da vam listove na zagore, najbolje bi bilo probati i vidjeti ako vam se sviđa tekstura čipsa koji će dobiti laganu hrskavu koricu.

Začine prilagodite svojim željama, ali zbilja, oni čine svaku razliku!

Kakav ti je post? 
svakako ću isporobati
FRČAK
21.03.19. u 07:20
line
1 Komentara
Zadnji postovi od MakeItHealthy:
  • Hrskava granola sa kikiriki maslacem i čokoladom x 1
    Davno davno davno, radila sam granolu sa kikiriki maslacem u koju sam se zaljubila. Bila je savršeno hrskava, fina i sa većim "clusterima". Odlična! Kako sam radila i zapisivala recept, papirić se izgubio i nikako da pokušam ponovo napraviti čudo od granole.   Evo, sad je stigao ponovo taj dan, ja zadovoljna, nadam se da ćete i vi biti:)   Sastojci: 200 g sitnih zobenih pahuljica 1 žličica cimeta 20 g quinoa puffs-a šaka badema 150 g kikiriki maslaca 40 g kokosovog ulja 130 g rižin...
  • Čoko bananko x 9
    S ponosom mogu reći, da je ovo najbolji banana bread koji sam ikad jela, ovoga puta u čokoladnoj varijanti. Inače ga radim bez kakaa sa dodatkom sjeckanih oraha, međutim ovoga puta sam malo prilagodila recept i napravila čoko verziju. Mekan je, sočan, odličan i nakon dva-tri dana, super užina koja će vas dobro zasititi. Ja ga volim poslužiti uz čašu jogurta ili kavu.   Sastojci 320 g omekšale banane, otprilike 3 banane sjemenke jedne vanilije ili jedan paketić bourboun vanilija šećera ...
  • Kladdkaka, švedski čokoladni raj za nepce x 6
    Znaju Šveđani kako uživati u malim stvarima... Kladdkaka je apsolutni čokoladni kolač, u mojoj varijanti bez brašna, koji se topi u ustima, tek pečen je vrlo nježan i mekan, sa prekrasnom tankom koricom. Jednostavno se stopio sa sladoledom od vanilije i višnjama iz kompota koji su osvježili ovu čoko bombu.   Vidjela sam da neki preporučaju ohladiti kolač u frižideru, za mene je onda prejak i bolji mi je kad je tek pečen ili sobne temperature.   Zasladite si vikend ovom divotom, pozovite p...
  • Proljetni orzotto sa porilukom i blitvom x 5
    Umjesto klasičnog rižota koji radim sa porilukom, inspiraciju za orzotto dala mi je Edita sa bloga Kuživancija. Ručak za prste polizati, savršeno kremast dok je topao, ali odličan i kao hladna salata dan poslije.   Sastojci za 3 porcije: 200 g ječma 2 manja poriluka, ne ona "XXL" 2-3 režnja češnjaka, ovisno o veličini 150 g svježe blitve maslinovo ulje Himalajska sol prstohvat kajenskog papra,  u prahu voda svježi ili sušeni vlasac  ovčja ili kozja skuta malo ribanog tvrdog sira ...