Proljetni orzotto sa porilukom i blitvom

Umjesto klasičnog rižota koji radim sa porilukom, inspiraciju za orzotto dala mi je Edita sa bloga Kuživancija.

Ručak za prste polizati, savršeno kremast dok je topao, ali odličan i kao hladna salata dan poslije.

 

Sastojci za 3 porcije:

200 g ječma

2 manja poriluka, ne ona "XXL"

2-3 režnja češnjaka, ovisno o veličini

150 g svježe blitve

maslinovo ulje

Himalajska sol

prstohvat kajenskog papra,  u prahu

voda

svježi ili sušeni vlasac 

ovčja ili kozja skuta

malo ribanog tvrdog sira po želji

 

Očistiti poriluk i nascjekati na kolutiće, zatim još dodatno usitniti nožem.

Koristiti samo bijeli dio i malo zelenog.

Češnjak također nasjeckati na sitno.

Na malo maslinova ulja i malo vode staviti poriluk i pirjati otprilike dvije minute da poriluk omeška, zatim dodati i češnjak.

Začini sa malo soli i može čak i mrvu vlasca ako želite.

Ako koristite svježi vlasac, nasjeckati na sitno, a sušeni je već takav.

 

Dodati ječam i otprilike 350 ml vode, začini još malo sa soli i mrvu kajenskog papra (jako je ljut, stoga ne koristiti puno).

 

Još vode ćete postpeno dodavati kako se ječam bude kuhao.

Nakon nešto više od 20 minuta, dodati blitvu nasjeckanu na manje listove, te kuhati još kratko, dok ne omekša.

 

Orzotto sam kuhala otprilike pola sata.

Ugasiti vatru i dodati malo ribanog sira, maslinova ulja i malo vlasca, po želji.

 

Servirati uz malo skute, ribanog sira po želji, vlasca i maslinovog ulja.

 

Voila! 

Napraviti i bogatu salatu koja će osvježiti orzotto.

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od MakeItHealthy:
  • Divna focaccia u ljetnom ruhu x 0
      Kada se mezi, neka se mezi sa stilom! Focaccia je super cool "kruhić" koji podsjeća na pizzu jer na njega možete staviti koje god dodatke želite. Korica je fina, tanka i hrskava, a unutrašnjost meka i prozračna. Moja je napravljena sa pirovim brašnom, polu integralna sa cherry rajčicama i ružmarinom/origanom. Napravila sam dvije od jednog tijesta, sve ovisi o plehu koji koristite za pečenje.   Sastojci: 250 g pirovog brašna 200 g integralnog pirovog brašna 1 žličica Himalajske soli ...
  • Osvježavajući smoothie sa posebnim dodatkom x 5
    Kako krenu topliji dani, tako ja pojačam pripremu smoothija! Ovaj je tako jednostavan recept, fin za poludit, sa posebnim dodatkom-maslacem od suncokretovih sjemenki (recept sam vam napisala u prošlom postu), ali može ići i tahini.   Sastojci za 1 smoothie 1 banana šaka svježih jagoda (6-7 komada) 3/4 žličice maca praha 1/2 žličice cimeta 1 žlica maslaca od suncokretovih sjemenki kokosovo mlijeko   Sve sastojke ubaciti u blender i miksati do guste jednolične smjese. Količinu mlijek...
  • Namaz od 3 sastojka za prste polizati x 3
    Gledam te suncokretove sjemenke u ormariću već neko vrijeme i šta napraviti s njima i u 15-ak minuta nastane ova divota. Jako podsjeća na tahini pastu, ja volim guste domaće namaze, taj fini orašasti, sezamov, tostirani okus, tako da je ovo za mene pun pogodak. Odličan mi je dodatak smoothieju, svježem voću ili nekoj kašici.   Sastojci 300 g sirovih suncokretovih sjemenki 50-60 ml sezamovog ulja (okviran omjer) cca 2-3 žlice sirupa od datulja   Suncokretove sjemenke tostirati par minu...
  • Veganski keksi koji se tope u ustima sa lješnjakovim maslacem x 7
      Kad ti recept iz prve ispadne točno kako treba i onda ti pas pojede cijeli pleh keksa dok te nema doma. Eto, to se meni dogodilo, mali lopov se nekako dočepao keksa koji su se hladili na šanku i onda sam morala odmah ponoviti recept i utvrditi gradivo. Ziggi, mali lopov, je ne znam kako preživio ovaj žešći overdose, a sad je vrijeme da i vi isprobate ove pre pre fine keksiće.   Sastojci za cca 14 keksa 120 g gustog maslaca od lješnjaka 60 g extra djevičanskog kokosovog ulja 20 g mlje...