Proljetni orzotto sa porilukom i blitvom

Umjesto klasičnog rižota koji radim sa porilukom, inspiraciju za orzotto dala mi je Edita sa bloga Kuživancija.

Ručak za prste polizati, savršeno kremast dok je topao, ali odličan i kao hladna salata dan poslije.

 

Sastojci za 3 porcije:

200 g ječma

2 manja poriluka, ne ona "XXL"

2-3 režnja češnjaka, ovisno o veličini

150 g svježe blitve

maslinovo ulje

Himalajska sol

prstohvat kajenskog papra,  u prahu

voda

svježi ili sušeni vlasac 

ovčja ili kozja skuta

malo ribanog tvrdog sira po želji

 

Očistiti poriluk i nascjekati na kolutiće, zatim još dodatno usitniti nožem.

Koristiti samo bijeli dio i malo zelenog.

Češnjak također nasjeckati na sitno.

Na malo maslinova ulja i malo vode staviti poriluk i pirjati otprilike dvije minute da poriluk omeška, zatim dodati i češnjak.

Začini sa malo soli i može čak i mrvu vlasca ako želite.

Ako koristite svježi vlasac, nasjeckati na sitno, a sušeni je već takav.

 

Dodati ječam i otprilike 350 ml vode, začini još malo sa soli i mrvu kajenskog papra (jako je ljut, stoga ne koristiti puno).

 

Još vode ćete postpeno dodavati kako se ječam bude kuhao.

Nakon nešto više od 20 minuta, dodati blitvu nasjeckanu na manje listove, te kuhati još kratko, dok ne omekša.

 

Orzotto sam kuhala otprilike pola sata.

Ugasiti vatru i dodati malo ribanog sira, maslinova ulja i malo vlasca, po želji.

 

Servirati uz malo skute, ribanog sira po želji, vlasca i maslinovog ulja.

 

Voila! 

Napraviti i bogatu salatu koja će osvježiti orzotto.

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od MakeItHealthy:
  • Hrskava granola sa kikiriki maslacem i čokoladom x 1
    Davno davno davno, radila sam granolu sa kikiriki maslacem u koju sam se zaljubila. Bila je savršeno hrskava, fina i sa većim "clusterima". Odlična! Kako sam radila i zapisivala recept, papirić se izgubio i nikako da pokušam ponovo napraviti čudo od granole.   Evo, sad je stigao ponovo taj dan, ja zadovoljna, nadam se da ćete i vi biti:)   Sastojci: 200 g sitnih zobenih pahuljica 1 žličica cimeta 20 g quinoa puffs-a šaka badema 150 g kikiriki maslaca 40 g kokosovog ulja 130 g rižin...
  • Čoko bananko x 9
    S ponosom mogu reći, da je ovo najbolji banana bread koji sam ikad jela, ovoga puta u čokoladnoj varijanti. Inače ga radim bez kakaa sa dodatkom sjeckanih oraha, međutim ovoga puta sam malo prilagodila recept i napravila čoko verziju. Mekan je, sočan, odličan i nakon dva-tri dana, super užina koja će vas dobro zasititi. Ja ga volim poslužiti uz čašu jogurta ili kavu.   Sastojci 320 g omekšale banane, otprilike 3 banane sjemenke jedne vanilije ili jedan paketić bourboun vanilija šećera ...
  • Kladdkaka, švedski čokoladni raj za nepce x 6
    Znaju Šveđani kako uživati u malim stvarima... Kladdkaka je apsolutni čokoladni kolač, u mojoj varijanti bez brašna, koji se topi u ustima, tek pečen je vrlo nježan i mekan, sa prekrasnom tankom koricom. Jednostavno se stopio sa sladoledom od vanilije i višnjama iz kompota koji su osvježili ovu čoko bombu.   Vidjela sam da neki preporučaju ohladiti kolač u frižideru, za mene je onda prejak i bolji mi je kad je tek pečen ili sobne temperature.   Zasladite si vikend ovom divotom, pozovite p...
  • Energetske pločice sa orašidima x 4
    Skoro paleo ploškice sa orašidima i rižinim sladom, skroz crunchy i zarazne! Brzo su gotove, priprema je jednostavna, nema smisla više kupovati ovakve ploškice. Slažete se?   Sastojci za 15-ak ploškica 200 g sirovih indijskih oraščića 130 g sirovih badema 30 g amaranth popsa sa medom* 60 g sušenih brusnica/grožđica 2 žlice oljuštenih sjemenki konoplje žličica cimeta, opcionalno 120 g kikiriki maslaca** 50 g extra djevičanska kokosova ulja 140 ml rižina sirupa   Kockice tamne čokol...