Kukuruzna pita od poriluka i blitve

  • 2 komentara
  • 12 x
  • ponedjeljak, 31 prosinca, 2018. u 07:56

Super jednostavna pita koju možete poslužiti za doručak, užinu ili laganu večeru.

Poriluk i blitvu obožavam, tako da je pita nakrcana sa tim namirnicama, a tu je posni sir za svježinu.

Pita je i gluten free, budući da se radi sa kukuruznim brašnom.

Sastojci

2 veće glavice poriluka

200 g svježe blitve ili špinata

3 jaja

150 g posnog sira

50 g feta sira

75 ml maslinova ulja

75 g kukuruzna brašna

Himalajska sol, papar

Priprema

Poriluk narezati na kolutove i pirjati na maslinovom ulju i vodi otprilike 10-ak minuta dok ne omekša.

Dodati očišćenu i nasjeckanu blitvu  i propirjati još kratko dok ne povene. Miješati povremeno kako bi se svi sastojci sjedinili.

Ugasiti vatru i staviti tavu sa strane.

Dodati kockice feta sira, posoliti, popapriti.

Preliti maslinovim uljem i još jednom promiješati.

Jaja istući pjenjačom, zatim dodati posni sir i dobro spojiti sastojke.

Umiješati i kukuruzno brašno, zatim dodati blago ohlađenu smjesu sa blitvom i porilukom.

Smjesu uliti u manji kalup željenog oblika koji ste dobro namastili i pobrašnjili ili prekrili masnim papirom.

Smjesa se neće dizati kod pečenja tako da imajte na umu da ju ravnomjerno raspodijelite debljine kažiprsta ili nešto više.

Peći na 180C stupnjeva otprilike 40 minuta.

Izvaditi, malo ohladiti i poslužiti toplo ili skroz ohlađeno.

Kakav ti je post? 
Isprobano, mljac ;) Hvalaaa
Sienna
17.01.19. u 06:23
line
Super, hvala na isprobavanju! ;)
MakeItHealthy
06.02.19. u 09:22
line
2 Komentara
Zadnji postovi od MakeItHealthy:
  • Divna focaccia u ljetnom ruhu x 0
      Kada se mezi, neka se mezi sa stilom! Focaccia je super cool "kruhić" koji podsjeća na pizzu jer na njega možete staviti koje god dodatke želite. Korica je fina, tanka i hrskava, a unutrašnjost meka i prozračna. Moja je napravljena sa pirovim brašnom, polu integralna sa cherry rajčicama i ružmarinom/origanom. Napravila sam dvije od jednog tijesta, sve ovisi o plehu koji koristite za pečenje.   Sastojci: 250 g pirovog brašna 200 g integralnog pirovog brašna 1 žličica Himalajske soli ...
  • Osvježavajući smoothie sa posebnim dodatkom x 5
    Kako krenu topliji dani, tako ja pojačam pripremu smoothija! Ovaj je tako jednostavan recept, fin za poludit, sa posebnim dodatkom-maslacem od suncokretovih sjemenki (recept sam vam napisala u prošlom postu), ali može ići i tahini.   Sastojci za 1 smoothie 1 banana šaka svježih jagoda (6-7 komada) 3/4 žličice maca praha 1/2 žličice cimeta 1 žlica maslaca od suncokretovih sjemenki kokosovo mlijeko   Sve sastojke ubaciti u blender i miksati do guste jednolične smjese. Količinu mlijek...
  • Namaz od 3 sastojka za prste polizati x 3
    Gledam te suncokretove sjemenke u ormariću već neko vrijeme i šta napraviti s njima i u 15-ak minuta nastane ova divota. Jako podsjeća na tahini pastu, ja volim guste domaće namaze, taj fini orašasti, sezamov, tostirani okus, tako da je ovo za mene pun pogodak. Odličan mi je dodatak smoothieju, svježem voću ili nekoj kašici.   Sastojci 300 g sirovih suncokretovih sjemenki 50-60 ml sezamovog ulja (okviran omjer) cca 2-3 žlice sirupa od datulja   Suncokretove sjemenke tostirati par minu...
  • Veganski keksi koji se tope u ustima sa lješnjakovim maslacem x 7
      Kad ti recept iz prve ispadne točno kako treba i onda ti pas pojede cijeli pleh keksa dok te nema doma. Eto, to se meni dogodilo, mali lopov se nekako dočepao keksa koji su se hladili na šanku i onda sam morala odmah ponoviti recept i utvrditi gradivo. Ziggi, mali lopov, je ne znam kako preživio ovaj žešći overdose, a sad je vrijeme da i vi isprobate ove pre pre fine keksiće.   Sastojci za cca 14 keksa 120 g gustog maslaca od lješnjaka 60 g extra djevičanskog kokosovog ulja 20 g mlje...