Kukuruzna pita od poriluka i blitve

  • 2 komentara
  • 12 x
  • ponedjeljak, 31 prosinca, 2018. u 07:56

Super jednostavna pita koju možete poslužiti za doručak, užinu ili laganu večeru.

Poriluk i blitvu obožavam, tako da je pita nakrcana sa tim namirnicama, a tu je posni sir za svježinu.

Pita je i gluten free, budući da se radi sa kukuruznim brašnom.

Sastojci

2 veće glavice poriluka

200 g svježe blitve ili špinata

3 jaja

150 g posnog sira

50 g feta sira

75 ml maslinova ulja

75 g kukuruzna brašna

Himalajska sol, papar

Priprema

Poriluk narezati na kolutove i pirjati na maslinovom ulju i vodi otprilike 10-ak minuta dok ne omekša.

Dodati očišćenu i nasjeckanu blitvu  i propirjati još kratko dok ne povene. Miješati povremeno kako bi se svi sastojci sjedinili.

Ugasiti vatru i staviti tavu sa strane.

Dodati kockice feta sira, posoliti, popapriti.

Preliti maslinovim uljem i još jednom promiješati.

Jaja istući pjenjačom, zatim dodati posni sir i dobro spojiti sastojke.

Umiješati i kukuruzno brašno, zatim dodati blago ohlađenu smjesu sa blitvom i porilukom.

Smjesu uliti u manji kalup željenog oblika koji ste dobro namastili i pobrašnjili ili prekrili masnim papirom.

Smjesa se neće dizati kod pečenja tako da imajte na umu da ju ravnomjerno raspodijelite debljine kažiprsta ili nešto više.

Peći na 180C stupnjeva otprilike 40 minuta.

Izvaditi, malo ohladiti i poslužiti toplo ili skroz ohlađeno.

Kakav ti je post? 
Isprobano, mljac ;) Hvalaaa
Sienna
17.01.19. u 06:23
line
Super, hvala na isprobavanju! ;)
MakeItHealthy
06.02.19. u 09:22
line
2 Komentara
Zadnji postovi od MakeItHealthy:
  • Hrskava granola sa kikiriki maslacem i čokoladom x 1
    Davno davno davno, radila sam granolu sa kikiriki maslacem u koju sam se zaljubila. Bila je savršeno hrskava, fina i sa većim "clusterima". Odlična! Kako sam radila i zapisivala recept, papirić se izgubio i nikako da pokušam ponovo napraviti čudo od granole.   Evo, sad je stigao ponovo taj dan, ja zadovoljna, nadam se da ćete i vi biti:)   Sastojci: 200 g sitnih zobenih pahuljica 1 žličica cimeta 20 g quinoa puffs-a šaka badema 150 g kikiriki maslaca 40 g kokosovog ulja 130 g rižin...
  • Čoko bananko x 9
    S ponosom mogu reći, da je ovo najbolji banana bread koji sam ikad jela, ovoga puta u čokoladnoj varijanti. Inače ga radim bez kakaa sa dodatkom sjeckanih oraha, međutim ovoga puta sam malo prilagodila recept i napravila čoko verziju. Mekan je, sočan, odličan i nakon dva-tri dana, super užina koja će vas dobro zasititi. Ja ga volim poslužiti uz čašu jogurta ili kavu.   Sastojci 320 g omekšale banane, otprilike 3 banane sjemenke jedne vanilije ili jedan paketić bourboun vanilija šećera ...
  • Kladdkaka, švedski čokoladni raj za nepce x 6
    Znaju Šveđani kako uživati u malim stvarima... Kladdkaka je apsolutni čokoladni kolač, u mojoj varijanti bez brašna, koji se topi u ustima, tek pečen je vrlo nježan i mekan, sa prekrasnom tankom koricom. Jednostavno se stopio sa sladoledom od vanilije i višnjama iz kompota koji su osvježili ovu čoko bombu.   Vidjela sam da neki preporučaju ohladiti kolač u frižideru, za mene je onda prejak i bolji mi je kad je tek pečen ili sobne temperature.   Zasladite si vikend ovom divotom, pozovite p...
  • Proljetni orzotto sa porilukom i blitvom x 5
    Umjesto klasičnog rižota koji radim sa porilukom, inspiraciju za orzotto dala mi je Edita sa bloga Kuživancija. Ručak za prste polizati, savršeno kremast dok je topao, ali odličan i kao hladna salata dan poslije.   Sastojci za 3 porcije: 200 g ječma 2 manja poriluka, ne ona "XXL" 2-3 režnja češnjaka, ovisno o veličini 150 g svježe blitve maslinovo ulje Himalajska sol prstohvat kajenskog papra,  u prahu voda svježi ili sušeni vlasac  ovčja ili kozja skuta malo ribanog tvrdog sira ...