Kladdkaka, švedski čokoladni raj za nepce

Znaju Šveđani kako uživati u malim stvarima...

Kladdkaka je apsolutni čokoladni kolač, u mojoj varijanti bez brašna, koji se topi u ustima, tek pečen je vrlo nježan i mekan, sa prekrasnom tankom koricom. Jednostavno se stopio sa sladoledom od vanilije i višnjama iz kompota koji su osvježili ovu čoko bombu.

 

Vidjela sam da neki preporučaju ohladiti kolač u frižideru, za mene je onda prejak i bolji mi je kad je tek pečen ili sobne temperature.

 

Zasladite si vikend ovom divotom, pozovite prijatelje i "fikajte" uz kavicu.

 

Sastojci za kalup promjera 22cm

200 g tamne čokolade

1 žlica kakaa u prahu

200 g ektra djevičanska kokosova ulja

100 g kokosova šećera

3 jaja

prstohvat Himalajske soli

 

Sladoled od vanilije kod posluživanja, može i šećer u prahu.

Kompot od višanja kao preljev

1 staklenka kompota od višanja

1 žlica kokosova šećera

15-20 g aru praha +voda

 

Kokosovo ulje i čokoladu otopiti na laganoj vatri.

Kad se otopi i smjesa postane jednolična, ugasiti vatru, dodati žlicu kakaa i promiješati.

Jaja istući sa mrvu soli i šećerom do pjenaste smjese.

Lagano sjediniti obje smjese, postepeno dodavajući čokoladnu smjesu jajima i šećerom.

Za ovaj dio nije poželjno korisiti mikser nego špatulu.

Uliti smjesu u kalup koji ste prethodno namastili i posuli kakaom umjesto brašna i stavite peći na 175C stupnjeva otprilike 40 minuta.

Provjeriti čačkalicom je li gotov, ne smije biti tekući, iako će nakon pečenja biti mekan.

Gotov kolač izvaditi iz pećnice, ostaviti malo da se stisne i ohladi te poslužiti topao uz kompot od višanja i sladoled od vanilije.

 

Preljev od kompota od višanja ćete napraviti tako što ćete cijelu staklenku (tekućinu i voće) uliti u lončić i zagrijati. Dodati žlicu šećera i nastaviti kuhati.

Aru prah promiješajte sa mrvu vode i dodati kompotu, lagano miješajući.

Nastaviti miješati, smjesa će se početi zgušnjavati, čim dosegnte željenu teksturu ugasiti.

 

 

Preljev možete iskorisiti i za druge kolače ili za zobenu kašu.

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od MakeItHealthy:
  • Divna focaccia u ljetnom ruhu x 0
      Kada se mezi, neka se mezi sa stilom! Focaccia je super cool "kruhić" koji podsjeća na pizzu jer na njega možete staviti koje god dodatke želite. Korica je fina, tanka i hrskava, a unutrašnjost meka i prozračna. Moja je napravljena sa pirovim brašnom, polu integralna sa cherry rajčicama i ružmarinom/origanom. Napravila sam dvije od jednog tijesta, sve ovisi o plehu koji koristite za pečenje.   Sastojci: 250 g pirovog brašna 200 g integralnog pirovog brašna 1 žličica Himalajske soli ...
  • Osvježavajući smoothie sa posebnim dodatkom x 5
    Kako krenu topliji dani, tako ja pojačam pripremu smoothija! Ovaj je tako jednostavan recept, fin za poludit, sa posebnim dodatkom-maslacem od suncokretovih sjemenki (recept sam vam napisala u prošlom postu), ali može ići i tahini.   Sastojci za 1 smoothie 1 banana šaka svježih jagoda (6-7 komada) 3/4 žličice maca praha 1/2 žličice cimeta 1 žlica maslaca od suncokretovih sjemenki kokosovo mlijeko   Sve sastojke ubaciti u blender i miksati do guste jednolične smjese. Količinu mlijek...
  • Namaz od 3 sastojka za prste polizati x 3
    Gledam te suncokretove sjemenke u ormariću već neko vrijeme i šta napraviti s njima i u 15-ak minuta nastane ova divota. Jako podsjeća na tahini pastu, ja volim guste domaće namaze, taj fini orašasti, sezamov, tostirani okus, tako da je ovo za mene pun pogodak. Odličan mi je dodatak smoothieju, svježem voću ili nekoj kašici.   Sastojci 300 g sirovih suncokretovih sjemenki 50-60 ml sezamovog ulja (okviran omjer) cca 2-3 žlice sirupa od datulja   Suncokretove sjemenke tostirati par minu...
  • Veganski keksi koji se tope u ustima sa lješnjakovim maslacem x 7
      Kad ti recept iz prve ispadne točno kako treba i onda ti pas pojede cijeli pleh keksa dok te nema doma. Eto, to se meni dogodilo, mali lopov se nekako dočepao keksa koji su se hladili na šanku i onda sam morala odmah ponoviti recept i utvrditi gradivo. Ziggi, mali lopov, je ne znam kako preživio ovaj žešći overdose, a sad je vrijeme da i vi isprobate ove pre pre fine keksiće.   Sastojci za cca 14 keksa 120 g gustog maslaca od lješnjaka 60 g extra djevičanskog kokosovog ulja 20 g mlje...