Kladdkaka, švedski čokoladni raj za nepce

Znaju Šveđani kako uživati u malim stvarima...

Kladdkaka je apsolutni čokoladni kolač, u mojoj varijanti bez brašna, koji se topi u ustima, tek pečen je vrlo nježan i mekan, sa prekrasnom tankom koricom. Jednostavno se stopio sa sladoledom od vanilije i višnjama iz kompota koji su osvježili ovu čoko bombu.

 

Vidjela sam da neki preporučaju ohladiti kolač u frižideru, za mene je onda prejak i bolji mi je kad je tek pečen ili sobne temperature.

 

Zasladite si vikend ovom divotom, pozovite prijatelje i "fikajte" uz kavicu.

 

Sastojci za kalup promjera 22cm

200 g tamne čokolade

1 žlica kakaa u prahu

200 g ektra djevičanska kokosova ulja

100 g kokosova šećera

3 jaja

prstohvat Himalajske soli

 

Sladoled od vanilije kod posluživanja, može i šećer u prahu.

Kompot od višanja kao preljev

1 staklenka kompota od višanja

1 žlica kokosova šećera

15-20 g aru praha +voda

 

Kokosovo ulje i čokoladu otopiti na laganoj vatri.

Kad se otopi i smjesa postane jednolična, ugasiti vatru, dodati žlicu kakaa i promiješati.

Jaja istući sa mrvu soli i šećerom do pjenaste smjese.

Lagano sjediniti obje smjese, postepeno dodavajući čokoladnu smjesu jajima i šećerom.

Za ovaj dio nije poželjno korisiti mikser nego špatulu.

Uliti smjesu u kalup koji ste prethodno namastili i posuli kakaom umjesto brašna i stavite peći na 175C stupnjeva otprilike 40 minuta.

Provjeriti čačkalicom je li gotov, ne smije biti tekući, iako će nakon pečenja biti mekan.

Gotov kolač izvaditi iz pećnice, ostaviti malo da se stisne i ohladi te poslužiti topao uz kompot od višanja i sladoled od vanilije.

 

Preljev od kompota od višanja ćete napraviti tako što ćete cijelu staklenku (tekućinu i voće) uliti u lončić i zagrijati. Dodati žlicu šećera i nastaviti kuhati.

Aru prah promiješajte sa mrvu vode i dodati kompotu, lagano miješajući.

Nastaviti miješati, smjesa će se početi zgušnjavati, čim dosegnte željenu teksturu ugasiti.

 

 

Preljev možete iskorisiti i za druge kolače ili za zobenu kašu.

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od MakeItHealthy:
  • Hrskava granola sa kikiriki maslacem i čokoladom x 1
    Davno davno davno, radila sam granolu sa kikiriki maslacem u koju sam se zaljubila. Bila je savršeno hrskava, fina i sa većim "clusterima". Odlična! Kako sam radila i zapisivala recept, papirić se izgubio i nikako da pokušam ponovo napraviti čudo od granole.   Evo, sad je stigao ponovo taj dan, ja zadovoljna, nadam se da ćete i vi biti:)   Sastojci: 200 g sitnih zobenih pahuljica 1 žličica cimeta 20 g quinoa puffs-a šaka badema 150 g kikiriki maslaca 40 g kokosovog ulja 130 g rižin...
  • Čoko bananko x 9
    S ponosom mogu reći, da je ovo najbolji banana bread koji sam ikad jela, ovoga puta u čokoladnoj varijanti. Inače ga radim bez kakaa sa dodatkom sjeckanih oraha, međutim ovoga puta sam malo prilagodila recept i napravila čoko verziju. Mekan je, sočan, odličan i nakon dva-tri dana, super užina koja će vas dobro zasititi. Ja ga volim poslužiti uz čašu jogurta ili kavu.   Sastojci 320 g omekšale banane, otprilike 3 banane sjemenke jedne vanilije ili jedan paketić bourboun vanilija šećera ...
  • Proljetni orzotto sa porilukom i blitvom x 5
    Umjesto klasičnog rižota koji radim sa porilukom, inspiraciju za orzotto dala mi je Edita sa bloga Kuživancija. Ručak za prste polizati, savršeno kremast dok je topao, ali odličan i kao hladna salata dan poslije.   Sastojci za 3 porcije: 200 g ječma 2 manja poriluka, ne ona "XXL" 2-3 režnja češnjaka, ovisno o veličini 150 g svježe blitve maslinovo ulje Himalajska sol prstohvat kajenskog papra,  u prahu voda svježi ili sušeni vlasac  ovčja ili kozja skuta malo ribanog tvrdog sira ...
  • Energetske pločice sa orašidima x 4
    Skoro paleo ploškice sa orašidima i rižinim sladom, skroz crunchy i zarazne! Brzo su gotove, priprema je jednostavna, nema smisla više kupovati ovakve ploškice. Slažete se?   Sastojci za 15-ak ploškica 200 g sirovih indijskih oraščića 130 g sirovih badema 30 g amaranth popsa sa medom* 60 g sušenih brusnica/grožđica 2 žlice oljuštenih sjemenki konoplje žličica cimeta, opcionalno 120 g kikiriki maslaca** 50 g extra djevičanska kokosova ulja 140 ml rižina sirupa   Kockice tamne čokol...