Odkad sam napravila prhko tijesto za vegansku pitu od jabuke, veganska galetta mi je u mislima!
Budući da je sezona jagoda u punom jeku, evo ga recept za jednu malu slatku galetticu koja bi bila idealna uz kuglicu sladoleda od kokosa.
Sastojci za 1 manju galettu
Tijesto
130 g pirovog brašna
30 g kokosovog šećera
prstohvat Himalajske soli
25 ml zobenog mlijeka
40 g bezmirisnog kokosovog ulja
Nadjev od jagoda
cca 130 g svježih jagoda
2 žlice kokosovog ili nerafiniranog smeđeg šećera (prekoporuka, koristiti sitni)
1/2 žličice cimeta
Od gore navedenih sastojaka umijesiti tijesto tako što ćete brašno sipati u jednu zdjelu, a otopljeno kokosovo ulje promiješati sa šećerom i mlijekom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Razvaljati na masnom papiru u obliku kruga.
Jagode narezati na tanje fetice i slagati na tijesto. Pustiti obavezno razmak na rubovima tijesta jer će se kasnije trebati preklapati rubovi prema unutrašnjosti.
Posipati cimetom i šećerom i krenuti sa zatvaranjem rubova.
Zatvarajte postepeno, "rub po rub" prateći smjer kazaljka na satu, biti će vam lakše.
Rubove premazati sa malo kokosovog ulja i zatvoriti pukotine, ukoliko ih ima, zatim peći na 180C stupnjeva, otprilike 30-ak minuta.
Gotovu galettu ostaviti da se malo ohladi i "odmori" zatim poslužiti uz sladoled od kokosa!
Objavljeno 31.05.2020.