Irski kolač od jabuke u Make it Healthy stilu

irski kolač od jabuke

Kolač od jabuke bilo koje vrste je sigurno jedan od mojih omiljenih deserta.

Nedavno sam naletila na irski kolač od jabuke koji je izgledao prefino da ga ne bih i sama napravila kod kuće, pa evo moje inačice te delicije.

 

Sastojci za kalup od 22 cm

650 g jabuka (okvirno 4 jabuke), po mogućnosti domaćih

1 žličica celonskog cimeta

8 g bourbon vanilija šećera

370 g pirova brašna

100 g šećera kokosove palme

45 ml agavina/rižina slada

130 ml extra djevičanska kokosova ulja

2 žličice praška za pecivo

3 jaja

prstohvat Himalajske soli

100 ml biljnog mlijeka, ja sam koristila sojino mlijeko

ribana korica polovice ili cijelog limuna

 

*Posipati malo Demerara šećera ili vanilija bourbon šećera na vrh.

U originalnoj verziji nema limunove korice ni vanilije, već ide muškatni oraščić i klinčić. Isprobajte obje varijante, ovisno o sastojcima koje imate kod kuće.

 

Jabuke oprati i oguliti, te narezati na veće kockice.

Staviti u zdjelu i posipati cimetom i bourbon vanilija šećerom ili mljevenim klinčićem/muškatnim oraščićem (umjesto vanilije).

U zasebnoj zdjeli promiješati brašno, prašak za pecivo, šećer i agavin/rižin slad, zatim dodati kokosovo ulje sobne temperature. Promiješati i razraditi sastojke rukama.

Dodati smjesi jabuke, zatim istući jaja sa mlijekom, prstohvatom soli i koricom limuna.

Tekuću smjesu dodati smjesi sa brašnom i jabukama te dobro promiješati kako bi sjedinili sve sastojke.

Jabuke se mogu čak dodati i nakon spajanja dviju smjesa, neće promijeniti teksturu finalnog rezultata.

 

Smjesu uliti u okrugli kalup obložen masnim papirom i peći na 175C stupnjeva okvirno 40-ak minuta, ovisno o pećnici. Kolače ne smije dobiti pretamnu koricu i ne smije biti ljepljiv iznutra, već se fino dignuti i biti mekan jednom kada se presječe.

 

Gotov kolač ostaviti 10-ak minuta ili nešto više u kalupu i zatim prebaciti na tanjur za posluživanje.

make it healthy kolač od jabuke

 

 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od MakeItHealthy:
  • Lješnjak kuglice sa džemom u nugat čokoladi x 2
    Kuglice koje su nastale sasvim slučajno, a ispale savršeno! Izvadila sam neke sastojke iz špajze, malo gledala u njih i sinula mi je ideja. Orašasti plodovi, rogač, fini džem kojeg definitivno moram više uključiti u  pripremu kolača i čokolada. :) Ideju za punjenjem džemom dobila sam preko neta i stvarno je ispalo posebno.   Sastojci za 12-ak kuglica 100 g sirovih indijskih oraščića 100 g badema 10 g rogača u prahu 80 g maslaca od lješnjaka 30 g kokosova ulja (ja sam koristila bez mi...
  • Mekani Snickers vafli x 4
    Vafli su mi oduvijek onako tiha patnja...rijetko ih radim, iako su mi divnog izgleda i moguće je zbilje napraviti puno varijacija; od mekših, do hrskavijih, klasičnih do onih sa neobičnim dodacima. Gledala sam u kikiriki brašno koji sam eto, na ovaj način, prvi put i iskoristila, pa odlučila izvući svoj pekač vafli iz naftaline i za 10 minuta dobila desert i po! Evo što vam treba.... Sastojci 140 g extra djevičanska kokosova ulja 65 g šećera kokosove palme* 3 jaja prstohvat Himalajske s...
  • Začinjeni čips od kelja, pravo otkriće! x 1
    Svi smo čuli za čips od kelja i svjesna sam da na prvu to ne zvuči baš primamljivo...ali kad tu nastupe začini, stvar se dakako mijenja!   Postupak je zapravo vrlo jednostavan i brz ako ga pečete u pećnici, sa dehidratorom je stvar malo dulja, međutim po informacijama koje sam dobila hrskavost se fino očuva, dok kad ga pečete hrkavost kraće traje pa je najbolje poslužiti odmah nakon pečenja.   Nekoliko trikova kako postići i malo dulje održati hrskavost kod pečenog čipsa od kelja: 1. nemo...
  • Veganski proteinski popečci x 3
    Super popčeci koji mogu stajati i nekoliko dana u frižideru i koje možete nositi sa sobom na posao. Zapakirajte ih u tortillu, domaću jednostavnu verziju naan lepinje, kruh ili pak na salatu.   Inspiracija je došla iz kuharice Dunje Gulin i interneta naravno, možete ih peći na tavi na malo maslinova ulja (meni osobno ukusnije) ili u pećnici, imaju fini blagi okus, a začini pomažu upotpuniti kompletni dojam.   Sastojci za 20ak komada 100 g poriluka 130 g kvinoje  250 g karfiola 240 g ku...