Irski kolač od jabuke u Make it Healthy stilu

irski kolač od jabuke

Kolač od jabuke bilo koje vrste je sigurno jedan od mojih omiljenih deserta.

Nedavno sam naletila na irski kolač od jabuke koji je izgledao prefino da ga ne bih i sama napravila kod kuće, pa evo moje inačice te delicije.

 

Sastojci za kalup od 22 cm

650 g jabuka (okvirno 4 jabuke), po mogućnosti domaćih

1 žličica celonskog cimeta

8 g bourbon vanilija šećera

370 g pirova brašna

100 g šećera kokosove palme

45 ml agavina/rižina slada

130 ml extra djevičanska kokosova ulja

2 žličice praška za pecivo

3 jaja

prstohvat Himalajske soli

100 ml biljnog mlijeka, ja sam koristila sojino mlijeko

ribana korica polovice ili cijelog limuna

 

*Posipati malo Demerara šećera ili vanilija bourbon šećera na vrh.

U originalnoj verziji nema limunove korice ni vanilije, već ide muškatni oraščić i klinčić. Isprobajte obje varijante, ovisno o sastojcima koje imate kod kuće.

 

Jabuke oprati i oguliti, te narezati na veće kockice.

Staviti u zdjelu i posipati cimetom i bourbon vanilija šećerom ili mljevenim klinčićem/muškatnim oraščićem (umjesto vanilije).

U zasebnoj zdjeli promiješati brašno, prašak za pecivo, šećer i agavin/rižin slad, zatim dodati kokosovo ulje sobne temperature. Promiješati i razraditi sastojke rukama.

Dodati smjesi jabuke, zatim istući jaja sa mlijekom, prstohvatom soli i koricom limuna.

Tekuću smjesu dodati smjesi sa brašnom i jabukama te dobro promiješati kako bi sjedinili sve sastojke.

Jabuke se mogu čak dodati i nakon spajanja dviju smjesa, neće promijeniti teksturu finalnog rezultata.

 

Smjesu uliti u okrugli kalup obložen masnim papirom i peći na 175C stupnjeva okvirno između 40-55 minuta, ovisno o pećnici. Kolač ne smije dobiti pretamnu koricu i ne smije biti ljepljiv iznutra, već se fino dignuti i biti mekan jednom kada se presječe.

Ako nakon pola sata tokom pečenja vidite da je kolač poprimio tamnu koricu, prekrijte aluminijskom folijom i nastavite peći do kraja.

Vrijeme ziblja ovisi o pećnici, nakon 40 minuta provjerite čačkalicom ako je sredina kolača još ljepljiva, nastavite peći još 10-15 minuta ako je potrebno da bi ispekli kolač do kraja.

 

Gotov kolač ostaviti 10-ak minuta ili nešto više u kalupu i zatim prebaciti na tanjur za posluživanje.

make it healthy kolač od jabuke

 

 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od MakeItHealthy:
  • Divna focaccia u ljetnom ruhu x 0
      Kada se mezi, neka se mezi sa stilom! Focaccia je super cool "kruhić" koji podsjeća na pizzu jer na njega možete staviti koje god dodatke želite. Korica je fina, tanka i hrskava, a unutrašnjost meka i prozračna. Moja je napravljena sa pirovim brašnom, polu integralna sa cherry rajčicama i ružmarinom/origanom. Napravila sam dvije od jednog tijesta, sve ovisi o plehu koji koristite za pečenje.   Sastojci: 250 g pirovog brašna 200 g integralnog pirovog brašna 1 žličica Himalajske soli ...
  • Osvježavajući smoothie sa posebnim dodatkom x 5
    Kako krenu topliji dani, tako ja pojačam pripremu smoothija! Ovaj je tako jednostavan recept, fin za poludit, sa posebnim dodatkom-maslacem od suncokretovih sjemenki (recept sam vam napisala u prošlom postu), ali može ići i tahini.   Sastojci za 1 smoothie 1 banana šaka svježih jagoda (6-7 komada) 3/4 žličice maca praha 1/2 žličice cimeta 1 žlica maslaca od suncokretovih sjemenki kokosovo mlijeko   Sve sastojke ubaciti u blender i miksati do guste jednolične smjese. Količinu mlijek...
  • Namaz od 3 sastojka za prste polizati x 3
    Gledam te suncokretove sjemenke u ormariću već neko vrijeme i šta napraviti s njima i u 15-ak minuta nastane ova divota. Jako podsjeća na tahini pastu, ja volim guste domaće namaze, taj fini orašasti, sezamov, tostirani okus, tako da je ovo za mene pun pogodak. Odličan mi je dodatak smoothieju, svježem voću ili nekoj kašici.   Sastojci 300 g sirovih suncokretovih sjemenki 50-60 ml sezamovog ulja (okviran omjer) cca 2-3 žlice sirupa od datulja   Suncokretove sjemenke tostirati par minu...
  • Veganski keksi koji se tope u ustima sa lješnjakovim maslacem x 7
      Kad ti recept iz prve ispadne točno kako treba i onda ti pas pojede cijeli pleh keksa dok te nema doma. Eto, to se meni dogodilo, mali lopov se nekako dočepao keksa koji su se hladili na šanku i onda sam morala odmah ponoviti recept i utvrditi gradivo. Ziggi, mali lopov, je ne znam kako preživio ovaj žešći overdose, a sad je vrijeme da i vi isprobate ove pre pre fine keksiće.   Sastojci za cca 14 keksa 120 g gustog maslaca od lješnjaka 60 g extra djevičanskog kokosovog ulja 20 g mlje...