Irski kolač od jabuke u Make it Healthy stilu

irski kolač od jabuke

Kolač od jabuke bilo koje vrste je sigurno jedan od mojih omiljenih deserta.

Nedavno sam naletila na irski kolač do jabuke koji je izgledao prefino da ga ne bih i sama napravila kod kuće, pa evo moje inačice te delicije.

 

Sastojci za kalup od 22 cm

650 g jabuka (okvirno 4 jabuke), po mogućnosti domaćih

1 žličica celonskog cimeta

8 g bourbon vanilija šećera

370 g pirova brašna

100 g šećera kokosove palme

45 ml agavina/rižina slada

130 ml extra djevičanska kokosova ulja

2 žličice praška za pecivo

3 jaja

prstohvat Himalajske soli

100 ml biljnog mlijeka, ja sam koristila sojino mlijeko

ribana korica polovice ili cijelog limuna

 

*Posipati malo Demerara šećera ili vanilija bourbon šećera na vrh.

U originalnoj verziji nema limunove korice ni vanilije, već ide muškatni oraščić i klinčić. Isprobajte obje varijante, ovisno o sastojcima koje imate kod kuće.

 

Jabuke oprati i oguliti, te narezati na veće kockice.

Staviti u zdjelu i posipati cimetom i bourbon vanilija šećerom ili mljevenim klinčićem/muškatnim oraščićem (umjesto vanilije).

U zasebnoj zdjeli promiješati brašno, prašak za pecivo, šećer i agavin/rižin slad, zatim dodati kokosovo ulje sobne temperature. Promiješati i razraditi sastojke rukama.

Dodati smjesi jabuke, zatim istući jaja sa mlijekom, prstohvatom soli i koricom limuna.

Tekuću smjesu dodati smjesi sa brašnom i jabukama te dobro promiješati kako bi sjedinili sve sastojke.

Jabuke se mogu čak dodati i nakon spajanja dviju smjesa, neće promijeniti teksturu finalnog rezultata.

 

Smjesu uliti u okrugli kalup obložen masnim papirom i peći na 175C stupnjeva okvirno 40-ak minuta, ovisno o pećnici. Kolače ne smije dobiti pretamnu koricu i ne smije biti ljepljiv iznutra, već se fino dignuti i biti mekan jednom kada se presječe.

 

Gotov kolač ostaviti 10-ak minuta ili nešto više u kalupu i zatim prebaciti na tanjur za posluživanje.

make it healthy kolač od jabuke

 

 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od MakeItHealthy:
  • Mekani keksi sa bundevom i mirisom blagdana x 5
    Prekrasni mekani keksi divne žute boje sa narančinom koricom i začinom za medenjake koji griju tijelo i dušu. Od ovih sastojaka radila sam isti dan i "pumpkin bread" sa još ponekim dodacima i zapravo neznam što mi je bolje!   Sastojci za 16-18 keksa 1 jaje prstohvat Himalajske soli 75 g šećera kokosove palme 150 g pire-a od bundeve korica jedne naranče ili nešto manje 100 g extra djevičanska kokosova ulja 1 žličica začina za medenjake 100 g integralna pirova brašna 80 g pirova braš...
  • Njoki u umaku od buče x 8
    Volim talijansku kuhinju i svaki put kad želim isprobati nešto novo idem na Food-Tube Jamie Olivera i nađem g. Gennara Cotalda koji ima super jednostavne i prefine recepte. Inspiracija je stigla ponovo u obliku bundeve, njegov recept sam sebi malo prilagodila i oduševila, pa probajte i vi! Recept je zapravo vege i vegan, jedino njoki imaju u sebi jaje, pa ako želite da bude skroz vegansko jelo, samo prilagodite sebi recept za njoke.   Sastojci za 2-4 porcije 500 g bundeve 5 režnja češnja...
  • Shakshuka sa patlidžanom i paprikom x 3
    Ovo je čudo koliko je fino! Ovo jelo bilo je na mojoj TO DO listi već jako dugo i konačno sam napravila famoznu Shakshuku, jelo koje se veže za Izrael i Bliski istok i koje se inače poslužuje kao doručak. Budući da ima podosta začina, meni nekako više odgovara kao ručak, pogotovo u ovoj varijanti sa patlidžanom, paprikom i baby špinatom. Ja, kao i uvijek, svugdje dodam feta sir, pa zašto ne?!   Moja mama je nama radila sličnu inačicu jela koje se jede u Bugarskoj (budući da je onda bugark...
  • Namaz od buče i batata x 5
    Gusti namaz od buče i batata sa češnjakom i bosiljkom, dosta je jak jer je fino zapečen, pa je dobra kombinacija sa feta sirom i sa malo meda, a mislim da bi se zapravo i malo čvrstog jogurta fino uklopilo ako ne koristimo feta sir. Ja sam sve blendala, ali zapravo se može gnječiti i vilicom jer je sve nakon pečenja prilično mekano i poslužiti kao namaz. Sastojci: 450-500 g miješane buče i batata 1 velika glavica češnjaka Himalajska sol Crni papar Sušeni bosiljak i svježi za posluživanj...