uz malo truda svoju prehranu mozemo uciniti raznolikom, i sto je najvaznije zdravom, te poboljsati preh. navike.majka priroda je odradila svoje, stvorila nas , ali nam je i podarila i obojala hrpu namjernica razlicitih boja. otvorih hladnjak i obasulo me je ludilo boja u njemu. nisu u pitanju boje i dezeni na ambalazi razlicitim proizvodima ( oni su oduvijek sareni ) nego boje prirodnih namirnica. nisam prije obracala paznju zasto je bas jagoda ili tresnja crvene boje. shvatila sam da biljni pigmeniti idu u nasu korist i u sluzbu nasega zdravlja.
zasto nebi jeli po pravilu : " DUGNIH BOJA?????" - bit ce zabavno....
ja u svemu volim ludio i sarenilo boja, pa neka bude onda i u mom tanjuru hippyjevski tulum... boje utjecu na naslu psiholosku stranu, pa nek bude veselije i sarenije....
sto raznovrsnije boje , + za nase zdravlje i vitalnost.
krenimo duginim bojama
plavoljubicasta - borovnice, sumsko voce, groždje, kupina, sljiva , patlidjan, crni ribiz, višnja, jagoda, crvena naranča, crno grožđe, bobice bazge, cikla, crveno zelje, ljubičasti luk.
Ljubičasto-plavi savjeti:
- u jutarnji zalogaj zobenih pahuljica umiješate borovnicu, ili pospite sušene borovnice.
crvena - brusnica, malina, trešnja, crveni grah, šipak, jagode, višnje, nar, jabuke, crveni grejp, lubenice, rajčica, crvena paprika, rotkvice, radič, krumpir, tuna i junetina.
Crveni savjeti:
- za doručak ili za međuobrok u jogurtu nekoliko malina.. njami...
- sušenie brusnice
- na tavici s kapljicom ulja naglo prepržite kolutiće crvenog luka i dodajte ih u juhu ili chilli umaku
narancastozuta kombinacija - marelice, mrkva, mango, naranče, dinje, mango, breskve, naranče, ananas, grejp, nektarine, papaja, bundeva, mrkva, kukuruz, šećerac, žuta i narančasta paprika.
Narančasto–žuti savjeti:
- salata od marelice , narance, marelice meni zvuci kao primamljivo.
- nasjeckanu žutu papriku i pospite je po pizzi koju ste spravili od cjelovitog brašna, neka bude i povrce na njoj...
zelena - špinat, krastavac, brokula, kupus, grašak, mahune, paprika, mladi luk, šparoge, rikola, poriluk, leća, dragušac, paprika, prokulica, avokado, jabuka, kivi, grožđe ( u zelenoj boji).
Zeleni savjeti:
- u tjesteninu sa sirom dodate komadiće brokule
- zasto nebi u sendvič s puretinom stavili krastavce, zelenu papriku..????
- za slatko svježe uzbuđenje smrznite bobe grožđa
zastupljenost bijele boje je u cesnjaku, bijeli luku, cvjetaci, celeru, tu sapdaju banane i kruske.
izmedju ostaloga i : mlijeko, kefir, jogurt, jaja, riba.
o svojstvima svih namirnice da ni ne govorim... post je ionako vac predugacak...mislial sam se i time pozabaviti ; ali eto jedna od nih su antioksidacijska, bogatstvo vitamina i minerala... svaka svoja ima svoju posebnost.
uz svu raznolikost boja u tanjuru koju preporucaju nutricionisti , medjutim procitala sam clanaku i kojem nutricionisti preporucuju da se za svaki pojedini dan kombinira 1 boja - vise namjernica te boje. koliko u tome ima logike pitam se...??????
ovako bi to trebalo izgledati iako sam moram priznati skepticna ( mozda jer ne volim nema namirnice) prema ovome sto sam procitala i sada ovdje napisala.
BIJELI DAN
Doručak: kava ili čaj bez šećera, sa zaslađivačem ili bez njega, voda, dvopek, 10 g maslaca.
Užina: milkshake od banane
Ručak: pečeni juneći odrezak, šampinjoni, jogurt
Večera: salata od tjestenine s mozzarellom, 125 g školjki, limun, karfiol, dvije banane.
CRVENI DAN
Doručak: kava ili čaj bez šećera, sa zaslađivačem ili bez njega, 200 g šljiva, 50 g mesa
Užina: sok od rajčice
Ručak: 100 g cikle, 125 g bifteka, dvije rajčice, čaša crnog vina
Večera: juha od rajčice, 100 g tunjevine, miješano povrće (patlidžan, paprika, rajčica) s 5 g masnoće, kriška lubenice.
ŽUTI DAN
Doručak: kava ili čaj bez šećera, sa zaslađivačem ili bez njega, dvije kriške integralnog kruha, med, pola grejpa
Užina: nabujak od riže
Ručak: krumpir-salata, senf, sir, šumske gljive, 5 g maslaca, 30 g badema
Večera: salata od kukuruza, pečeni pileći batak, 100 g kuhane leće, pečena jabuka.
ZELENI DAN
Doručak: kava ili čaj bez šećera, sa zaslađivačem ili bez njega, dvopek, 25 g sira rockforta, zeleno grožđe
Užina: sok od krastavaca
Ručak: šparoge sa žlicom ulja, leća, zelena salata, dva kivija
Večera: juha od tikvica, 25 g parmezana, brokule, zelena jabuka.
NARANČASTI DAN
Doručak: kava ili čaj bez šećera, sa zaslađivačem ili bez njega, voda, pola dinje, jedna naranča, 25 g narančastog sira.
Užina: dvije breskve
Ručak: salata od paprike sa žlicom ulja, malo limuna, octa, senfa, luka i začinskog bilja, 175 g bakalara, mrkva s 5 g maslaca, 150 g manga
Večera: juha od bundeve, 100 g dimljenog lososa ili piletine koju će curry, tj. šafran obojiti u narančasto, salata od naranče i grejpa.
kako se cini??????????????????
bojite li vi dan razlicitim duginim bojama ili 1 boja - 1 dan....???
zasto nebi jeli po pravilu : " DUGNIH BOJA?????" - bit ce zabavno....
ja u svemu volim ludio i sarenilo boja, pa neka bude onda i u mom tanjuru hippyjevski tulum... boje utjecu na naslu psiholosku stranu, pa nek bude veselije i sarenije....
sto raznovrsnije boje , + za nase zdravlje i vitalnost.
krenimo duginim bojama
plavoljubicasta - borovnice, sumsko voce, groždje, kupina, sljiva , patlidjan, crni ribiz, višnja, jagoda, crvena naranča, crno grožđe, bobice bazge, cikla, crveno zelje, ljubičasti luk.
Ljubičasto-plavi savjeti:
- u jutarnji zalogaj zobenih pahuljica umiješate borovnicu, ili pospite sušene borovnice.
crvena - brusnica, malina, trešnja, crveni grah, šipak, jagode, višnje, nar, jabuke, crveni grejp, lubenice, rajčica, crvena paprika, rotkvice, radič, krumpir, tuna i junetina.
Crveni savjeti:
- za doručak ili za međuobrok u jogurtu nekoliko malina.. njami...
- sušenie brusnice
- na tavici s kapljicom ulja naglo prepržite kolutiće crvenog luka i dodajte ih u juhu ili chilli umaku
narancastozuta kombinacija - marelice, mrkva, mango, naranče, dinje, mango, breskve, naranče, ananas, grejp, nektarine, papaja, bundeva, mrkva, kukuruz, šećerac, žuta i narančasta paprika.
Narančasto–žuti savjeti:
- salata od marelice , narance, marelice meni zvuci kao primamljivo.
- nasjeckanu žutu papriku i pospite je po pizzi koju ste spravili od cjelovitog brašna, neka bude i povrce na njoj...
zelena - špinat, krastavac, brokula, kupus, grašak, mahune, paprika, mladi luk, šparoge, rikola, poriluk, leća, dragušac, paprika, prokulica, avokado, jabuka, kivi, grožđe ( u zelenoj boji).
Zeleni savjeti:
- u tjesteninu sa sirom dodate komadiće brokule
- zasto nebi u sendvič s puretinom stavili krastavce, zelenu papriku..????
- za slatko svježe uzbuđenje smrznite bobe grožđa
zastupljenost bijele boje je u cesnjaku, bijeli luku, cvjetaci, celeru, tu sapdaju banane i kruske.
izmedju ostaloga i : mlijeko, kefir, jogurt, jaja, riba.
o svojstvima svih namirnice da ni ne govorim... post je ionako vac predugacak...mislial sam se i time pozabaviti ; ali eto jedna od nih su antioksidacijska, bogatstvo vitamina i minerala... svaka svoja ima svoju posebnost.
uz svu raznolikost boja u tanjuru koju preporucaju nutricionisti , medjutim procitala sam clanaku i kojem nutricionisti preporucuju da se za svaki pojedini dan kombinira 1 boja - vise namjernica te boje. koliko u tome ima logike pitam se...??????
ovako bi to trebalo izgledati iako sam moram priznati skepticna ( mozda jer ne volim nema namirnice) prema ovome sto sam procitala i sada ovdje napisala.
BIJELI DAN
Doručak: kava ili čaj bez šećera, sa zaslađivačem ili bez njega, voda, dvopek, 10 g maslaca.
Užina: milkshake od banane
Ručak: pečeni juneći odrezak, šampinjoni, jogurt
Večera: salata od tjestenine s mozzarellom, 125 g školjki, limun, karfiol, dvije banane.
CRVENI DAN
Doručak: kava ili čaj bez šećera, sa zaslađivačem ili bez njega, 200 g šljiva, 50 g mesa
Užina: sok od rajčice
Ručak: 100 g cikle, 125 g bifteka, dvije rajčice, čaša crnog vina
Večera: juha od rajčice, 100 g tunjevine, miješano povrće (patlidžan, paprika, rajčica) s 5 g masnoće, kriška lubenice.
ŽUTI DAN
Doručak: kava ili čaj bez šećera, sa zaslađivačem ili bez njega, dvije kriške integralnog kruha, med, pola grejpa
Užina: nabujak od riže
Ručak: krumpir-salata, senf, sir, šumske gljive, 5 g maslaca, 30 g badema
Večera: salata od kukuruza, pečeni pileći batak, 100 g kuhane leće, pečena jabuka.
ZELENI DAN
Doručak: kava ili čaj bez šećera, sa zaslađivačem ili bez njega, dvopek, 25 g sira rockforta, zeleno grožđe
Užina: sok od krastavaca
Ručak: šparoge sa žlicom ulja, leća, zelena salata, dva kivija
Večera: juha od tikvica, 25 g parmezana, brokule, zelena jabuka.
NARANČASTI DAN
Doručak: kava ili čaj bez šećera, sa zaslađivačem ili bez njega, voda, pola dinje, jedna naranča, 25 g narančastog sira.
Užina: dvije breskve
Ručak: salata od paprike sa žlicom ulja, malo limuna, octa, senfa, luka i začinskog bilja, 175 g bakalara, mrkva s 5 g maslaca, 150 g manga
Večera: juha od bundeve, 100 g dimljenog lososa ili piletine koju će curry, tj. šafran obojiti u narančasto, salata od naranče i grejpa.
kako se cini??????????????????
bojite li vi dan razlicitim duginim bojama ili 1 boja - 1 dan....???
Objavljeno 20.09.2009.
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!
Ostali postovi
Postoji8komentara na ovu temu
Komentiraj ovu temu
Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija