Akcija: 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Nootropici - "pametni lijekovi" za poboljšanje kognitivnih sposobnosti

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Jeste li ikada čuli za pojam „pametni lijekovi“? Radi se o skupini lijekova koji poboljšavaju mentalne (kognitivne) sposobnosti bez stimulacije središnjeg živčanog sustava, a poznati su pod nazivom – nootropici!

Što su nootropici?

Nootropici su skupina lijekova, dodataka prehrani ili drugih supstanci koji poboljšavaju kognitivne funkcije, posebno izvršne funkcije (različiti kognitivni procesi koji upravljaju cilju usmjerenim ponašanjem), pamćenje, kreativnost i motivaciju kod zdravih pojedinaca.

Upravo je korištenje lijekova koji poboljšavaju mentalne funkcije kod zdravih pojedinaca bez medicinskih indikacija predmet niza rasprava neuroznanstvenika, psihijatara i fiziologa koji raspravljaju o opravdanosti takvog korištenja ove vrste lijekova.

nootropici

Unatoč tome, u 2015. godini je prodala nootropika premašila 1,3 milijarde američkih dolara, a potražnja za ovom vrstom lijekova rapidno raste iz godine u godinu. Prema predviđanjima rasta, do 2014. godine će prodaja doseći šest milijardi dolara što jasno pokazuje o kako brzorastućem tržištu se radi.

Sam pojam nootropika skovao je rumunjski kemičar Corneliu Giurgea 1972. godine, a da bi se supstanca mogla nazivati ovim imenom mora zadovoljavati sljedeće kriterije:

  • Unapređuju pamćenje i sposobnost učenja,
  • Pomažu funkcioniranju mozga pod uznemirujućim uvjetima,
  • Štite mozak od štetnih kemijskih oštećenja,
  • Poboljšavaju mehanizme neuronskog pucanja i
  • Nemaju nikakve sedativne, stimulativne ili toksične učinke.

Poopćeno, supstanca ili lijek se može nazivati nootropikom ako korisniku donosi veću kontrolu nad njegovim neurokemijskim procesima i rezultira bihevioralnim i iskustvenim unapređenjem kvalitete života.

nootropici

Zašto ljudi uzimaju nootropike?

Za nootropike se odlučuju korisnici koji smatraju da im je potrebna bolja kontrola nad mentalnim stanjima te poboljšane kognitivne sposobnosti i raspoloženje. Posebno se često za ovu vrstu lijekova odlučuju studenti ili osobe čiji poslovi zahtijevaju visoku razinu koncentracije i fokusa.

Osim toga, zbog toga aspekta djelovanja nekih nootropika, uzimaju ih i osobe koje imaju slabije socijelne vještine jer postoje nootropici koji poboljšavaju samopouzdanje, potiču razgovorljivost i ekstrovertiranost.

Odnedavno, nootropici postaju i sastavni dijelovi dodataka prehrani za uzimanje prije treninga jer poboljšavaju motivaciju.

Kako djeluju nootropici?

Iako ih se naziva „pametnim lijekovima“, nootropici ne djeluju tako da povećavaju kvocijent inteligencije, ali oni pojačavaju moždane funkcije povećanjem proizvodnje i signaliranja različitih neurotransmitera.

Mozak je mreža milijardi neurona povezanih sinapsama. Neuroni međusobno komuniciraju i djeluju preko kemikalija koje se zovu neurotransmiteri. Kada su ti neurotransmiteri sposobni signale učinkovitije slati, osoba to iskustveno doživljava kao poboljšanu koncentraciju, pamćenje, raspoloženje, poboljšanu sposobnost za procesiranje mentalnih aktivnosti i produljenu i bolju pozornost.

nootropici

Kontinuiranim suplementiranjem pojedinih nootropika, poboljšava se sinaptička plastičnost neurona, što utječe na dugoročno poboljšanje zdravlja i funkcioniranja mozga. Drugi nootropici utječu na vazodilaciju što znači da poboljšavaju cirkulaciju u mozgu čime se mozgu doprema više kisika, nutrijenata i glukoze, primarnog izvora energije koji mozak koristi tijekom dužih perioda fokusa i koncentracije.

Mozak zahtijeva ogromnu količinu energije za obavljanje svoje funkcije, održavanje svijesti i obraćanje pozornosti na vanjsko okruženje. Iako na mozak ide samo oko 2% tjelesne težine čovjeka, on troši oko 20% ukupne energije.

Izvođenje mentalnih radnji, učenje novih stvari, usredotočenost na rad i ostajanje budnim tijekom dana, aktivnosti su koje troše puno energije. Ubrzavanjem cirkulacije i dotoka kisika vrlo brzo se osjeća i veći kapacitet memorije i fokusa.

Dodaci prehrani koji mogu poboljšati opskrbu energijom stanica mozga (poput acetil L-karnitina, kofeina, kreatina, ginkgo bilobe ili vinpocetina) mogu poboljšati fokus, mentalnu energiju i jasnoću. Ovaj tip nootropika posebno je omiljen među studentima za učenje, jer se njihovi učinci osjećaju odmah.

Nootropici također može djelovati na očuvanje i zaštitu mozga. Ti spojevi izravno utječu na razinu kemikalija u mozgu povezanih s usporavanjem procesa starenja. Neki nootropici mogu utjecati na rast neurona i neurita, usporavajući tako oštećenja i procese starenja. Tijekom vremena, to bi moglo potencijalno usporiti znakove starenja poput gubitka pamćenja, pa čak i protiv razvoja poremećaja poput Alzheimerove bolesti.

nootropici

Nuspojave uzimanja nootropika

Nootropici su lijekovi koji su se tek nedavno pojavili na tržištu lijekova i dodataka prehrani i zbog toga je malo provedenih studija koje potvrđuju ili opovrgavaju njihove učinke. Nootropici utječu na ljudski mozak na različite načine, a mnogi od njih još uvijek ni znanstvenicima nisu jasni.

Osim toga, većina neurotropika ciljano utječe na moždane neurotransmitere, a dugotrajna manipulacija sustavom neurotransmitera može rezultirati nizom neugodnih poteškoća, od serotoninskog sindroma, depresije ili anksioznosti. Dodatno, u slučajevima kontinuiranog uzimanja nekih nootropika koji utječu na neurotransmitere u prefrontalnom korteksu, može doći i do ovisnosti.

Stoga, zbog niza nejasnoća koje još uvijek okružuju nootropike, uzimanje ove vrste lijekova ili dodataka prehrani treba dobro promisliti te se posavjetovati s liječnikom ili stručnom osobom, a nikako odluku donositi bez dovoljno informacija i znanja o potencijalnim nuspojavama.

Objavljeno 27.08.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!