Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Moj 1000. tekst: Kako pronaći motivaciju za ostvariti cilj koji postavite?

Image

Ovo je moj 1000. tekst ovdje. Iza mene je 999 tekstova napisanih u 5 godina i jasno je da vrlo često nailazim na pitanje: „Odakle i dalje izvlačiš ideje?“.

I ako ću biti potpuno iskrena, ideje izvlačim iz sebe, ali i iz svega što me okružuje, iz razgovora s prijateljima, iz situacija u kojima se ja ili netko moj nađe, iz tekstova koje čitam na drugim portalima, iz znanstvenih časopisa… i ako se osvrnete oko sebe, uvijek netko u vašoj blizini priča o nekom zdravom receptu, o nekom super treningu, o nekoj novoj hit dijeti ili programu vježbanja ili o nekoj bolesti, zar ne?

I koliko god postoje teme o kojima se priča vrlo stručno i potkrijepljeno i dalje publika traži nove tekstove, traže se instant rješenja, traže se pilule za mršavljenje, treninzi koji će istopiti sve loše što se pojede i načini da se „preko noći“ postignu nemogući rezultati. Uvijek je bilo tako, uvijek će vjerojatno biti.

U moru informacija se komplicira, mudruje i neke jednostavne procese čini iznimno složenima. A računica je bila i ostala – jednostavna. Sve što zaista želite, zaista možete i ostvariti. I ako se sad osvrnete iza sebe i sjetite se nekih neostvarenih ideja, jasno vam je (makar s nekim vremenskim odmakom) da ih nikada zaista niste ni željeli ostvariti. Jednako je s dijetama, treninzima i prehranom.

Rijetki su oni koji nikada nisu poželjeli skinuti koji kilogram viška ili koji nisu donijeli novogodišnju odluku da će krenuti vježbati. I većina je, prije ili kasnije, odustala. Zašto?

novogisnja

Što vas motivira?

Motivaciju možemo podijeliti na intrinzičnu (unutarnju) i ekstrinzičnu (vanjsku). I dok je najčešći trigger za početi s promjenama vanjska motivacija, unutarnja je ona koja znatno češće dovodi do uspjeha.

Pojednostavljeno, ekstrinzična (vanjska) motivacija dolazi u obliku nagrade, a najčešće je to novac ili, sad, u vrijeme društvenih mreža followeri i lajkovi. S druge strane, intrinzična (unutarnja) motivacija je ona koju nalazimo u sebi i triggerirana je ljubavlju prema sebi, sportu, vlastitom zdravlju, rezultatu ili cilju.

I ako razmišljate o promjeni u vlastitom životnom stilu, ako planirate krenuti uvoditi zdravije prehrambene navike ili krećete s treningom, zapitajte se – „Zašto to radim?“ Želite li zaista skinuti kilograme viška jer ćete se bolje osjećati, jer će vaša krvna slika biti bolja i jer ćete imati više energije za svakodnevno funkcioniranje ili se nadate da ćete time postati zanimljiviji osobi do koje vam je stalo ili ćete dobiti više lajkova na Instagramu?

Koji vam je cilj?

Sa 30 godina sam donijela jednu vrlo općenitu životnu odluku, a ona je bila „brinut ću se više o sebi“. Iako sam i dotad redovno vježbala i relativno sam pazila što jedem, ova odluka je povukla za sobom niz drugih odluka koje su bile potrebne da taj prvi poopćeni cilj bude ostvaren.

Briga o sebi, u mom slučaju, kada se raščlani, značila je ovo:

  1. Svaki tjedan ću izdvojite vrijeme za barem 4 treninga.
  2. Svaki dan ću jesti svježe povrće.
  3. Neću naručivati hranu dostavom.
  4. Spavat ću što više mogu.
  5. Slobodno vrijeme ću provoditi na putovanjima.

Ovim malo manje općenitim odlukama svoj poopćeni plan učinila sam malo realističnijim i ostvarivim, a u svoju svakodnevnicu unijela neke prioritete. Naravno, bilo je tjedana s manje od 4 treninga i bilo je situacija kad sam naručila pizzu, ali su to iznimke koje se u 10 godina mogu nabrojati na prste jedne ruke.  

Unutar ovih 5 gore navedenih odluka, i dalje se moglo raščlaniti jako puno manjih odluka koje su donesene u hodu i koje su postale s vremenom dio navike, a koje me danas čine zadovoljnom postignutim.

motivacija

Uživajte u procesu

Koji god da ste cilj postavili, najbitnije od svega je da uživate u procesu koji vam je na putu.

Ako ste odlučili provoditi zdravije navike koje uključuju zdravu prehranu, nemojte se kažnjavati već obroke pripremajte kao nagradu, poigrajte se sa začinima, pripremom… kod nas vam je dostupno nekoliko tisuća zdravih recepata kojima možete napraviti ukusne i zdrave obroke uz koje će dijeta bi ugoda, a ne kazna.

Ako krećete s treningom, pronađite aktivnost koja će vam biti zabavna. Ne vašim prijateljima, već vama. Nekoga veseli trening u teretani, netko je za grupne programe, a netko će se zaljubiti u planinarenje. Pronađite sport za sebe i dozvolite si da se maksimalno date u to. Tek tada ćete moći uhvatiti kontinuitet treninga i imati rezultate.

Bez strasti – nema ništa

Što god da ste odlučili napraviti, koji god vam bio cilj te kojim god putem do njega odlučili stići, potrebna vam je strast. Morate se svim srcem dati u to! Morate se glavom i tijelom predati u ideju koju želite ostvariti i učiniti je prioritetom. Morate svaki korak na putu učiniti strastveno i svjesno da je to jedini način da do cilja dođete.

Pronađite u sebi želju da ostvarite svoj cilj, postavite ga za prioritet i sve druge životne segmente, koliko god možete, prilagodite svojem cilju. Pronađite motivaciju u sebi, uživajte na putu ostvarenja te u ciljnu ravninu ujurite sretni jer ste svoj san ostvarili sami, dajući cijeloga sebe, i dušom i tijelom.

Hvala vam što ste bili uz mene u ovih 1000 tekstova, obećajem da ću jednako strastveno nastaviti dalje!

Objavljeno 19.11.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!