Cori ciklus – proces korištenja laktata iz mišića za energiju
Zdravlje

Cori ciklus – proces korištenja laktata iz mišića za energiju

Ljudski organizam posjeduje dva metabolička puta: aerobni i anaerobni metabolički put. Oni služe kao izvor energije koja je neophodna za vitalne procese u ljudskom tijelu.

Aerobni put podrazumijeva opskrbu energijom uz potrošnju kisika, dok anaerobni metabolizam opskrbljuje ljudsko tijelo energijom bez potrošnje kisika, ali uz proizvodnju mliječne kiseline (laktata). Proizvodnja laktata dovodi do staničnog zasićenja (stanična acidoza koja označava i porast kiselosti) što izaziva bol u mišićima i grčenje mišića.

Naime, tijekom treninga visokog intenziteta, energija se u tijelu stvara iz glukoze, a ciklus koji prolazi u pretvaranju u laktate i dalje naziva se Cori ciklus. Pojednostavljeno, Cori ciklus je niz reakcija kojima se laktat, proizveden tijekom glikolize u opterećenom mišiću pri nedovoljnoj opskrbljenosti kisikom, prenosi krvotokom u jetru i, nakon oksidacije u piruvat, ugrađuje u glukozu. Ona se krvotokom vraća u mišić i izgara u procesu glikolize ili se pohranjuje u obliku glikogena.

Ciklus je nazvan prema Carlu Ferdinandu Coriju koji su 1947. dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu. Cori ciklus je u tijelu moguć dok je mišić u mogućnosti nastaviti s takvom anaerobnom proizvodnjom energije - to vrijeme je između jedne i tri minute, a za to vrijeme se jako poveća koncentracija laktata u mišićima. Corijevim ciklusom se tek dio laktata iz mišića uspijeva pretvoriti u glukozu dok se ostatak gomila i stvara kiselo okruženje.

Kako je rečeno, laktat je krajnji produkt anaerobnog metabolizma u tkivima. Da usporedimo:

 • U aerobnim uvjetima: od jednog mola glukoze dobiva se 38 mola ATP.
 • U anaerobnim uvjetima: od jednog mola glukoze dobiva se samo 2 mola ATP, a laktat se kumulira u tkivu.*

Koji će metabolički put biti aktiviran za proizvodnju energije je određen intenzitetom aktivnosti. Tijekom fizičke aktivnosti niskog intenziteta, aktivan je aerobni metabolički put. Kada su energetski zahtjevi takvog intenziteta da aerobni metabolizam mišića više nije dovoljan za produkciju potrebne energije, aktivira se anaerobni metabolički put.

Tijekom aerobnog metabolizma troši se kisik i glukoza, a stvaraju se energija, CO2 i H2O. Tijekom anaerobnog metabolizma troši se glukoza, a stvaraju se energija, CO2 i mliječna kiselina. Količina energije koja se stvara tijekom aerobnog metabolizma značajno je veća nego u anaerobnom metabolizmu, no aerobni metabolički put znatno sporije oslobađa energiju.

Aktivnosti nižeg i srednjeg intenziteta dobivaju dovoljno energije kroz aerobne procese, dok kod eksplozivnih aktivnosti visokog intenziteta, aerobni put ne osigurava dovoljno energije u kratkom vremenu, što pojačava intenzitet anaerobnog metaboličkog puta. Istovremeno, visokointenzivna fizička aktivnost je vremenski ograničena zbog nagomilavanja laktata. Naime, mišić može nastaviti sa takvom anaerobnom proizvodnjom energije između jedne i tri minute, a za to vrijeme se jako poveća koncentracija laktata.

Dakle, produkt anaerobnog metaboličkog puta je laktat koji difuzijom prelazi u krvotok i dalje do jetre, gdje ga enzim laktat dehidrogenaza pretvara u piruvat. Piruvat se tada procesom glukoneogeneze pretvara ponovno u glukozu. Novonastala glukoza spremna je mišićnim stanicama i eritrocitima ponovno služiti kao izvor energije. Za izvršenje ovog ciklusa potroši se otprilike 4 molekule ATP-a.

Važnost Cori ciklusa je u prevenciji acidoze (laktatne) pod anaerobnim uvjetima u mišiću. Zbog nakupljanja laktata dolazi do grčenja mišića, a jedini način kemijskog iskorištavanja laktata u tijelu je pomoću laktat dehidrogenaze.

*Radonic, Radovan: Uloga određivanja laktata u krvi u diferencijalnoj dijagnozi akutne boli u prsištu, doktorska disertacija, Sveučilište u Zagrebu, 2004.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • Probudite se uz jutarnje vježbe! x 11
  Jutarnje vježbanje izvrstan je početak dana za ranoranioce, ali i za jutarnje spavalice. Upravo nekoliko minuta vježbanja još dok ste u krevetu razbuditi će vas i povećati nivo energije koju ćete osje...
 • Metabolizam - saznajte osnovne informacije x 76
  Naše tijelo se neprekidno obnavlja od "građevnog materijala" koji unosimo u organizam: od hrane, tekućine i kisika. Svi dijelovi tijela tijekom života potpuno se mjenjaju i nekoliko desetaka puta. Me...
 • Znate li kako jednostavno ubrzati metabolizam? x 89
  Zašto neki ljudi mogu jesti skoro svašta, a opet se ne debljaju previše , a drugi iako paze na prehranu, nikako se ne mogu osloboditi suvišnog sala ili se još više debljaju ? Odgovor se može najčešće ...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 05.11.2015
Piše:
Zorana Jagodić