Akcija: 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Zaraza u gymu: Kako nastaviti bezbrižno trenirati?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ponekad je zaista teško pokrenuti se i otići na trening. No, kad dođete na trening zadnje o čemu trebate brinuti jest opasnost od zaraze u gymu i kontakt s nizom različitih bakterija, gljivica i virusa koji bi se u gymu mogli naći.

Prema neki istraživanjima mnogi korisnici teretana nemaju baš zavidnu razinu higijene:

  • Više od 50% vježbača u teretani nakon odlaska na toalet ne opere ruke te nastavi koristiti opremu
  • 35% muškaraca ne briše sprave nakon sebe, dok 25% žena ne briše kardio uređaje nakon korištenja

Ipak, rizik od zaraze nemjerljivo je manji od pozitivnih učinaka koje redovna fizička aktivnost ima na ljudsko zdravlje. Stoga, svatko bi trebao pobrinuti se o vlastitoj higijeni kako bi boravak u teretani za sve bio win-win situacija.

trening

Zaraza bakterijama

Stafilokok i MRSA bakterije mogu živjeti na spravama i opremi u svakom vježbačkom prostoru, od utega, prostirki, do ručnika, klupica i ormarića u svlačionici. Ako se želite zaštititi prije korištenja obrišite sprave i rekvizite vlažnim maramicama koje imate u svakoj kvalitetnijoj teretani te koristite vlastiti čisti ručnik.

Također, ako imate bilo kakve rane na tijelu, prije vježbanja ih dobro prekrijte kako biste maksimalno smanjili mogućnost zaraze. Ne dodirujte lice nakon korištenja sprava i opreme te tijekom treninga barem jednom i po završetku aktivnosti operite ruke.

Savjetujemo da se nakon treninga istuširate i obrišete čistim ručnikom, a ne onim koji ste koristili za prekriti klupice i mašine u teretani. Obucite čistu odjeću, a onu za vježbanje perite nakon svakog treninga.

Gljivična zaraza

Za gljivična oboljenja u ovom slučaju najčešće su odgovorni dermatofiti, skupina gljivica koja uzrokuje jednu od najčešćih gljivičnih oboljenja, atletsko stopalo. Radi se o infekciji kože na stopalu ili nožnim prstima koja se razvija u toplim i vlažnim okruženjima poput garderoba, tuševa, cipela i čarapa.

Gljivična infekcija stopala obično se pojavljuje između nožnih prstiju, ali može biti i na tabanima i na bočnim stranama stopala. Kako bi se izbjegla ova vrsta zaraze savjetuje se redovno pranje, mijenjanje mokre odjeće čak i tijekom treninga ako se pojačano znojite te kupovanje kvalitetne odjeće koja „tjera“ znoj s tijela.

Iako je to u posljednje vrijeme dosta popularno, izbjegavajte hodati i izvoditi vježbe bosi, a pogotovo izbjegavajte bosi hodati po svlačionici.

runik

Virusna zaraza

Najčešće se radi o HPV-u koji uzrokuje različite oblike bradavica. Najčešće se javljaju na stopalima pa izazivaju bolove i neugodu prilikom hodanja. I ova vrsta zaraze je jedan od razloga zašto valja izbjegavati bosonogo hodanje, posebno po vlažnim površinama poput tuševa i kupaonica u teretanama.

Uz ovu vrstu zaraze, moguća je i zaraza virusom herpesom simplexom tipa 1, pa se kao zaštita savjetuje obavezno korištenje čistih ručnika.

I respiratorni virusi izazivaju pažnju, pogotovo stoga jer je teško spriječiti osobe koje su prehlađene da dolaze na trening. Stoga, ako vidite da netko kašlje, kiše ili šmrca u teretani, izbjegavajte mjesto na kojem vježba, a ako mu i pristupite, sve dobro obrišite prije korištenja.

Na kraju, u kontekstu trenutnog straha od zaraze, u slučaju postojanja vidno bolesnih osoba savjetuje se poručiti im da do prolaska bolesti ostanu kod kuće, kako ne bi povećavali rizik zaraze ne druge ljude oko sebe.

Stoga, u zaštiti od zaraze vodite se zdravim razumom, a ne panikom. Redovno brinite o vlastitoj higijeni, od redovnog pranja ruku do korištenja čistih ručnika za trening i tuširanja nakon aktivnosti. Također, redovno mijenjanje opreme za vježbanje i briga o vlastitoj čistoći bit će dovoljni da se zaštitite, ali i da zaštitite druge oko sebe. Onda kad svi budemo brinuli o vlastitoj higijeni i zaraza će biti manje. Stoga, krenimo od sebe…

Objavljeno 29.02.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!