Klikni i iskoristi do 30% popusta na fitness kardio sprave

Borite se s ozljedom? Tijekom treninga osjećate bol i nelagodu? Pročitajte naše savjete!

Image

Iako se ponekad čini da postoji beskonačna količina raznih fitness centara, aerobic programa i različitih napravica za vježbanje, vama ništa od navedenog ne odgovara. Iako imate strahovito izraženu želju za skidanjem kila i dovođenjem svog tijela u formu, vaša prekomjerna težina, starija životna dob i/ili stara ozljeda zagorčavaju vam i samu pomisao na bilo kakav oblik tjelesnog vježbanja. Problem nije uvijek u sposobnosti vašeg tijela da se podvrgne treningu i postigne visoku razinu fitnessa, nego i u krivo odabranom načinu treniranja.

Vježbanje u Abargo Rehab centru

Uobičajeni pristup

Odlučili ste da je vrijeme da se trgnete i da svoje tijelo napokon, najčešće na preporuku liječnika, dovedete u red. Pitate za savjet prijatelja koji je okorjeli vježbač i on vam savjetuje kako krenuti. Kupujete hrpu časopisa, pretražujete bespuća interneta, učlanjujete se u kvartovsku teretanu i vaša pustolovina počinje. No, već na prvom treningu shvaćate da sve vježbe koje ste vidjeli i program treninga koji ste odabrali ne čini baš ugodu vašem i onako bolnom tijelu. Onih 20 sklekova povećalo je žareću bol u ramenu, a od iskoraka vam je koljeno opet nateklo. Sutra zakazujete termin kod svog doktora, a on vam kaže da se morate napokon pobrinuti za svoje tijelo. Pokušavate mu objasniti da ste upravo to i pokušali napraviti, a on vam stavlja pečat na recept za kremu protiv bolova. Kremu utrljavate dva puta dnevno na bolna mjesta. I ponovno mrzite vježbati.

Bol u leđima

Mudar pristup

Najveća pogreška je ne poznavati ograničenja svoga tijela, isto kao i ne poznavati potencijale istog. Vaš prvi zadatak kod odabira načina treniranja je pozabaviti se vašim ograničenjima, ne izbjegavati ih. Ako vas bole leđa, vaš program treninga mora sadržavati elemente koji će vas dovesti korak bliže bezbolnosti. Ako vas boli koljeno potrebno je odabrati vježbe koje neće dodatno pojačati oteklinu i od kojih nećete osjećati kao da vam je koljeno u plamenu. Kad vježbate cilj je da se osjećate bolje, ne gore. Ako nakon treninga ne možete spakirati torbu od bolova ili se noću budite u bolovima, probajte to shvatiti kao jasan znak upozorenja da nešto s vašom trening rutinom nije u redu.

Vježbanje u Abargo Rehab centru

Druga česta greška je ne dati svome tijelu šansu da ispuni sve svoje potencijale. Iako određeni zglob i može biti povrijeđen, to ne znači da je zbog toga limitirano cijelo tijelo. Prije početka vježbanja se svakako posavjetujte s liječnikom ili fizioterapeutom, ali ako ste već odlučili vježbati nemojte dati da vas izgovori udalje od toga da budete fizički aktivni.

Ključno je krenuti polako, i tijekom vremena konstantno napredovati. Danas vam je uspjeh možda hodati brzo, ali ako ostanete uporni imate potencijal ostvariti puno više.

Kad u fitness centru vidite nekoga da izvodi određenu vježbu nemojte ga odmah pokušati iskopirati i napraviti tu istu vježbu. Možda će kod vas ta vježba izazvati bolove. Dobro isplaniran način treniranja ojačat će vaše slabosti, a neće dozvoliti da vaše jake strane oslabe. Dobro dizajniran program držat će vas motiviranim, poboljšati vaše sposobnosti izvođenja aktivnosti svakodnevnog života i nastavit će vam davati izazove na zabavan i osvježavajuć način.

Ako želite poboljšati svoje zdravlje i povećati razinu svoje fizičke aktivnosti, pobrinite se da trening odgovara vašem tijelu.

Vježbanje u Abargo Rehab centru

Kako bi pomogli onima koji su odlučili početi borbu sa suvišnim kilogramima ili su odlučili poraditi na svojoj kondiciji, a istodobno se bore sa ozljedom ili nekim drugim bolnim stanjem, u centru za fizioterapiju, rehabilitaciju i medicinski fitness ABARGO Rehab, pokrenut je poseban program medicinskog fitnessa namijenjen specifičnim potrebama klijenata. Posvećeni smo tome da svakom klijentu pomognemo prevladati ozljedu ili bolno stanje i da mu omogućimo da napokon uživa u vježbanju.

Ivan Golubiček, bacc. physioth.

Email: [email protected]

Tel: 098 765 226

Objavljeno 20.10.2010.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!