Čukalj (hallux valgus) - deformacija stopala od preuskih cipela
Zdravlje

Čukalj (hallux valgus) - deformacija stopala od preuskih cipela

Znate li što su čukljevi? Ako ih imate, sigurno znate jer se radi o neugodnoj deformaciji na stopalu koja izaziva bolove i otežano hodanje i obuvanje.

Naime, čukalj ili deformacija hallux valgus je najčešća deformacija kostiju u suvremenog čovjeka, a dolazi u slučaju iskrivljenja nožnog palca, pri čemu nastaje izbočina na unutrašnjoj strani korijena ovog prsta. Hallux valgus je česta, bolna ortopedska deformacija stopala i gležnja.

cukljevi

Uzroci nastanka čukljeva?

Kako ističu u bolnici Akromion, prirođena ili tijekom života povećana gibljivost prve metatarzalne kosti stopala jedan je od uzroka razvoja valgusa palca. Ovako, pretjerano pomicanje prve metatarzalne kosti dovode do povlačenja palca prema drugim prstima te dolazi do izbočenja glavice prve metatarzalne kosti.

Ovoj deformaciji osim prirodne predispoziciju doprinose i uska obuća i povišene pete, koje izazivaju slabljenje mišića stopala, urušavanja strukture prednjeg dijela stopala, iskrivljavanja palca i formiranja bolne izrasline s unutarnje strane stopala.

cukljevi

Tko je izloženiji nastanku čukljeva?

Nastanak čukljeva događa se i kod muškaraca i kod žena, no žene su ipak znatno češće izložene, čak 9 puta češće od halluxa valgusa obolijevaju žene.

U nekim slučajevima javlja se već u adolescentskoj dobi i vrlo često se javlja na oba stopala. Najčešće se ova deformacija javlja u periodu između 50 i 70 godina. Također, oko 60% pacijenata s halluxom valgusom ima člana u obitelji s istom deformacijom.

Uz izbočinu od pomaknute kosti, nerijetko se bilježe  i burze i kvržice oko korijena palca.

cukljevi

Liječenje čukljeva

Većina deformacija halluxa valgusa može se liječiti konzervativno s odgovarajućim modifikacijama cipela, ortoptijama i udubljenjima. Operacija je indicirana za ublažavanje boli, a odgovarajuće savjetovanje pacijenata i njihova očekivanja su neophodna za uspješan ishod. Važno je razumjeti patogenezu halluxa valgus deformiteta, jer su kirurške mogućnosti liječenja zasnovane na nalazima kliničkih ispitivanja.

Prema postavljenoj dijagnozi liječnik određuje način liječenja. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom, radiološkom snimkom i mjerenjem kuteva između kostiju palca i susjednih dijelova stopala.

Ukoliko se radi o početnoj fazi deformacije kod mlađih osoba, pokušava se usporiti daljnje napredovanje deformacije. Među preporukama je i nošenje široke i udobne obuće koja neće stvarati pritisak na prste e će poticati aktivaciju malih mišića stopala.

U slučajevima težih deformacija, liječnik će preporučiti operativni zahvat kojem je uvijek cilj korigirati funkcionalni nedostatak u prednjem dijelu stopala, u sve tri prostorne ravnine. Također, operacijom se nastoji vratiti palac u normalan položaj te ukloniti bolnu izbočinu i vratiti ravnotežu između tkiva na stopalu.

U postoperativnom periodu pacijent, prateći upute liječnika, polako vraća pokretljivost zgloba preporučenim vježbama, a s početnog oslanjanja samo na petu operiranog stopala, vraća se i na oslanjanje na puno stopalo. Do potpunog oporavka nakon operacije i potpunog povratka svim aktivnostima potrebno je 3-4 mjeseca.

Kako se deformacija ne bi vratila, liječnici savjetuju potpuni prestanak nošenja uskih cipela s visokim petama i korištenje udobne, mekane i šire obuće s individualno izrađenim ortopedskim uloškom. Naime, prevencija će pomoći da se čukljevi ne vrate, ali je treba provoditi predano i dugoročno.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • 5 ključnih faktora za zdravlje zglobova x 11
    Vrijeme je da izdvojimo neke faktore koji utječu na zdravlje zglobova. Tema o kojoj se najčešće priča u domeni funkcionalnosti, ali rijetko holistički, cjelovito i s obzirom na cjelokupno zdravlje zgl...
  • Kad rekreacija zaboli - što poduzeti? x 3
    Dogodi li vam se uganuće, istegnuće, ozljeda mišića ili zgloba, nemojte čekati nego odmah poduzmite određene korake prve pomoći slijedeći postupak RICE (Rest - odmor; Ice - led, Compression - kompresi...
Na forumu ima 1 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Čukalj (hallux valgus) - deformacija stopala od preuskih cipela

ja ih imam, genetski...imaju ih sve žene u obitelji.. i samo jedan savjet.. Imala sam sve, posebne cipele ove one sve neudobno. Otkad sam si kupila skechersice i počela radit jogu vidno su se smanjili i nemam nikakvih problema :) mislim i dalje su tu ali puno manji haha
Esdeath
02.10.18. u 11:29
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 01.10.2018
Piše:
Zorana Jagodić