Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Vodič za kupovinu podloge za vježbanje

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Jedan je rekvizit obavezan ako planirate vježbati kod kuće, a to je dobra i kvalitetna podloga za vježbanje, odnosno prostirka. No, krenete li u potragu za kvalitetnom podlogom za vježbanje naići ćete na ogroman izbor prostirki različitih materijala, teksture, veličine i dizajna.

U ovom vodiču vam donosimo savjete kako odabrati kvalitetnu podlogu za vježbanje koja će biti idealna za treninge koje planirate raditi.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Podloga Insportline EPS

Udobna podloga za vježbanje dimenzija 180 x 60 x 1 cm. Neklizajući materijal EPS.

 • 20,00 €
 • 14,00 €
Prostirka Kineta Club

Prostirka od posebne formule materijala. Udobna, otporna, izdržljiva i ne prokizuje.

 • 22,99 €
 • 16,00 €
Podloga Total Form 10 mm

Mekana, udobna i elastična podloga namijenjena izvođenju različitih vježbi na podu. Protuklizna i si...

 • 16,00 €

Karakteristike podloge na koje trebate obratiti pozornost su:

 • Debljina
 • Materijal
 • Tekstura
 • Prianjanje
 • Dimenzije
 • Stil

mat

Debljina podloge za vježbanje

O debljini podloge ovisi koliko će vam prostirka za vježbanje biti ugodna za korištenje. Pretanke prostirke mogu biti neugodne kod izvedbe vježbi na koljenima, te mogu davati preslabu potporu, a predebele vam mogu onemogućiti čvrsto prianjanje o tlo, koje je izrazito važno kod nekih vježbi, pogotovo kod onih koje testiraju važu stabilnost.

Standardne debljine podloga su od 3 do 15 mm, pri čemu su ove od 3 mm izrazito tanke i daju malu zaštitu od neudobnosti poda, dok su ove najdeblje iznimno dobre po pitanju smanjenja neudobnosti kod udaraca ili pr. klečanja, ali se gubi osjet čvrstoće i stabilnosti prema tlu.

Ukoliko kupujete podlogu za vježbanje joge birajte tanje podloge, debljine 3-6 mm, dok će vam za druge vrste vježbanja biti pogodne prostirke veće debljine, 6-15 mm

Materijal podloge za vježbanje

Materijal od kojeg je napravljena podloga za vježbanje diktira i teksturu i čvrstoću i spužvastost, odnosno koliko će se prostirka prilagođavati pritisku, ali i koliko će biti dugotrajna i zadržati svoj početni izgled i kvalitetu.

Većina standardnih podloga je od PVC-a, odnosno od vinila, te od različitih vrsta gume (NBR, TPE ili EVA) ili pjene (EPS). Podloge novijih generacija su od ekološki prihvatljivijih materijala i reciklirane gume, a ponekad i od prirodnog pamuka ili pluta.

Ako ste alergični na gumu, izbjegavajte podloge napravljene od tog materijala, a prednost dajte PVC ili prostirkama od prirodnih materijala. Također, PVC podloge su jako izdržljive i otporne na dugotrajno i često korištenje. Kad govorimo o spužvastosti podloge, one PVC će i u tom segmentu biti jako dobre, dok će ove od prirodnih materijala biti najmanje spužvaste.

Za prakticiranje joge ili pilates, savjetujemo PVC ili TPE materijale, koji su se pokazali najboljima, dok će za klasične vježbe i gumene i pjenaste podloge biti dobre i dovoljno udobne.

mat

Tekstura podloge za vježbanje

Tekstura podloge određuje koliko će prostirka sprječavati klizanje vježbača. Ako je tekstura neravna, onemogućit će klizanje i smanjiti rizik od ozljede. Istovremeno, ravne podloge će biti puno udobnije kod dodira s kožom.

Ipak, dodani grip (neravna tekstura) na površini podloge osigurava stabilnost vježbanja i smanjuje rizik od klizanja, čak i kod visokointenzivnih treninga u kojima se puno znojite.

Prianjanje podloge za vježbanje

Dok je tekstura karakteristika koja onemogućava vaše klizanje po podlozi, prianjanje je karakteristika koja onemogućava klizanje vaše prostirke po podu na koji je stavite. Ovo je posebno bitno kod visokointenzivnih treninga i izvedbi vježbi poput marinaca, Jumping Jackova ili bilo koje vrste skokova, gdje vam je važno da u doskoku podloga daje sigurnost od pada.

Od materijala, najbolje prianjanje imaju podloge napravljene od TPEPVC materijala. Imajte na umu da podloge najbolje prianjaju kad su čiste i bez ikakvih mrvica, pa ih redovno čistite i čistite podove na koje ih stavljate.

mat

Dimenzije podloge za vježbanje

Podloge se načelno u dimenzijama razlikuju između onih komercijalnih, koje nalazimo u fitness centrima i koje su manjih dimenzija (najčešće su dugačke 100-120 cm) te onih koje se češće kupuju za treninge u udobnosti vlastitog doma.

Ove druge su dužine od 170 do 185 centimetara, dok je širina najčešće 60-61 cm, a može biti u rasponu od 50 do 65.

Kod odabira prostirke za vježbanje, ako ćete na prostirci ležati cijelom duljinom tijela, birajte one koje su dovoljno dugačke i koje će vam omogućiti vježbanje u svim položajima i pokretima. 

Stil podloge za vježbanje

Kad ste prošli sve važne karakteristike, obratite pozornost i na onu koja je možda manje važna što se tiče same kvalitete i sigurnosti vježbanja, ali ima svoju estetsku važnost. Kod odabira podloge možete birati one različitih boja, ali i one s uzorkom. Vježbači jog rado biraju podloge s različitim motivacijskim uzorcima koji dodatno doprinose ugodi vježbanja i izvedbi asana. 

Ukoliko vam je to važno, birajte onu na kojoj ćete se osjećati dobro i koja će se uklopiti dobro u vaš vježbački prostor.

Koju podlogu odabrati za sebe?

Prema aktivnostima, naš savjet je ovakav prema različitim aktivnostima:

mat

Ukupnu ponudu podloga za vježbanje možete pregledati u Fitness.com.hr Webshopu i Fitness.com.hr trgovini

Objavljeno 12.03.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!