Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Vodič za kupnju spinning bicikla: Na što pripaziti prilikom kupnje?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Spinning je aktivnost koja je stekla veliku popularnost od vremena kada se prvi put pojavila na fitness sceni 80-ih godina prošlog stoljeća. U svojim počecima bila je aktivnost isključivo za profesionalne bicikliste koji su imali potrebu nastaviti trenirati tijekom hladnijih mjeseci i tako održavati formu cijele godine, ali ubrzo se počela širiti po fitness zajednicama.

Najveću popularnost može zahvaliti Pelotonu, tvrtki koja i danas proizvodi spinning bicikle čiji su modeli specifični jer imaju velike ekrane na kojima možete pratiti snimljene spinning treninge aktiviranjem članstva. Danas se smatra jednim od najraširenijih fitness programa u koji se možete uključiti u fitness centrima diljem svijeta koje vode certificirani spinning instruktori.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Razlika između običnog sobnog bicikla i spinning bicikla

Iako su i jedan i drugi vrsta sobnog bicikla, kada govorimo o njima, razlikujemo "obični" sobni i spinning bicikl. Jedna je od najvažnijih razlika veličina zamašnjaka, glavnog dijela bicikla koji određuje razinu opterećenja koju svladavamo prilikom treninga. U pravilu spinning bicikli imaju puno teži zamašnjak što posljedično znači da je razina opterećenja veća prilikom treninga na spinning biciklima.

Još jedna velika razlika oblik je bicikla. Kod klasičnih sobnih bicikala najčešće se nalazimo u uspravnom sjedećem položaju koji nije prirodan klasičnom položaju kao kod cestovnih bicikala. Rukohvati su povišeniji a sjedalo je šire nego kod normalnih bicikala. Spinning bicikl svojim izgledom puno više sliči cestovnom biciklu jer je prvotno razvijen za bicikliste kako bi mogli trenirati u zatvorenom prostoru. Odnos sjedala i rukohvata sličan je onom na cestovnim biciklima, što pridonosi realnijem osjećaju vožnje bicikla.

Način korištenja sobnog i spinning bicikla temeljna je razlika kada govorimo o samom treningu. Dok je prilikom korištenja sobnog bicikla moguće isključivo sjediti, spinning bicikl je dizajniran kako bi se jednostavno mogli podići iz sjedećeg položaja i dodatno pojačati snage pedaliranja prilikom većih otpora. Samim time se, uz aktivaciju kvadricepsa, stražnjih loža i listova, aktiviraju i mišići koji inače ne sudjeluju u treningu.

Pedale u sobnim biciklima nisu direktno vezane uz zamašnjak i u trenutku kada prestanete pedalirati one se automatski zaustavljaju iako se zamašnjak i dalje okreće. Kod spinning bicikla pedale su povezane sa zamašnjakom i kada prestanete aktivno pedalirati one se nastavljaju okretati dok se zamašnjak sam ne zaustavi, što produžuje vrijeme u kojem su mišići aktivni.

Karakteristike koje valja imati na umu prilikom odabira spinning bicikla

Prilikom odabira modela u obzir treba uzeti karakteristike koje predstavljaju osnovne dijelove bicikla, ali naravno i odabrati model koji imati ono nešto što je baš po vašem ukusu.

Zamašnjak

Zamašnjak je najvažnija karakteristika koju treba uzeti u obzir kada kupujete bicikl. On čini glavni dio sprave i o težini zamašnjaka ovisi i kakav trening možete odraditi. Što je zamašnjak teži ima veću mogućnost stvarati veći otpor i samim time moći ćete odraditi bolji trening.

S obzirom na to da u sebe pohranjuje kinetičku energiju koja nastaje kada se pokrene, početak pedaliranja je uvijek najteži jer svladavamo njegovu težinu u mirovanju. Težine zamašnjaka kreću se od 6 kilograma sve do 26 kilograma. Cijena spinning bicikla uvelike je određena težinom zamašnjaka kao jednim od najvažnijih dijelova.

Mehanizam i stupnjevi otpora

Druga karakteristika koju treba uzeti u obzir, nakon težine zamašnjaka, mehanizam je otpora koji može biti magnetni, elektro-magnetni ili mehanički kroz sustav trenja. Magnetni i elektro-magnetni mehanizam funkcionira tako da se sustav magneta približava zamašnjaku i tako usporava okretanje i povećava otpor. Mehanički sustav trenja koristi svojevrsnu kočnicu koja usporava okretanje zamašnjaka.

Magnetni mehanizam puno je tiši jer nema direktnog kontakta između magneta i zamašnjaka te je samim time i potrošnja zamašnjaka manje čime mu se produžuje radni vijek.

Stupnjevi otpora mogu se regulirati ručno okretanjem ručice za regulaciju ili pomoću računala, ovisno o modelu. Neki modeli imaju svega nekoliko stupnjeva otpora, dok skuplji i napredniji modeli imaju mogućnost regulacije i do 32 stupnja otpora.

Težina bicikla

Težina bicikla može biti bitan faktor pri odabiru. Teži su bicikli čvršće i stabilnije izrađeni što osigurava da se ne pomiču po podlozi na kojoj se nalaze. Ako vam je bitno da bicikl možete lako premještati po prostoru u kojem trenirate, onda će vam biti bitno da je on što lakši, i u tim je situacijama dobar odabir kupiti gumenu podlogu koja će spriječiti pomicanja bicikla prilikom treninga.

Maksimalna nosivost bicikla

Nosivost bicikla odnosi se na maksimalnu težine osobe koja ga koristi. Svaki bicikl u specifikacijama ima navedeno koja je maksimalna kilaža koju on može podnijeti. U pravilu bicikli koji su teži imaju veću nosivost jer su čvršće konstrukcije i lakše podnose veći teret.

Naravno, maksimalna ne znači i preporučena nosivost, što je u pravilu 10-15 kilograma ispod maksimalne. U obzir treba uzeti da korištenje bicikla pod maksimalnim opterećenjem može imati utjecaj na skraćivanje radnog vijeka bicikla. Maksimalna nosivost spinning bicikala kreće se između 100 i 150 kilograma.

Osnovne funkcije računala

Svi modeli imaju računalo koje može biti baterijsko ili električno i ima u sebi funkcije koje prikazuju najvažnije parametre treninga:

 • brzina kretanja
 • prijeđena udaljenost
 • vrijeme treninga
 • potrošnja kalorija
 • broj okretaja u minuti
 • mjerenje pulsa (svi modeli imaju ugrađene senzore u rukohvatima koji mjere frekvenciju srca)

Dodatna oprema

Dodatna oprema pridonosi kvaliteti i funkcionalnosti spinning bicikla i otvara razne mogućnosti u programiranju treninga. Ovisno o vašim željama i potrebama možete odabrati model koji ima neke od sljedećih dodataka:

 • unaprijed pripremljeni programi vježbanja koji jednostavnim namještanjem na računalu reguliraju razinu otpora
 • pojas za mjerenje frekvencije srca (HRM pojas) dolazi u paket s nekim modelima – treba naglasiti da većina modela dolazi s ugrađenim prijemnikom za HRM pojas koji se može zasebno kupiti ako nije u paketu
 • mogućnost sinkronizacije računala bicikla s aplikacijama kao što su FitShow, Kinomap, BitGym i iConsole+ koje omogućuju postavljanje bilo koje rute bilo gdje u svijetu na Google kartama te iz udobnosti svog doma možete odabrati vožnju u švicarskim Alpama, New Yorku i drugim zanimljivim mjestima. Sinkronizacijom računala i aplikacije automatski se prilagođava otpor u skladu s terenom koji ste odabrali
 • ugrađeni držač mobitela ili tableta kako biste tijekom vježbanja mogli pratiti Spinning treninge putem YouTubea ili gledati omiljenu seriju
 • držač bočice za vodu

Koji model spinning bicikla odabrati?

Iz bogate ponude Fitness.com.hr webshopa ističemo najbolje spinning bicikle prema našem izboru kako slijedi:

Cjelokupnu ponudu spinning bicikala možete pogledati ovdje: Spinning bicikli

Objavljeno 06.05.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!