Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Vizualizacije u vježbama

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ne kaže se uzalud da slika govori više od tisuću riječi, pa se tako i vježbe lakše usvajaju putem vizualizacija. Prisutnost uma pri izvođenju pokreta zamišljanjem, maštanjem i osjećanjem, pomaže u boljoj izvedbi vježbe i boljem rezultatu treninga.

Vježbe koje su fokusirane na spoj tijela i uma kao u yogi i pilatesu, često nose nazive prema životinjama, raznim objektima i ljudskim figurama kako bi zamišljanjem istih uspješno izveli pojedine položaje i pokrete.

Kobra
Kobra

Vizualizacije za što uspješniju izvedbu i rezultat vježbe

Svaka tjelesna aktivnost je efikasnija ako je um prisutan dok tijelo vježba. Ipak, većina ljudi dok vježba odvaja svoje misli i doživljaje od treninga i izvodi pokrete mehanički. Gotovo u svakoj teretani možemo vidjeti nekoga tko istovremeno vježba gledajući televiziju, čitajući časopis ili razgovarajući s kolegom za spravom preko puta.

U njihovom slučaju tijelo i um funkcioniraju odvojeno te su njihovi mentalni i tjelesni procesi na različitim nivoima. Time je i sama izvedba vježbe lošija kao i rezultat koji se njome postiže.

Razmišljanjem kako vježba utječe na tijelo u cjelini, povećavamo učinkovitost pojedine vježbe a u tome pomažu vizualizacije.

Pilates i Yoga koriste vizualizacije u vježbama

Mnogi nazivi vježbi iz yoge i pilatesa imaju opisni karakter iz kojih se već na prvu može iščitati fokus izvedbe vježbe.

Npr: u pilates vježbi "Rolanje kao lopta" sam naziv opisuje da će se tijelo rolati u obliku okrugle lopte, dok naziv vježbe "Stotica" daje naslutiti da će se izvoditi sto pokreta (kroz 5 ritmičkih udaha i izdaha, brojanjem do 100).

Stotica
Stotica

Yoga vježba "Stoj na glavi" nosi titulu: "Kralj primarne yoga serije", kako bi se naglasila važnost i težina izvođenja same vježbe a naziva se i "Asana straha" jer početnicima, pa i iskusnijim yoga polaznicima često ulijeva strah od izvođenja.

Stoj na glavi
Stoj na glavi

Vježbe iz yoge i pilatesa često koriste položaje i pokrete koji oponašaju životinje, ljudske figure i objekte iz svakodnevnog života.

Npr: vježba "Uron labuda" gdje se istovremeno trup i ruke približavaju podu a noge podižu prema gore i obrnuto podsjeća na uron i izron labudove glave i dugačkog vrata u vodi.

Uron labuda
Uron labuda

U vježbi "Morski lav" izvodeći udarce petama oponašamo pokret morskog lava koji u prirodi izvodi udarce perajama.

Artikulacija kralježnice i zdjelice segment po segment u vježbi "Rolanje kukova", opisuje se kroz pomicanje tijela gusjenice, kako bi se naglasilo trajanje i pokret kralježak po kralježak.

Tako je većina yoga i pilates vježbi vođena nastojanjem da se nešto zamisli kako bi se što lakše i uspješnije izvela vježba.

Bilo da pokreti oponašaju životinje: riba, golub, zmija, slon, gušter, objekte: stolica, bicikl, daska, raketa, prirodne pojave: vodopad, zvijezda, ljudske figure: heroj, ratnik i dr., njihovom vizualizacijom lakše pamtimo i izvodimo zadane položaje i pokrete.

Golub
Golub

Uloga trenera kod vizualiziranja vježbi

Opisom pojedine vježbe uz pomoć raznih usporedbi trener pomaže približiti pokret polazniku, potaknuti ga da se lakše fokusira na pravilniju izvedbu i ostvari što kvalitetnije rezultate u što kraćem razdoblju.

Slijede neke od vizualizacija koje pomažu u doživljaju vježbi: napravi čučanj kao da ćeš sjesti na stolicu, usidri tijelo u prostirku kao drvo koje je pustilo korijenje u zemlju, izrasti kroz vrh glave kao dugačka vrpca, savini kralježnicu kao mačka koja se proteže, izduži ruke kao da dotičeš suprotne zidove, posegni rukom kao da piliš dasku po pola, sklupčaj tijelo kao školjka itd.

Koliko ima vježbi, toliko postoji i vizualizacija kako bi u nama probudile maštu, osvijestile doživljaj vježbe i potakle nas na spajanje uma i tijela u pokretu.

Objavljeno 20.01.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!