Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Što je i kako se izvodi Thomasov test?

Image

Thomasov test se koristi da bi se ustanovila pretjerana zategnutost fleksora kuka, odnosno da bi se ustanovila njihova fleksibilnost ili nefleksibilnost.

U fleksiji kuka sudjeluju:

  • M. iliopsoas
  • M. tensor fasciae latae
  • M. pectineus
  • M. adductor longus
  • M. adductor brevis
  • M. gracilis
  • M. rectus femoris
  • M. sartorius

Poremećen opseg pokreta kuka može biti uzrok mnogih sindroma, kao što su patelofemoralni sindrom, bol u donjem dijelu leđa, trkačko koljeno i ostale ozljede koljena.

Zglob kuka je zglob koji se sastoji od glave femura koji se pokreće unutar zglobne plohe zdjelice (facies lunata acetabuli). Facies lunata je konkavno zglobno tijelo nalik na odsječak kugle i prošireno je s labrum acetabulare.

Unutar i izvan zgloba nalazi pet sveza, četiri sveze ekstrakapsularno (izvan zgloba) i jedna sveza intrakapsularno (unutar zgloba). Unutar zgloba nalazi se najčvršća sveza čovjekova tijela (lig. iliofemorale). On je glavna konekcija između donjih ekstremiteta i trupa.

Mišići koji se mogu testirati Thomasovim testom, njihova glavna i sinergistička uloga

Mišići Glavna funkcija Sudjeluju u kontrakciji
m. iliopsoas Fleksija kuka Eksterna rotacija
m. rectus femoris Fleksija kuka Ekstenzija koljena
m. tensor fascia latae Fleksija kuka Interna rotacija, abdukcija

Opis testa

Ispitanik sjedi na stolu tako da su obje noge flektirane u koljenu i vise sa stola. Legne na stol i privuče pogrčene noge na prsa. Nakon toga spusti jednu nogu na stol.

Potrebno je provjeriti je li došlo do pojačanog uvijanja u donjem dijelu leđa, što je česta pojava kod skraćenih fleksora kuka. Ako je moguće ispraviti podizanje donjeg dijela leđa sa stola. Noga na strani koja se ispituje ostaje visjeti dok je druga noga ostaje flektira na prsima.

Objema rukama je potrebno uhvatiti tu nogu za potkoljenicu ispod koljena, ne previše forsirati pritisak na prsa, ali ne ni dozvoliti da se previše odvoji od tijela.

thomas test

Rezultati Thomasovog testa

Thomasov test je negativan ako su donji dio leđa i trtična kost ostali na stolu. Kuk može napraviti 10 stupnjeva posteriornog tilta zdjelice ili 10 stupnjeva fleksije kuka. Koljeno mora ostati u fleksiji pod 90 stupnjeva, također s odstupanjem od 10 stupnjeva.

Thomasov test je pozitivan ako ispitanik nije u mogućnosti zadržati donji dio leđa i trticu na stolu.  Ako dođe do stražnjeg tilta zdjelice ili fleksiju kuka veće od 15 stupnjeva, a kut u koljenu je veći od 90 stupnjeva. Također ako dođe do vanjske rotacije ili fleksije stopala, radi se o zategnutosti jednog od mišića fleksora kuka.

Znak tenzije fleksora kuka kod Thomasovog testa Skraćena muskulatura
Ekstenzija koljena m. rectus femoris
Fleksija kuka m. iliopsoas
Abdukcija kuka m. tensor fasciae latae, ITB
Fleksija stopala m. rectus femoris
Rotacija stopala prema van m. tensor fascia latae i ITB

thomas test

Modificirani Thomasov test

Opis testa

Ispitanik sjedne na rub stola, primi se za nogu ispod koljena za natkoljenicu i zarola se na leđa. Ako se noga podigne od podloge znak je zategnutosti psoasa. U slučaju ekstenzije koljena znak je zategnutosti quadricepsa, a ako dođe no vanjske rotacije stopala vjerojatno se radi o skraćenom TFL ili ITB.

Drugi način ispitivanja je da ispitanik leži na ravnoj podlozi i flektira nogu na prsa. Promatra se reakcija na drugoj (ispruženoj) nozi.

Postoje oprečna mišljenja što se tiče pouzdanosti Thomasovog testa i mjerenju kutova koji se mijenjaju u području kuka ili koljena. Svakako za trenere i rekreativce test može služiti kao pokazatelj za usmjeravanje i ciljano programiranje i planiranje treninga.

Objavljeno 30.01.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!