Probajte ako dosad niste: Što je sandbag (vreća s pijeskom) i koje su njegove prednosti u vježbanju?
Vježbe

Probajte ako dosad niste: Što je sandbag (vreća s pijeskom) i koje su njegove prednosti u vježbanju?

Svaka metoda treninga može se prilagoditi osobnom fitness cilju vježbača, ali i njegovom trenutnom stanju i kondiciji. Kada govorimo o fitness rekvizitima postoje neki koji su specifično namijenjeni pojedinim ciljevima. Primjerice, sandbag ili vreća s pijeskom je fitness rekvizit koji dominantno potiče razvoj funkcionalne snage i kondicije.

sandbag

Usporedba sandbaga i drugih rekvizita

Dok drugi rekviziti često zahtijevaju posebnu tehniku i način izvedbe, sandbag je jedan od najjednostavnijih rekvizita za korištenje i može ga koristiti doslovno svatko. Jedino što je potrebno znati jest način kako pravilno podignuti teret. Dakle, leđa moraju biti ravna, core aktiviran, koljena lagano savinuta… što je zlatno pravilo podizanja tereta, bez obzira radi li se o nekom rekvizitu ili bilo kojem teretu koji želite podignuti primjerice s poda.

Ključ učinkovitosti treninga sa sandbagom vezan je uz pomicanje pijeska unutar vreće. Naime, tijekom serije vježbe primjerice s kettlebellom (girjom), možete uhvatiti ritam i iskorištavati momentum pokreta, čime je podizanje tereta puno lakše. No, sa sandbagom je to nemoguće. Upravo će pomicanje pijeska unutar vreće učiniti nemogućim hvatanje tog momentuma pokreta, a svako ponavljanje je poput prvoga u seriji. Upravo zbog ovoga trening sa sandbagom je puno izazovniji i zahtijeva aktivaciju mišića koji sudjeluju u stabilizaciji za svako ponavljanje, iznova i iznova.

Ukoliko je vaš cilj trening snage, odaberite težu vreću i koncentrirajte se na manji broj ponavljanja, a ako vam je cilj stjecanje kondicije, uspjet ćete to s lakšom vrećom i povećanim intenzitetom i brojem ponavljanja.

sandbag

Koji sandbag odabrati?

Kod kupnje sandbaga odabir težine ovisi o nekoliko faktora, uključujući iskustvo u treningu, snagu, sposobnost i cilj. Srećom, sandbag je rekvizit koji lako možete prilagoditi svojem cilju. Naime, mnogi su napravljeni tako da je pijesak unutar sandbaga u nekoliko vrećica pa ih možete vaditi ili dodavati, ovisno o težini koju želite.

Čak i kada imate vreću od pijeska koju ste sami napravili, možete smanjiti punjenje i tako olakšati vreću. No, kod ovih kućnih izvedbi budite spremni da će pijeska biti posvuda.

Uzmimo za primjer da ste kod korištenja kettlebella koristili onaj od 12 kilograma, a cilj vam je sa sandbagom poboljšati kondiciju i potaknuti topljenje masnoga tkiva. U ovom slučaju odaberite sandbag neke srednje težine. Računajte da, ako ste jednom rukom podizali 12 kilograma, onda sandbag koji podižete s dvije ruke treba imati dvostruko kilograma.

Druga stvar na koju trebate obratiti pozornost jest činjenica ima li sandbag koji kupujete ručke ili ne. Najčešće se ove ručke nalaze na sredini ili krajevima vreće. Vreće s pijeskom koje imaju ručke je znatno lakše koristiti, od samog držanja do bilo kakvih pokreta, pri čemu se bolje možete koncentrirati na pokret, a ne toliko na sami grip i držanje vreće.

sandbag

Sandbag kućne proizvodnje ili original?

Mnogi će vam reći da vreću s pijeskom možete napraviti i sami. U teoriji to je istina. Trebate čvrstu vreću koju ćete željenom količinom napuniti pijeskom i duct tape kojim ćete vreću oblijepiti i učiniti je čvrstom. No, problem s ovim vrećama iz kućne radinosti je njihova izdržljivost, trajnost i ograničenja u pokretu koja s njima imate.

Naime, teško da ćete kod kuće uspjeti napraviti takvu vreću koja će izdržati sva bacanja o pod i pokrete koje ćete izvoditi tijekom treninga. Vjerojatno vas ne veseli ideja da skupljate pijesak po prostoru u kojem vježbate, kao ni to da je vaš sandbag nakon svakog treninga sve lakši i lakši.

Stoga, značajnu prednost u ovom slučaju dajemo profesionalno napravljenim sandbagovima. Naći ćete ih u različitim težinama, vrstama izrade i materijala, pa čak i boja. Osim toga, kvalitetniji sandbagovi imaju „filere“, odnosno pretince u koje možete dodati dodatan pijesak i tako vreću prilagođavati težinom zahtjevima svojeg treninga ili različitim vježbačima.

Neke od vježbi koje možete odraditi sa sandbagom pogledajte u sljedećem videu: 

Sandbag različitih težina možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • 12 vježbi s vrećom pijeska x 23
    Trening s vrećom poznat je već desetljećima, ali je u zadnje vrijeme doživio pravu ekspanziju u SAD-u. Vreća je napravljena od materijala koji je otporan na pritisak svake vrste, izrađuje se u raznim ...
  • Uloga i važnost asistencije prilikom vježbanja sa utezima x 3
    Često smo u fitness centrima svjedoci nepravilne asistencije prilikom izvođenja različitih vježbi. Pogotovo se to dešava kada osobe rade sa velikim težinama. Zbog toga je vrlo bitno da imamo nekog kra...
  • Da li znamo kako naš mišić radi tijekom treninga ? x 14
    Veoma je lako zaključiti da je fitness sport zasnovan na mišićima i sve u vezi njih. Umaramo ih, hranimo, odmaramo, pa opet sve ovo ponovo. Kao što znate, svaki od ovih faktora mora se kombinirati kak...
Na forumu ima 1 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Probajte ako dosad niste: Što je sandbag (vreća s pijeskom) i koje su njegove prednosti u vježbanju?

Prije cca 6 mjeseci uveo sam trening sandbagom kao četvrti trening u tjednu. Zaista mi se sviđa, ali samo kao dodatak na trening sa utezima. Upravo to "migoljenje" dodatno opterečuje mišiće iz kuteva koje ne ciljamo u običajnom treningu. Moja preporuka je da se kupi barem tri sandbaga sa različitim rasporedom ručki i različitih težina....dosta je nespretno dodavati ili smanjivati težinu (vaditi ili stavljati vreće s pijeskom) za vrijeme treninga.
Erich
06.01.19. u 13:47
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 04.01.2019
Piše:
Zorana Jagodić