Prijavi se i osvoji nagradu u "Back to workout" nagradnom natječaju

Koliko ste fit: 10 mjera vaše fizičke spremnosti

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovine

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva pronađi u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu (Vrbani, Središće)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

U Crossfitu postoji natjecanje čije se pobjednike naziva „najfit osobama na svijetu“. No, koji su kriteriji prema kojima bi jedan sportaš mogao biti okrunjen jednom takvom titulom? Je li više fit maratonac ili sprinter ili powerlifter ili bodybuilder koji osvoji Mr. Olympiju? Što je uopće fizički fitness kao kategorija sportske sposobnosti pojedinca?

Upravo je ovo pitanje ono oko kojeg se lome koplja mnogih fitness psihologa, sportaša ili organizatora svjetskih natjecanja. I svatko od njih siguran je da zna odgovor. No, konačno je i na to pitanje definiran odgovor!

Napomena: U ovom tekstu se pojam fitness ne poistovjećuje sa sportom, odnosnom fizičkom aktivnošću, već sa stanjem ili sposobnošću organizma da bude u formi, da bude fit. Radi se o stanju koje se postiže tjelesnom aktivnošću i ispravnom prehranom.

Prema definiciji, fizički fitness je definiran kao „mjera sposobnosti tijela da funkcionira učinkovito i djelotvorno u radu i slobodnim aktivnosti, a, odupirući se hipokinetičkim bolestima (bolesti uzrokovane sjedilačkim načinom života) te da se uspješno nosi s iznenadnim situacijama“.

No, uz ovu kratku definiciju, postoji i šire pojašnjenje te niz testova i mjerenja prema kojima se utvrđuje nečiji fizički fitness. Upravo se kroz te testove može jasnije steći slika što znači „biti fizički fit“ te kako to stanje izmjeriti i prepoznati njegovu važnost.

Slijedi 10 aspekata fizičkog fitnessa koji, kad ih se zajedno promatra, čine fizički fitness u svim segmentima. Značenje svakog od tih aspekata jer zrcaljeno za važnost u svakodnevnom životu.

Tjelesna kompozicija

kaliper

Definicija: Relativna količina masti, mišića, kostiju i drugih vitalnih dijelova tijela

Mjerenje: hidrostatsko mjerenje, kaliper, bioelektrična impedancija i sl. mjerenja

Značenje: Ovo je jedini aspekt fizičkog fitnessa koji nije povezan s performansama, zbog čega ponekad nije ni uključen u mjerenje. Naime, moguće je da osoba bude u visokoj razini fitness forme, a da ima visok udio masti. No, topljenjem masnoga tkiva uz očuvanje čiste mišićne mase poboljšat će se ostali aspekti fizičkog fitnessa poput odnosa jakosti/snage naspram tjelesne težine te ostalih markera općeg zdravlja.

Jakost

Definicija: Sposobnost generiranja sile neovisno o jedinici vremena.

Mjerenje: Radi se više testova za pojedine mišićne skupine, a uključuju maksimalne rezultate na vježbama poput čučnja, potiska s ravne klupe ili mrtvog dizanja u 1-6 ponavljanja.

Značenje: Jakost je potrebna za izvođenje osnovnih funkcionalnih pokreta poput čučnjeva, iskoraka, odguravanja, privlačenja i pregibanja koje ljudi izvode u svakodnevnom životu. Dodatno, mišićna veličina s godinama opada, zajedno s koštanom masom, što može biti usporeno s treningom snage.

Kardiovaskularni fitness

Definicija: Sposobnost sustava cirkulacije i respiratornog sustava da dopremi kisik tijekom neprekinute tjelesne aktivnosti.

Mjerenje: VO2 Max test, submaksimalni test na ergometru

Značenje: Poboljšan kardiovaskularni fitness povećava kapacitet pluća što znači da srce ne mora raditi pod pojačanim naponom da bi pumpalo dostatne količine krvi u mišiće. Kardiovaskularni fitness je važan i za ukupno srčano zdravlje i prevenciju mnogo kardiovaskularnih bolesti.

Fleksibilnost

fleksibilnost

Definicija: Raspon pokreta u zglobu.

Mjerenje: Ne postoji specifičan test zbog velikog broja zglobova u tijelu, ali postaji niz testova istezanja kojima se mjeri fleksibilnost. Među testovima su različiti pretkloni, raznoženja i slični testovi zglobova.

Značenje: Optimalan raspon pokreta različitih zglobova direktno utječe na sve ostale aspekte fizičkog fitnessa. Primjerice, osoba koja ima slabu pokretljivost u fleksorima kuka, teško može doseći maksimalnu brzinu ili izvesti testove agilnosti maksimalnim učinkom.

Mišićna izdržljivost

misicna izdrzljivost

Definicija: Sposobnost mišića da nastave izvoditi ponavljane kontrakcije pod submaksimalnim otporom.

Mjerenje: Testiranje mišićne izdržljivosti zahtijeva testiranje svakog individualnog mišića i skupine. Primjerice, u ovim testovima se nalazi maksimalan broj sklekova, propadanja, zgibova, trbušnjaka i sl.

Značenje: Mišića izdržljivost olakšava izvođenje svakodnevnih fizičkih aktivnosti te umanjuje osjećaj umora nakon njihove izvedbe.

Agilnost

Definicija: Sposobnost brze promjene položaja tijela u vremenu i prostoru uz održanje brzine i točnost

Mjerenje: Različiti testovi trčanja uz promjene smjerova

Značenje: Agilnost nije samo važna u sportovima, već i u svakodnevnom životu. Često su upravo promjene smjera krivac za nastanak ozljeda. Poboljšanjem agilnosti i kontrolom pokreta, smanjuje se ta opasnost, a u sportu se postaje učinkovitiji.

Ravnoteža

balans

Definicija: Sposobnost održavanja ravnoteže tijekom pokreta ili stajanja u mirnom stavu.

Mjerenje: Testovi se izvode na različitim balansnim podlogama dok tijelo mora zadržati određeni položaj. Testovi mogu biti dinamički i statički.

Značenje: Ravnoteža je posebno važna sa starenjem jer sprječava padove i nastanak ozljeda.

Koordinacija

Definicija: Sposobnost korištenja osjeta, poput vida ili sluha, zajedno s dijelovima tijela kako bi se motoričke aktivnosti izvele precizno i tečno.

Mjerenje: Postoje različiti oblici koordinacije, od čega pojedini zahtijevaju različite obrasce kretanja, mišićne skupine ili pozicije tijela, poput pogađanja objekta, vođenja lopte i sl.

Značenje: Koordinacija je sposobnost koju čovjek koristi gotovo stalno, u svakodnevnom životu, od ulaska u vozilo, držeći čašu sa smoothiejem u ruci do sviranja različitih instrumenata.

Snaga

Definicija: Sposobnost generiranja maksimalne sile u minimalnom vremenu.

Mjerenje: Snaga se mjeri nizom testova, koje se može podijeliti prema različitim obrascima kretanja. Primjerice, test snage se može napraviti vježbama poput nabačaja, potiskom, ali i različitim skokovima. Komponente snage su jakost i brzina.

Značenje: sposobnost pomicanja tijela brzo kroz prostor je važno u svim sportovima, ali i u svakodnevnom životu. Primjerice, već i samo ustajanje sa stolice zahtijeva ne samo jakost, već i snagu.

Brzina

plivanje

Definicija: Sposobnost izvođenja pokreta u kratkom vremenskom periodu

Mjerenje: Postoji niz testova brzine, poput trčanja, plivanja, ali i brzine pokretanja ruke, stopala i sl.

Značenje: Neki su sportovi bazirani u velikom postotku upravo na brzini, a ona karakteristika važna je u određenom segmentu za sve postove. Brzina je važna i u svakodnevnom životu, primjerice, ako trebate stići na autobus koji upravo napušta autobusnu stanicu.

Kako je razvidno, prvih 5 aspekata fizičkog fitnessa je povezano sa zdravljem te mogu biti poboljšani treningom, a drugih 5 je povezano uz vještine te mogu biti poboljšani uvježbavanjem motoričkih vještina, osim snage i brzine za čije poboljšanje su potrebni i trening i vještina.

Uz ovih 10 aspekata fizičkog fitnessa, postoji ih još nekoliko koji se također uvrštavaju u pojedina testiranja. To su:

Izdržljivost – koja se naziva i anaerobnim kapacitetom, sposobnošću tijela da obradi, dostavi, pohrani i iskoristi energiju. Postoje 3 metabolična puta energije (energetska sustava): fosfageni, glikolitički i aerobni. Kardiovaskularni fitness se primarno veže za aerobni, dok je izdržljivost povezana s prva dva sustava, koji su uključeni u aktivnosti koje zahtijevaju brzinu i snagu.

Točnost – ovaj aspekt djelomično je pokriven definicijom agilnosti, ali točnost se odnosi na sposobnost kontrole kretanja u određenom smjeru pod određenim intenzitetom.

trcanje

Vrijeme reakcije – također, blisko povezano s agilnošću, definira se kao vrijeme između stimulacije i početka reakcije. Jako je važno u hitnim i iznenadnim situacijama.

Zdravlje, prehrana i opće stanje – iako nisu na popisu, ova tri segmenta su integralni dio svakog fizičkog fitnessa. Točnije, savršen fitness ne može biti dosegnut bez adekvatnog mentalnog fitnessa i pravilne prehrane.

Stoga, da odgovorimo na pitanje s početka teksta: tko je najfit osoba?

Najfit osobom bi se moglo nazvati pojedinca koji ima najbolje rezultate u svim navedenim testovima, što znači da bi osoba trebala zadovoljiti sve kriterije fizičkog fitnessa na najbolji način da bi je se moglo proglasiti najfit pojedincem.

Objavljeno 01.06.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!