Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Mitovi o znojenju - znači li više znoja više potrošenih kalorija?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Vlažan je dan i još vam je jedna kapljica znoja skliznula niz vrat dok ste trčali i dnevnu rutinu ponovno pretvorili u znojnu tjelovježbu. Mislite da što je toplije da ćete sagorjeti više kalorija? Ipak, znojna tjelovježba znači vitku figuru, zar ne? Pa…nemojte se već početi častiti. Pročitajte najčešće mitove o znojenju i tjelovježbi i saznajte bez čega možete.

Stalno se znojimo - Istinito ili lažno?

Istinito. Koža konstantno otpušta vlagu te na taj način regulira tjelesnu temperaturu, iako je to najčešće neprimjetno. Također, to se događa po gotovo cijeloj površini tijela.

Dnevno se najviše može izlučiti 3 litre znoja - Istinito ili lažno?

Lažno. Ovo je jedan od najčešćih mitova o znojenju. Osoba koja živi u hladnijim krajevima može se znojiti i do litre na sat, dok osoba koja živi u toplijim krajevima može se znojiti dvije do tri litre na sat.

Znoj i umor nakon tjelovježbe

Vježbanjem na većoj temperaturi sagori se više kalorija - Istinito ili lažno?

Istinito. Srce mora jače raditi ne bi li osiguralo mišićima dovoljno kisika i slati više krvi u samu površinu kože ne bi li uspješno reguliralo tjelesnu toplinu. Na žalost, broj kalorija koji ćete tako potrošiti zanemariv je i neće vam zaslužiti jedan cijeli sladoled, prije jedan ekstra griz čokolade.

Krema za sunčanje otežava znojenje - Istinito ili lažno?

Lažno. Nemojte da vas ovaj mit o znojenju spriječi da se pravilno štitite od sunca. "Krema za sunčanje ne utječe na mehanizam znojenja pomoću kojeg se vaše tijelo hladi", kaže dermatologinja Brooke Jackon iz Skin Wellnes Center u Chicagu. Zapamtite da ne postoji trajna vodootporna krema za sunčanje stoga ju nanosite svakih dva sata u slučaju izvođenja aktivnosti na suncu na otvorenom.

Rehidracija i osvježenje nakon naporne tjelovježbe

Energetska pića čine razliku - Istinito ili lažno?

Istinito. No, umjereno. Prilikom obilnog znojenja gubite elektrolite koje trebate nadomjestiti kroz hranu i piće. Energetska pića su brzi nadomjestak, ali vodite računa da su često i visoko kalorična. Pobrinite se da ne pijete prazne kalorije kojih se toliko naporno trudite riješiti.

Tijelo se više napreže kada je toplo - Istinito ili lažno?

Istinito. Koža se oslanja na suhoću zraka tako da vlaga iz tijela može lagano ispariti. U vlažnim i toplim uvjetima zrak je zasićen vlagom što otežava znoju da ispari s površine kože. To povisuje tjelesnu temperaturu i uzrok je što se mučite i s izvođenjem najlaganijih vježbi u vlažnim uvjetima. U tim je slučajevima, bitno je rashladiti se. Nosite više slojeva laganije i svijetle odjeće.

Savjet: lagano namočite omiljenu šiltericu vodom prije nego što počnete vježbati vani. Savršeno će vas rashladiti.

Objavljeno 23.05.2011.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!