Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Kako ispraviti posteriorni tilt zdjelice i guranje kukova ispred tijela?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Jedna od najčešćih postura koje se mogu vidjeti u djece tinejdžerske dobi je posteriorni tilt zdjelice i kifotična kralježnica, nekad nazvana Swayback postura. Najlakše objašnjeno, zdjelica je zarotirana tako da se kukovi guraju prema naprijed - van središnje linije tijela dok se gornji dio tijela naslanja prema natrag, sve to je naravno popraćeno rotacijom ruku prema unutra. 

Kao što možete vidjeti na slici, donji dio središnje linije tijela na obje slike kreće iz sredine skočnog gležnja, nakon toga se može vidjeti da na desnoj slici kukovi i trup izlaze prema naprijed dok gornji dio leđa i ramena se naslanjaju natrag. Glava u ovakvoj posture može biti u neutralnom položaju ili imat protruziju prema naprijed.

tilt

Zašto se javlja?

Postoje razni razlozi ali je veoma zanimljivo zašto je specifično nalazimo u djece određene dobi. Naime, prilikom rasta i razvoja se tijelo mijenja, pogotovo djevojčicama pa se nekada na ovaj način one pokušaju sakriti od pogleda društva.

Osim toga ovu posturu mogu imati i osobe koje rade za računalom iz nepravilne pozicije sjedenja kao i ljudi koji prilikom posla puno stoje na nogama. Na ovaj način se mišići “odmaraju” jer se naslanjamo na sebe natrag i to nam daje lažni osjećaj “odmora”.

Kako ispraviti ovakvu posturu?

Ako patite od ovakve posture onda su vam određeni mišići u tonusu koji za njih nije optimalan.

Mišići zadnje lože su napeti i skraćeni dok su nasuprot njih pregibači kuka izduženi i slabi. Osim toga trapez, erector spine i vjerojatno rhomboideusi su slabi izduženi dok su pectoralisi napeti i skraćeni. Zadnja stvar koja nam ostaje je trup: ova postura zahvaća i internal i external obliques te rectus abdominis.

Korak po korak ispravljanja posture:

1. Opusti napete mišiće: lopticom ili rollerom izmasiraj zadnju ložu tako da sjedneš na roller , 2 do 3 minute svaka noga.

2. Istegni zadnju ložu – prihvati nogu rukama te je ispravljaj u koljenu jednu minute svaka strana, donja noga neka je oslonjena na površini a ne savijena u koljenu. 

slika

3. Opusti gluteus – sjedni na lopticu ili roller i masiraj svaki gluteus 2 do 3 minute.

4. Istegni dodatno gluteus, na donjoj slici se može vidjeti postupak istezanja gluteusa – prekriži noge, provuci ruku između nogu, prihvati se za koljeno i ako je potrebno jače istezanje dodatno rukom guraj koljeno od sebe. 

istezanje

5. Aktiviraj pregibače kuka sjedeći na stolici blagim podizanjem stopala od poda, napravi 10 ponavljanja na svaku nogu zadržavajući gornju poziciju 2 do 5 sekundi 

istezanje

6. Izmasiraj prsne mišiće rollerom ili lopticom, 2 minute svaka strana

7. Aktiviraj mišiće leđa s vježbom koja koristi elastičnu traku, 15 sporih ponavljanja. Izvedbu pogledaj u videu:  

8. Vježbaj anteriorni i neutralni tilt zdjelice, prvo tako da sjediš na stolici a onda i dok stojiš – minutu ili dvije fokusirajući se na pokret koji dolazi iz zdjelice

tilt

 

Objavljeno 03.02.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!