Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Odgovaramo na 6 najčešćih ženskih pitanja o fitnessu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kao netko kome je svijet fitnessa već dugi niz godina u središtu pozornosti imala sam pregršt prilika čuti različita pitanja od strane velikog broja žena, od kojih su neka bila upućena direktno meni, a neka su do mene došla slušajući razgovore drugih.

Pitanja su naravno varirala ovisno o svakoj individualnoj situaciji, ali bez obzira na to najčešće se provlačila ista tematika, set identičnih pitanja na koje ću u ovom tekstu pokušati dati odgovor kako bi tako pomogla onima koji su još uvijek u nedoumici oko istih.

fit zena

1. Koji je najbolji način mršavljenja, odnosno gubljenja masnoća?

Ne tražite najbolji način jer isti za sve ne postoji osim neizostavne činjenice da morate biti u kalorijskom deficitu. Pogledajte gdje se sada nalazite, kako trenutno izgleda vaša prehrana i koliko ste aktivni tijekom dana te razmislite o tome gdje biste mogli uvesti potrebne promjene. No, ne gladujte!

Postupno i umjereno rezanje kalorijskog unosa ne samo da će vam minimizirati rizik od brzog udaranja u zid i odustajanja, već će vam i većim dijelom sačuvati vrijedne mišiće, pogotovo ako uz to još i trenirate. Trebali biste si jelovnik urediti tako da jedete najviše što možete, a pritom naravno i dalje gubite na težini. Usvojite dobru praksu uvođenja novih promjena svakih tjedan do dva pri čemu vodite računa o tome da pratite svoj napredak na način koji vam je najlakši kako biste uvijek znali gdje ste i time mogli korigirati svoj smjer.

Drugi način postizanja deficita je naravno kroz aktivnost. Dok će vam trening s opterećenjem pomoći u tome da stimulirate svoje mišiće i tako ih održite ili čak povećate, bilo koja dodatna fizička aktivnost može povećati vašu dnevnu potrošnju energije pa time i lakše osigurati kalorijski deficit na kraju dana.

zena trcanje

2. Nikako da ostvarim svoj cilj, što radim krivo?

Mnogo je onih koji se godinama bezuspješno trude ostvariti svoj cilj. Prije nego krenete s negativnim i sabotirajućim razmišljanjem u vezi toga zapitajte se: Da li, na koji način i koliko često pratim svoj progres?

Ako nemate naviku praćenja istog bit će vam teško znati da li ste na pravom putu. Događa se često da su ljudi uvjereni da jedu pravilno i zdravo dok u stvarnosti pretjeruju s kalorijskim unosom, čak i nutritivno bogate hrane. Dovoljno je i samo par dana posvetiti osvješćivanju onoga što radite i rezultata koji iz toga proizlaze kako bi mogli sagledati realnu situaciju i kako biste bili spremni napraviti potrebne promjene.

S druge strane, ako vam ta praksa nije strana ali unatoč tome se ništa ne događa rješenje može biti u jednostavnim korekcijama kalorijskog unosa, čak na način kojeg niste očekivali. Tako npr. netko tko je duži niz godina u restrikciji s hranom može imati benefite od laganog podizanja kalorija iz hrane ili pak smanjivanja pretjerane aktivnosti kako bi uravnotežio svoj metabolizam i počeo vidjeti rezultate.

zena

3. Što bih trebala jesti?

Unatoč nekim poznatim općim pravilima na kojima se temelji zdrav način prehrane i mnoštvu informacija kako, kada i što jesti kako bi postali i ostali fit odabir prave hrane za neke i dalje ostaje poprilično zbunjujući zadatak, a za neke čak i nemoguća misija.

Iako odgovor na ovo pitanje ovisi o vašem načinu života, preferencijama i ciljevima ono što je definitivno točno je to da ne morate pratiti niti jednu specifičnu popularnu dijetu, odnosno način prehrane kako biste postigle svoj cilj. Ako nemate neke alergije, intolerancije na hranu ili neke posebne dijagnoze ni na jednu hranu ne gledajte kao na lošu i ne tražite neke posebne namirnice koje će vas same po sebi dovesti do cilja.

Ne postoji magična namirnica koja to može. Ono što se broji je samo ono što radite tijekom vremena, dakle način na koji se općenito hranite, koliko se krećete, pa i način na koji razmišljate. Sjećate se kalorijskog deficita iz prvog pitanja? To je o čemu biste trebali voditi računa, prije nego se počnete zamarati detaljima oko pojedinih namirnica. Time ne kažem da je nebitno što jedete, itekako je bitno, no ako niste u kalorijskom deficitu nećete ostvariti to što ste si zamislili bez obzira na to što jedete zdravo.

bicikl

4. Koje vježbe da radim kako bih se riješila celulita?

O da, ovo je definitivno jedno od najčešćih pitanja koje sam imala prilike čuti, a i osobno sam se isto pitala dugi niz godina kao netko tko je prirodno sklon tome problemu. Uvijek sam tražila neku posebnu vježbu koja će me osloboditi muke, uvjerena da tako nešto postoji i da je samo to dovoljno raditi da izbrišem svaki trag istog.

Dakle, žene moje drage, istina je to da samom vježbom celulitom zahvaćenog dijela tijela bez drugih promjena u načinu života nećete utjecati na gubitak tih masnih jastučića točno tamo gdje biste htjeli. Iako je itekako točno da određenim vježbama utječemo na jačanje mišićnog, a ujedno time i samog vezivnog tkiva što nam sve treba za lijep i zategnut izgled kože, celulit kojeg vidite nastao je prvenstveno radi viška masnoće koji čini pritisak na oslabljeno vezivno tkivo, kao i radi nakupljanja vode u okolnim tkivima.

A da bi navedeno riješili ili bar poboljšali stanje morate se vratiti na prvo pitanje, te uz dobar plan treninga ponoviti gradivo o kalorijskom deficitu te početi piti više tekućine. To je samo još jedan dokaz koliko su pravilna prehrana i dobar trening usko povezani i nužni za kvalitetne rezultate.

bugarski

5. Kako se nositi s dobitkom na težini u periodu mase?

Ako mislite da sam se zabunila u vezi ovog pitanja, ne brinite, pitanje stoji. Sjećam se perioda kada sam i sama naumila poraditi na dobivanju kilaže kako bi pokušala izgraditi nešto mišićne mase i pritom se nisam osjećala dobro. Kako prijeći preko toga i nastaviti dalje mirne glave? Prije svega zapamtite – to što radite je privremeno.

Kada ostvarite to što ste zamislili, vratit ćete se svojim starim navikama, ali s više zadovoljstva i iskustva. Poštujte različite periode u svom životu, iz svakog od njih možete izaći mudriji. Uz to, pokušajte se fokusirati na neke druge stvari osim izgleda. Trenirajte jer se tako dobro osjećate, ne samo radi toga da izgledate bolje.

Posvetite se drugim ljudima, hobijima, vašem poslu. Nađite ono što vas zbilja čini sretnima, a nije povezano s onim kako izgledate i bit će vam puno lakše psihički i fizički proći kroz taj proces.

mrtvo

6. Koliko često moram trenirati?

Odgovor na ovo pitanje je kompleksan jer zahtijeva uzimanje u obzir mnogih faktora, ali jedan od najvažnijih zasigurno je vaš tjedni raspored. Ako trening 5-6 puta tjedno zahtijeva da cijeli vaš život stane zbog toga, to nije nešto što je za vas optimalna opcija.

Ovisno o tome što želite, dobre rezultate možete napraviti i s duplo manje treninga, pogotovo ako ste tek početnik. Trening cijelog tijela 2-3 puta tjedno mogla bi biti itekako dobra taktika za kvalitetan start. Konzistentnost je uvijek na prvom mjestu, i u prehrani i u treningu i ako to ne možete postići s nekim planom onda taj plan za vas nije dobar izbor sve i da je najbolji na svijetu.

Naravno, na svako ovo pitanje teško je dati jedan odgovor jer smo svi priča za sebe, ali ovi nadam se da ćete čitajući ove odgovore dobiti barem malo više jasnoće u vezi nekog pitanja koji vas muči. Za detalje je ipak potrebno obratiti se nekome tko će na temelju vaše jedinstvene priče smisliti plan samo za vas.

Objavljeno 16.04.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!