Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

3 savjeta kako se riješiti lošeg izgovora: "Nemam vremena za trening!"

Image

Ako ste osobni trener ili ste osoba koja planira početi vježbati sigurno ste se susreli s izgovorom: „Nemam vremena za vježbanje!“. Čak i oni koji u nekom trenutku krenu vježbati, često imaju taj izgovor za otkazivanje ili preskakanje treninga.

No, bez konzistentnosti, napredak se neće dogoditi. Ovo je jednako frustrirajuće i za vježbača i za osobnog trenera, pogotovo što često vježbač sumnja u trenerove sposobnosti jer su rezultati izostali. No, postoji rješenje i zove se – upravljanje vremenom.

Donosimo 3 savjeta kojima možete poboljšati vlastito upravljanje vremenom, pronaći vremena za trening i zaboraviti na dosadašnje (loše) izgovore:

1. Briga o sebi mora biti prioritet!

Kada imate malo vremena, teško je posvetiti se sebi i treningu. Često se događa da ujutro imate lijepo sređen plan, no do poslijepodne taj je plan izokrenut naglavačke. No, u ovom trenu važno je koncentrirati se na unutarnju motivaciju koja će brigu o sebi učiniti prioritetom, a sve ostalo staviti na drugo mjesto.

Za postići ovaj cilj potrebno je strpljenje, ali i obraćanje pozornosti a rezultate koji dolaze kada su treninzi redoviti i kada ih se ne preskače. Također, unutarnja motivacija koju svakako treba naglasiti je i ona potaknuta raspoloženjem koje se popravlja nakon treninga, boljim savladavanjem stresa, boljom koncentracijom i produktivnošću te poboljšanim samopouzdanjem.

Stoga, pronađite u sebi motivaciju da trening učinite prioritetom u danu, radi svih pozitivnih učinaka koje on ima i kratkoročno i dugoročno na vas te ćete automatski prestati tražiti izgovore da trening propustite i preskočite.

trening

2. Napravite raspored!

Tijekom vikenda napravite plan termina u kojima ćete odraditi treninge u narednom tjednu. Upišite termine u svoj kalendar i na taj način onemogućite upisivanje bilo čega drugoga u te, već zadane termine. Napravite prostora u rasporedu za trening, a ne da čekate nakon što sve drugo isplanirate, hoće li vam ostati koji slobodan termin da ga odredite za vježbanje.

Ako radite s osobnim trenerom, savjetujemo da uzmete fiksne termine kako biste lakše mogli organizirati raspored te treninge doživjeli kao svoje tjedne obaveze, jednako važne kao i sve drugo što upisujete u svoj raspored.

Budite realistični oko svojih mogućnosti: nema smisla da upišete 5 termina u tjednu, pa budete sretni ako odradite 3. upišite ih onoliko koliko ćete ih zaista i odraditi i pokušajte svaki tjedan odraditi isti broj treninga kako biste uhvatili kontinuitet.

Nakon nekog vremena, posebno ako imate fiksne termine, uhvatit ćete ritam treninga i steći naviku i više nećete uopće razmišljati kad vam je trening već će on postati dio tjednog rasporeda, baš kao što je i odlazak na posao ili slične fiksne aktivnosti.

prehrana

3. Osvijestite sitnice koje možete promijeniti!

Ako zaista imate toliko gust raspored da (ovaj tjedan) nemate vremena za trening, savjetujemo da u svakodnevni život unesete neke sitne promjene koje će vam pomoći da i dalje budete aktivni i doprinesete svojem zdravlju i formi. Možemo to nazvati „sve ili ništa“ načinom razmišljanja u kojem ćete u svakodnevnim situacijama pronaći trenutke koje možete iskoristiti za poboljšanje vlastitog fitnessa. Male promjene mogu dugoročno napraviti velike pomake.

Primjerice, dok ujutro kuhate čaj napravite seriju čučnjeva. Umjesto sjedenja na kavi nakon ručka, to vrijeme iskoristite za hodanje. Lift zamijenite penjanjem po stepenicama. Ako ste na previsokom katu, izađite iz lifta 4 kata ranije, pa se ta 4 kata popnite po stepenicama.

Ako ste u restoranu birajte obrok koji će biti zdraviji, poput lagane salate ili odreska s povrćem sa žara. Tijekom vikenda napravite obroke za cijeli tjedan da imate kontrolu hrane koju pojedete. Uvijek uza se imajte bočicu vode kako biste redovito pili. Nijedna od ovh aktivnosti ne zahtijeva puno vremena, a opet u ukupnom danu napravi veliku promjenu koja će imati pozitivan ishod. Ovim izmjenama, lakše ćete se vratiti i u trenažni proces kada vam se gužva sa slobodnim vremenom smiri i kada opet budete imali vremena za redovne treninge.

Iako vam se ova tri savjeta čine jednostavna za slijediti, i dalje postoji jako velik broj ljudi koji ih ne uspijeva slijediti i pronaći vremena za sebe i trening. Stoga, već sa samo ove 3 promjene u svakodnevnom životu možete učiniti jako puno za svoje zdravlje, odnos prema sebi, samopouzdanje i bolji fizički izgled.

Objavljeno 24.10.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!