Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Vrste aerobic programa i koji odabrati

Image

Sve veći izbor aerobic programa rekreativce nerijetko zbunjuje i teško se snalaze u odabiru idealnog, kako zbog slabe informiranosti, tako i zbog nesigurnosti što bi zapravo htjeli.

Najvažnije je svakome tko se odlučio rekreirati kroz aerobic, postaviti sebi pitanje: Je li cilj izgubiti na težini ili oblikovati tijelo?, Želim li i jedno i drugo?, Ili se jednostavno hoću zabaviti i osjećati bolje? Da li želim trening u kojem ću nakon nekog vremena znati redoslijed vježbi ili program u kojem ću svaki put izvoditi različite koreografije?

Aerobic

Istodobno treba imati na umu da se iza različitih naziva aerobica često krije potpuno isti program i obrnuto. Najčešće to ovisi od jednog do drugog fitness centra, a nerijetko i o samom voditelju koji osmišljava trening.

Svaki aerobic program prema pravilima struke mora sadržavati: zagrijavanje (warm up), kondicijski dio (conditioning), smirivanje (cooldown) i istezanje (stretching).

Rekreativcima je najbitnije odlučiti se hoće li pohađati program u kojem je u glavnom kondicijskom dijelu sata naglasak na razvoju aerobne izdržljivosti tj. izvođenju koreografija ili na vježbama oblikovanja tijela.

Zatim se treba raspitati da li je program namijenjen naprednim vježbačima ili početnicima, pa stoga da li se izvode komplicirani koraci visokog intenziteta koje prati brza glazba, jednostavni koraci niskog intenziteta uz sporiju glazbu ili kombinacija prvog i drugog.

Aerobik

Aerobic programi se u najširem smislu prema intenzitetu dijele na:

  • programe niskog intenziteta (low impact) u kojima se koraci izvode tako da je jedno stopalo uvijek u kontaktu s podlogom (npr: V step korak)
  • programe umjerenog intenziteta (moderate impact) u kojima se koraci izvode tako da se obje pete mogu dići od podloge, dok prsti ostaju na podlozi (npr: Lounge korak)
  • programe visokog intenziteta (high impact) u kojem se koraci izvode tako da su u nekom trenutku oba stopala u zraku (npr: Jumping Jack korak)

Aerobic programi se prema upotrebi rekvizita najčešće dijele na: step aerobic i hi lo aerobic.

Razlika između ta dva programa je što se u step programu upotrebljava step klupica na kojoj i oko koje se izvode pokreti vrlo često svojstveni samo tom programu (basic, straddle, across the top…), dok se u hi lo-u koraci izvode bez upotrebe rekvizita na podlozi na kojoj se vježba (chasse mambo, grapewine…).

Također prema upotrebi rekvizita razlikujemo: slide aerobic na klizećoj podlozi, aqua aerobic u vodi, new body uz primjenu bučica, body pump uz primjenu dvoručnih utega, body workout uz primjenu raznih rekvizita…itd.

Popularnost su postigle i vrste aerobica koje kombiniraju pokrete iz raznih borilačkih sportova (tae-kwon-do-a, karatea, boksa…) pa tako tae bo predstavlja energičan trening visokog intenziteta u kojem high kickovi jačaju abdomen, bedra i stražnjicu, a udarci rukama (direkt, aperkat I kroše) oblikuju bicepse, tricepse i leđa, dok fit box predstavlja aerobic sa elementima boksa i upotrebom fokusera kao rekvizita.

Prema vrsti glazbe razvili su se i razni plesni aerobic programi u kojima su koraci i glazba preuzeti iz plesa koji ih formira: latino aerobic, salsa aerobic, funky aerobic, afro aerobic, hip-hop aerobic, jazz aerobic, kombinacije…

Prema dobi aerobic se dijeli na: fit kids namijenjen djeci, aerobic za odrasle namijenjen najvećem broju rekreativnih vježbača, aerobic za starije ili osobe sa problemima koštano-zglobnog sustava gdje se koriste jednostavniji koraci sa naglaskom na vježbe istezanja, fit mama – aerobic za trudnice gdje su vježbe osmišljene isključivo za tu skupinu.

Aerobik

Danas su aerobic programi najčešće podijeljeni prema cilju treninga na workout programe (vježbe oblikovanja tijela) i kardio (kondicijske) programe.

U workout programima se uz pomoć malih jednoručnih utega (težine 0.5 – 2 kg), vrećica sa pijeskom, traka, guma, velikih i malih lopti, ringova, štapova, step klupica lift setova…, izvode kretnje u aerobnom režimu rada, s ciljem povećanja repetitivne snage mišića, mišićne izdržljivosti i definicije, te smanjenja potkožnog masnog tkiva, Velika prednost im je je što se treninzi odvijaju u laganijem tempu rada (niskom do srednjem intenzitetu), sa jednostavnom koreografijom ili bez nje, te su stoga primjereni svima bez obzira na dob i trenutnu formu. Najčešće se nalaze pod nazivima: body workout (body sculpt, body styling, body tonning, body shaping, callenectics...), new body, new body step, lift, body pump...

S druge strane kardio (kondicijski) programi predstavljaju sve aerobic programe srednjeg do visokog intenziteta kojima je primarni cilj povećanje aerobne izdržljivosti (kondicije) i redukcija potkožnog masnog tkiva a ovisno o vrsti i tempu glazbe, složenosti koreografije, upotrebi rekvizita razlikujemo: hi lo (fat burning, aero mix, conditioning, dance aerobic…), step, tae bo, fit box…

Upravo zbog različitih interesa, nivoa treniranosti, dobnih skupina vježbača i na kraju noviteta koje nam postavlja fitness industrija iz sezone u sezonu visoko kvalificirani aerobic stručnjaci osmišljavaju nove programe, metode i pristupe vježbanja. Na kraju nam preostaje da isprobamo što više vrsta aerobica i na temelju iskustva zaključimo što nam najviše odgovara!

Objavljeno 27.10.2010.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!