Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Hot yoga – vježbajte na 37 stupnjeva i otopite višak kilograma!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Hot yoga je intenzivna vrsta yoge koja se sastoji od vježbi snage, fleksibilnosti, izdržljivosti i ravnoteže u trajanju od 75 minuta, a prakticira se u zagrijanoj prostoriji na 37 stupnjeva i 50 posto vlažnosti zraka.

Ako vam je cilj potrošiti suvišne kalorije, očistiti tijelo od štetnih tvari, smanjiti mogućnost prehlada i osjećati se puni energije – Hot yoga je idealna za vas.

Namijenjena je svim vrstama treniranosti, od potpunih početnika do naprednih vježbača i profesionalnih sportaša, koji često biraju Hot yogu kako bi pospješili svoje sportske rezultate.

Svaki polaznik vježba u okviru vlastitih mogućnosti, te neovisno izvodi li početnu ili naprednu verziju asane (položaja), osjetit će niz dobrobiti ako je izvede pravilno.

joga

Iako se na Hot yoga satovima najčešće izvodi Hatha yoga stil – klasični, sporiji stil koji naglašava pravilno izvođenje asana, usklađeno disanje, gipkost i izdržljivost, Hot yoga može biti svaka vrsta yoge koja se izvodi u zagrijanoj prostoriji kako bi se kroz položaje povećala individualna fleksibilnost.

Najpoznatiju Hot yogu na svijetu naziva Bikram yoga, osmislio je davne 1974. godine Bikram Choudhury na Bikram koledžu u Los Angelesu, a posebnost te vrste yoge je što se prakticira u zagrijanoj prostoriji na 40 stupnjeva uz vlažnost zraka od 70 posto. Takvi uvjeti dodatno pomažu u zagrijavanju i istezanju mišića, ligamenata i tetiva, a znojenje izazvano toplinom potiče detoksikaciju.

Vježbači u 90 minuta sata izvedu 2 paranayame (vježbe disanja) i uvijek isti slijed od 26 asana u dvije serije – u prvoj seriji se svaki položaj zadržava 60 sekundi, a u drugoj seriji 30 sekundi. Postoji i napredna serija od 84 položaja koju podučava Bikram Choudhury.

Suprotno od ostalih stilova yoge, Bikram yoga se prakticira ispred ogledala, čime naglašava tjelesni aspekt.

joga asana

Možete li se ozlijediti vježbanjem Hot yoge?

Kao i u svakoj vrsti treninga, ozljede su moguće ako se ne provode pod nadzorom certificiranog yoga učitelja i ako se svakom vježbaču ne pristupi individualno, usmjeravajući ga na izvođenje asana u skladu s njegovim trenutnim sposobnostima. Vježbači često misle kako ih učitelj podcjenjuje ako im na prvom satu zada lakšu varijantu vježbe.

No, kao i kod svakog učenja, uvijek krećemo od jednostavnijih prema složenijim kretnjama. Prakticiranjem početnih položaja, te postupnim prelaskom na naprednije, pod uvjetom da osluškujete trenutno stanje svoga tijela – raspoloženje, količinu umora, neispavanosti, donijet će vam niz dobrobiti bez rizika od ozljeda.

joga

Prednosti Hot yoga sata:

  • na jednom satu možete potrošiti od 500 do 1000 kcal, ovisno o vlastitom angažmanu
  • prakticiranje yoge u zagrijanoj prostoriji potiče sagorijevanje masti i čišćenje tijela od štetnih tvari
  • znojenje pomaže u hlađenju i čišćenju tijela od toksina (npr. pesticida nakupljenih hranom)
  • dolazi do uspješnijeg razvoja fleksibilnosti: kada su mišići zagrijani, mogućnost dubljeg istezanja je veća
  • vlažnost zraka od 60-70% pomaže u optimalnoj funkciji pluća, sprječava probleme dišnog sustava, te smanjuje mogućnost prehlada, gripa i viroza
  • nakon sata se stvara osjećaj poletnost i energiziranosti, što pomaže u smanjenju stresa
  • pomaže u boljoj fokusiranosti - zbog otežanog disanja u toploj prostoriji, primorani ste koncentrirati se na kvalitetan obrazac daha

Nedostaci Hot yoge:

  • dovodi do dehidratacije, posebice ako ne opskrbite tijelo s dovoljno vode prije sata
  • vrućina može izazvati malaksalost, pa se tada treba fokusirati na pravilan obrazac daha ili privremeno napustiti prostoriju
  • moguće je ozlijediti se prilikom pretjeranog istezanja, jer se zbog vrućine stvara privid da ste fleksibilniji od vaših vlastitih mogućnosti

joga asana

Tko treba izbjegavati Hot yogu

Iako postoje brojne gore navedene dobrobiti Hot yoge, izbjegavajte ovu vrstu tjelovježbe ako ste trudni, imate problema sa srcem, hipertenzijom ili općenito ne podnosite velike vrućine. Prije prakticiranja prvog Hot yoga sata, provjerite opće zdravstveno stanje i posavjetujte se s liječnikom.

I na kraju, želite li isprobati drukčiju vrstu treninga koja vam pomaže u reguliranju tjelesne težine, detoksikaciji i podizanju energije, svakako isprobajte Hot yogu.

Objavljeno 01.04.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!