SUP – najbrže rastući sport na svijetu!
Sport

SUP – najbrže rastući sport na svijetu!

SUP je sport koji je u posljednjih nekoliko godina doslovno postao hit, a u posljednjim godinama sve češće ga srećemo i kod nas, kako na moru, tako i na jezerima!

Što je SUP?

Stand Up Paddling (SUP) je stajaće veslanje na dasci. Sport potječe s Havaja gdje su ga surferi izmislili u danima kad nije bilo dovoljno vjetra za surfanje. Povjesničari ističu da se ova aktivnost prvi put bilježi u 60-im godinama prošloga stoljeća kad su Waikiki Beach Boys stajaće veslanje na dasci koristili za prijevoz. Kao sport se SUP prvi put spominje 2005. godine, dok se 2007. u Kaliforniji održala prva SUP utrka.

Godine 2013. je upravo SUP bio sport broj 1 na popisu sportova kojim su se pojedinci te godine prvi put krenuli baviti. Prosjek godina SUPaša je 2013. godine bio 28. U Hrvatskoj SUP možete isprobati na više lokaciju, gdje možete i iznajmiti opremu. Također, opremu za SUP možete i kupiti, a cijena daske je u rasponu 700-1700 eura, ovisno o kvaliteti. Najam SUP opreme iznosi oko 10 eura na sat.

Radi se o jednostavnom sportu za koji nije potrebno ranije znanje ni fizička forma, samo je potrebno znanje plivanja. Osim kao fizičku aktivnost, SUP mnogi koriste i za meditaciju, budući da se radi o izolaciji čovjeka s prirodom. Zbog jednostavnosti i brzine učenja, SUP je sport kojim se mogu baviti doslovno svi, potrebna je samo daska i veslo. Dodatna prednost ovoga sporta je, kako ističu SUPaši, "veslaš, a da to ni ne primjećuješ. Vježbaš, ali si toliko usmjeren na uživanje u prirodi i zvukovima, da ni ne osjetiš umor".

Ako ste se odlučili okušati u SUP-u, odaberite prvi izlazak na mirnu vodu, kako biste usvojili osnovne pokrete, a tek potom se učili boriti s vjetrom i valovima. Prije nego se uspravite, krenite iz klečeće pozicije koja je puno stabilnija i jednostavnija za usvojiti.

Koljenima se oslonite na dasku, negdje oko sredine daske. Lagano prebacujući težinu s jedne strane na drugu, osjetite ravnotežu daske. Kad ste smirili dasku, polako se dignite u stajaću poziciju, a stopala neka budu postavljena na sredinu daske u širini ramena. Nemojte stajati na rubovima daske jer se lako možete pokliznuti i izgubiti ravnotežu. Iz lagano u koljenima pogrčene pozicije, balansirajte kukovima, a ne gornjim dijelom tijela. Uronite veslo u vodu i potom ga povucite prema nazad te tako pokrenite dasku. Pokret izvodite iz kukova, zakretanjem u struku te aktivacijom mišića corea.

Ako ga koristite kao fizičku aktivnost, SUP će vam pomoći da brzo dođete u formu. Naime, nakon što vježbač uhvati ravnotežu na dasci, aktiviraju se sve mišićne skupine koje su istovremeno u pokretu: ruke, prsa i leđa rade na zaveslaju, stopala, noge i trbušni mišići rade na stabilizaciji daske.

3 zlatna pravila Stand Up Paddlinga

 1. Veslo zaronite u vodu cijelom površinom prije povlačenja kroz vodu
 2. Uvijek tijekom veslanja budite u pravilnoj poziciji za veslanje: stojite otprilike na sredini daske, stopala su u širini ramena, koljena su lagano pogrčena, a leđa su ravna i okomita prema tlu. Mišići corea su stisnuti.
 3. Tijekom veslanja aktivirajte mišiće corea: izbjegavajte veslati samo rukama i ramenima jer ćete se brzo izmoriti, a i povećavate opasnost od ozljeda.

Osim klasičnog stajaćeg veslanja na dasci, SUP-aši se otisnu daskom na pučinu pa ondje meditiraju, prakticiraju jogu ili se jednostavno - sunčaju. Za koju god se opciju odlučili, probajte SUP i provjerite zašto se radi o najbrže rastućem sportu na svijetu. Uživajte u prirodi, a usput odradite nešto dobro za svoju formu.

 

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • Veslanje u svim smjerovima za jaka leđa! x 40
  S anatomske strane, općenito gledano, vertikalna povlačenja stimuliraju latissimuse i doprinose širini leđa (daju ti krila!), a veslački pokreti upošljavaju mišiće leđa koji se nalaze bliže kralježnic...
 • Veslanje - jedan od fizički najzahtjevnijih sportova! x 47
  Jedan je od rijetkih ekipnih sportova koji ne uključuje loptu, što znači da za mlađe uzraste ne može biti vrlo zabavan čak niti na početku. Od samog početka ovo je sport za koji je potrebna određena ...
 • Rafting - čisti adrenalin! x 3
  Ljeto je idealno doba za bavljenje raftingom, naročito ako ste početnik jer je tada nivo rijeka najniži pa je i opasnost od ovog, ipak ekstremnog sporta najmanja. Naša je zemlja prepuna prirodnih boga...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 13.07.2015
Piše:
Zorana Jagodić