VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

6 pogrešaka s prehranom koje često čine čak i jako iskusni trkači

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Bez obzira jeste li početnik u trčanju ili iskusni trkač s nizom utrka u nogama, velika je šansa da radite niz pogrešaka kad govorimo o prehrani. Većina trkača čak ni ne zna da rade pogreške, ali već s malim pogreškama u prehrani, njihova izvedba i rezultat mogu biti puno bolji.

U nastavku teksta skupili smo 6 najčešćih pogrešaka koje čine trkači, pa ih ubuduće pokušajte izbjeći:

1. Preskakanje „punjenja“ tijekom dužeg trčanja

Ako trčite 80 minuta ili duže, savjetuje se da se oko polovice trčanja uzme energetski gel s vodom. Iako će vam se činiti da jedan gel od 100-tinjak kalorija ne može napraviti neko veliko čudo, odmah ćete osjetiti povrat energije.

Gelovi su dostupni u praktičnim pakiranjima i različitih okusa pa svakako prije isprobajte koji vam najviše odgovara te koji vam dobro pada na želudac.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

2. Preskakanje kvalitetnog obroka prije i nakon trkačkog treninga

Niz trkača preskače ili nedovoljno vodi računa o obrocima prije ili nakon trkačkog treninga. To rezultira naknadnim (zakašnjelim) unosom hrane, koja će zasititi glad, ali neće potaknuti druge procese koje bi obrok nakon treninga trebao potaknuti.

Naime, kvalitetan obrok nakon trčanja služi oporavku i adaptaciji na trening. Rješenje je u planiranju obroka unaprijed, kako onoga prije, tako i onoga nakon trčanja što će dokinuti posezanje za nutritivno praznim obrokom isključivo iz gladi, već konzumaciju kvalitetnog obroka koji će pomoći u trčanju i oporavku.

trcanje

3. Konzumacija previše masti ili vlakana prije trčanja

Temeljito poznavanje svoga probavnoga sustava potrebno je kako bi se moglo kvalitetno planirati vrstu i količinu hrane u obroku prije treninga. Dok će neki prije trčanja moći pojesti grah s kobasicama i otrčati svoju dionicu u punoj snazi, drugima će taj obrok biti pretežak i pasti na želudac kao kamen.

Ako niste sigurni kako podnosite pojedine namirnice, savjetuje se da obrok prije trčanja ne bude prebogat mastima ili vlaknima jer bi oni mogli otežati probavu i onemogućiti tijelu iskorištavanje punog energetskog potencijala.

4. Konzumacija premalo hrane

Jedna od najčešćih pogrešaka koju trkači rade je premali unos hrane kojom se treba poduprijeti trenažne ciljeve. Ne jede se planirano i osmišljeno već samo kad se osjeti glad, a to je strategija kojom se ne zadovoljavaju potrebe za nutrijentima potrebnim za oporavak i akumulaciju energije za sljedeću trkačku dionicu.

Trkačima se savjetuje, ako to ne znaju izračunati sami, da se posavjetuju s nutricionistom oko plana prehrane u skladu s aktivnostima i ciljevima.

trcanj

5. Preskače se PWM – obrok neposredno nakon trčanja

Mnogi smatraju da je period nakon treninga i ono što se u tom vremenu napravi, gotovo jednako važan kao i sam trening. Obrok koji se konzumira nakon treninga treba biti sačinjen od proteina i ugljikohidrata, koji će omogućiti oporavak, obnovu oštećenih mišićnih tkiva te nadopunu potrošenih zaliha glikogena. Što je trkački trening bio teži, to je ovaj obrok važniji i presudniji.

6. Neredovitost s obrocima

Životni ritam mnogima je brz i naporan i priprema obroka ponekad je vrlo teška. No, treba biti svjestan i realan: obroci prije i nakon treninga, te općenito način prehrane svakog pojedinca direktno utječu na rezultate na treningu.

Pokušajte izdvojiti vrijeme u danu ili za vikend i unaprijed pripremiti sve obroke za sljedeći dan ili tjedan, kako biste izbjegli situacije u kojima preskačete obrok ili posežete za pekarom jer „ne stižete ništa drugo“.

Ako ste se prepoznali u gore navedenim pogreškama, pokušajte ih ispraviti u narednim tjednima i javite nam jeste li zamijetili poboljšanje rezultata na treningu, kako što se tiče brzine, tako i kad govorimo o izdržljivosti, jakosti i spremnosti za nove izazove.

Objavljeno 22.09.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!